Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Snelladers voor de grootste supermarktketen in Nederland

Snelladers voor de grootste supermarktketen in Nederland

Supermarktketen Albert Heijn, met winkels op 1044 locaties in Nederland en België, is met de installatie van ABB’s modulaire high-power snelladers zijn CO2-neutrale transportdoelstellingen snel aan het realiseren.

De Europese Unie heeft als doelstelling om tussen 2020 en 2030 de CO2-emissie voor zware voertuigen terug te brengen met ongeveer 54 miljoen ton. ABB en Albert Heijn lopen hierin voorop door het elektrische vrachtwagenpark in Europa uit te breiden.

Supermarktgigant Albert Heijn, opgericht in 1887, heeft met de aanleg van een uniek ABB-snellaadplein voor het laden van elektrische vrachtwagens bij het 210.000 m2 regionale distributiecentrum – inclusief 41.500 m2 loodscapaciteit –  in Pijnacker, Zuid-Holland, een belangrijke stap gezet in het emissievrij transporteren van goederen naar zijn supermarkten.

Voor dit laadplein installeerde ABB 175 kW Terra High Power snelladers. De modulaire opbouw van ABB biedt Albert Heijn de mogelijkheid om in een later stadium op te waarderen naar snelladers van 350 kW om trucks in de toekomst zelfs met het dubbele vermogen te kunnen laden.

Het realiseren van snellaadinfrastructuur voor elektrische trucks die 24/7 operationeel zijn, is door de hoge vermogensvraag een uitdagende opdracht met meerdere complexe invalshoeken. Daarom hebben projectmanagers, engineers en specialisten van Albert Heijn, Daimler, ABB, Simon Loos, Batenburg Installatietechniek en aannemer Van Ooijen gezamenlijk het laadplein tot in detail uitgedacht en gedurende de uitvoering continue met elkaar samengewerkt.

Frank Muehlon, hoofd van ABB’s wereldwijde activiteiten voor infrastructuuroplossingen voor e-mobiliteit, legt uit: “Innovatie maakt deel uit van ons DNA en we richten ons op het bouwen van een slimmere, veiligere en duurzamere toekomst. Het Albert Heijn-oplaadplein is een geweldig voorbeeld van innovatief design, gekoppeld aan een partnerschapsbenadering, om een innovatieve oplossing te creëren die de CO2-uitstoot vermindert en onze klant helpt zijn doelstelling van zero-emissie te realiseren. Het is ook een toekomstbestendige oplossing, die meegroeit met de behoeften van het bedrijf en de veranderende eisen op het gebied van uitstoot. “

De door ABB geleverde Terra High Power-snelladers zijn onlangs in gebruik genomen met het laden van de eerste volledig batterij-elektrische Mercedes-Benz truck van Daimler Trucks in Nederland: de eActros. Albert Heijn-vervoerder Simon Loos gebruikt de eActros-prototype-truck, die een bereik heeft van ongeveer 200 km, dagelijks om goederen in Rotterdam, Den Haag en Delft te distribueren.

De serieproductie van deze trucks staat gepland voor 2021 en zal aanzienlijk beter zijn dan het prototype voor wat betreft bereik, kracht en veiligheid. Bovendien zal Daimler het voertuig inbedden in een holistisch ecosysteem dat ook adviesdiensten rond e-mobiliteit aanbiedt. Ze omvatten routeanalyses, controle op mogelijke subsidies, ondersteuning voor operationele vlootintegratie en de ontwikkeling van geschikte oplossingen voor laadinfrastructuren.

Met de ingebruikname van het nieuwe ABB-laadplein kan Albert Heijn meer CO2-neutrale ritten plannen. De elektrische vrachtwagens kunnen nu in veel kortere tijd kunnen worden opgeladen, waardoor de stilstand tussen de ritten tot een minimum wordt beperkt.

Peter Leegstraten, manager Transport Expertise van Albert Heijn: “We richten ons op een toekomst waarin we al onze goederen op een duurzame manier en zonder uitstoot in de binnensteden, vervoeren. De installatie van dit nieuwe snellaadplein is een positieve stap voorwaarts op weg naar een klimaatneutrale toekomst. Het stelt ons in staat om elektrische vrachtwagens snel op te laden en geeft ons de ruimte om onze laadcapaciteit verder uit te breiden naarmate ons wagenpark groeit. Het is een positief voorbeeld dat anderen kunnen volgen.”

ABB is een wereldleider op het gebied van elektrische voertuiginfrastructuur en biedt het volledige scala aan oplaad- en elektrificatieoplossingen voor elektrische auto’s, elektrische en hybride bussen en trucks, evenals voor schepen en spoorwegen. ABB betrad de markt voor het opladen van elektrische auto’s in 2010 en plaatste sindsdien meer dan 17.000 ABB DC-snelladers in meer dan 80 landen.


ABB
(ABBN: SIX Swiss Ex) is een wereldwijde technologische marktleider op het gebied van elektrotechnische producten, robotica, aandrijvingen, industriële automatisering en energiedistributie met klanten in de energiesector, de industrie en op het gebied van transport en infrastructuur. Gebaseerd op een traditie van meer dan 130 jaar innovatie bouwt ABB aan de toekomst van de industriële digitalisering. ABB is de drijvende kracht achter de energietransitie en de vierde industriële revolutie. Als titelpartner van de Formule E, de volledig elektrische raceklasse van de FIA, verlegt ABB de grenzen van elektrische mobiliteit ter bevordering van een duurzame toekomst. Het ABB concern is actief in meer dan 100 landen en heeft ongeveer 110.000 medewerkers. www.abb.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.