Familiebedrijf en specialist in luchtbehandeling Thermo Air ontwikkelt en produceert al sinds 1947 luchttechnische producten die bijdragen aan een beter binnenklimaat. “Kwaliteit, energiebesparing en innovatie zijn een bepalende factor in onze werkwijze, zowel in de ontwerpfase als in de productie”, vertelt Sales Manager Marco van den Heuvel. “Dankzij de bundeling van expertise op het gebied van luchtverwarming, luchtbehandeling, warmteterugwinning en ventilatoren zijn wij in staat om alle klimaattechnische vraagstukken op te lossen. Zowel in de gestapelde woningbouw, kantorenbouw, zorg, fabriekshallen als tuinbouw.”
Een centrale rol binnen de organisatie spelen de eigen laboratoria en ontwikkelingsfaciliteiten. “Door synergie, flexibiliteit, innovatie en optimalisatie voldoen al onze producten niet alleen aan de internationale regelgeving, maar ook aan onze eigen, zeer hoge kwaliteitseisen. Hierdoor zijn wij in staat onze klanten te voorzien van hoogwaardige producten met een zeer lange levensduur.”
Thermo Air levert zowel maatwerk als standaard luchtbehandelingsunits, die klantspecifiek worden geoptimaliseerd. “Behalve luchtbehandelingsunits met een WTW-blok of warmtewiel hebben klanten ook keuze uit een toevoer- en/of afzuigunit, waartussen naar wens een twincoilsysteem wordt toegevoegd”, vertelt Van den Heuvel. “Voor klanten die van het gas af willen, hebben we bovendien een HR WTW Combi-line ontwikkeld die al tien jaar zeer hoge ogen gooit in de markt. In plaats van een koppeling met het cv-net zijn de HR WTW Combi-line units voorzien van één of meerdere warmtepompen, die gasloos in de geïntegreerde koeling en/of verwarming voorzien.”
Waar mogelijk adviseert Thermo Air steevast om twee warmtepompen aan de luchtbehandelingsunits te koppelen. “Een warmtepomp bestaat uit een binnendeel (in de HR-WTW) en een buitendeel (op het frame van de WTW)”, legt Van den Heuvel uit. “Wanneer de buitenluchttemperatuur lager is dan 4°C, dan kan dit buitendeel bevriezen. Om dit te voorkomen, wordt in de meeste warmtepompen een ontdooifunctie voorzien. Hierbij gebruikt de warmtepomp zijn toevoerlucht om het buitendeel te ontdooien en wordt (te) koude lucht naar binnen geblazen. Een ongewenste situatie, waarmee de extra warmtepomp de strijd aangaat. Want terwijl de ene warmtepomp het buitendeel ontdooit, voorziet de andere warmtepomp vraaggestuurd in de interne warmtevraag. Hierdoor wordt een zeer comfortabel en gezond binnenklimaat te allen tijde geborgd. En omdat de afvoerlucht van de WTW over het buitendeel wordt geblazen, wordt bovendien de ontdooifunctie geminimaliseerd, met een aanzienlijk lager energieverbruik als resultaat. Energiezuinige ventilatoren en slimme geïntegreerde regeling dragen hier gevoelig aan bij. Door gebruik te maken van twee (master-slave) warmtepompen in plaats van één, wordt de levensduur van de luchtbehandelingsinstallatie bovendien aanzienlijk verlengd.”
De HR WTW Combi-line units zijn verkrijgbaar in luchthoeveelheden van 1.000 tot en met 13.500 m³/h. Op klantvraag zijn ook grotere units leverbaar. Waar de HR WTW Combi-line units standaard voorzien worden van een WTW-blok, zijn ook units met een warmtewiel (HR Hygro Combi-line) leverbaar. Alle HR-line, HR Combi-line, HR Hygro-line en HR Hygro Combi-line units voldoen aan alle internationale richtlijnen, zoals Eurovent en de Europese ErP-verordening.