Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Speciale pompen koelen vermogenselektronica van treinen en windturbines

Speciale pompen koelen vermogenselektronica van treinen en windturbines

Moderne windkrachtinstallaties en elektrisch aangedreven locomotieven worden steeds krachtiger. Dat betekent dat ook de ingebouwde vloeistof-gekoelde transformators meer warmte moeten afvoeren. Inspelend hierop heeft pompenproducent KSB zijn speciaal voor deze toepassing ontwikkelde pompserie Etaseco RVP verder uitgebreid.

Gewoonlijk pompen deze lekkagevrije busmotorpompen in de koelsystemen een water-glycol mengsel rond met een opvoerdruk tot 6 bar. Ze zijn ontworpen voor een bedrijfsdruk van 10 respectievelijk 16 bar. Met hun bescheiden afmetingen en betrekkelijk geringe gewicht zijn de aggregaten speciaal ontwikkeld voor montage in kleine ruimtes.

Dankzij de geoptimaliseerde hydrauliek laten de Etaseco RVP-pompen voor iedere pompgrootte hogere capaciteiten zien dan conventionele industriepompen en bereiken ze daarbij ook betere rendementen.

De maximale capaciteit bedraagt in de 50 Hz-uitvoering 44 kubieke meter per uur en het maximale motorvermogen bedraagt 3,4 kW. Optioneel kan de motorwikkelingen door middel van een PTC thermistor worden beveiligd. Een 60 Hz-variant is eveneens leverbaar. De koelmiddeltemperatuur kan al naar gelang de klimaatomstandigheden variëren van – 50 °C tot + 110 °C.

De pomphuizen zijn van nodulair gietijzer (EN-GJS-400-18-LT), optioneel met een kathodisch opgebrachte coating, dan wel van hoogwaardig roestvrijstaal (1.4408). Alle relevante aggregaten voldoen aan de technische specificaties DIN CLC TS 50537-3 en aan de eisen van brandbeveiliging overeenkomstig EN 45545-2.

Tot dusver werden over de hele wereld meer dan 100.000 Etaseco pompen voor de toepassing in locomotieven en windturbines verkocht. De redenen voor de succesvolle toepassing van de pompserie zijn vooral gelegen in de hoge MTBF-waarden (mean time between failure) van meer dan 1.300.000 uur.

Voor grotere capaciteiten zijn Etaseco aggregaten ook tot capaciteiten van 250 kubieke meter per uur leverbaar.

KSB is één van ’s werelds meest vooraanstaande producenten van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw. Het concern is met eigen verkooporganisaties, productie- en servicebedrijven op alle continenten vertegenwoordigd. De Nederlandse dochteronderneming KSB Nederland is gevestigd in Zwanenburg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.