01:10
16-10-2018

Snel en zonder verbouwingen ‘van het gas los’

De overheid wil dat alle huishoudens in 2050 onafhankelijk zijn van aardgas. Dit betekent onder meer dat bestaande woningen moeten worden aangepast. Bepaald geen sinecure, want naar schatting van Hier Klimaatbureau wordt op dit moment nog 95 procent van de 7 miljoen huishoudens in Nederland met aardgas verwarmd. Voldoende reden voor alpha innotec en Nathan om de handen ineen te slaan en een nieuwe lucht/water-warmtepomp te introduceren, die de cv-ketel één-op-één kan vervangen. Zonder grote renovatiewerkzaamheden. De bestaande schil én het afgiftesysteem blijven intact waardoor kosten, tijd en impact voor bewoners tot een minimum worden beperkt.

“Met een gemiddelde leeftijd van 38 jaar bestaat het woningaanbod in Nederland grotendeels uit woningen vanaf de jaren ‘60/’70 tot nu”, weet Erwin Janssen, Hoofd Product Management bij Nathan. “Deze woningen zijn de afgelopen jaren vaak gedeeltelijk gerenoveerd met dubbel glas en gevel-, dak- en/of vloerisolatie, waardoor het benodigd verwarmingsvermogen sterk is afgenomen. Met de komst van de alpha innotec LWDV zijn deze woningen eenvoudig van het gas af te krijgen. Zeker in combinatie met de HSDV, waarin een 185 liter warmtapwatervoorraadvat, een 60 liter cv-buffervat en nagenoeg alle noodzakelijke appendages geïntegreerd zijn. Duurzaamheid en installatiegemak gaan hierbij hand-in-hand.”

De LWDV lucht/water-warmtepomp onderscheidt zich op diverse punten van andere (lucht/water-)warmtepompen, vertelt Janssen. “Zo levert de LWDV een beduidend hogere cv-watertemperatuur tot 70°C. Zelfs bij brontemperaturen. Hierdoor kunnen bestaande, traditionele afgiftesystemen zoals radiatoren behouden blijven. De lucht/water-warmtepomp maakt bovendien gebruik van een natuurlijk koudemiddel (R290, propaan), dat aan het eind van de levensduur volledig afgetapt en hergebruikt kan worden. Hierdoor is er geen milieu-impact en zijn de Global Warming Potential en Ozon Depletion Potential nagenoeg nul.” De monobloc buitenunit van de LWDV is zeer stil, met slechts ≤50 dB(A) geluidsdrukniveau op 1 meter afstand en is daardoor breed inzetbaar binnen de bebouwde kom. In nachtmodus is het zelfs mogelijk om het geluidsdrukniveau onder de 44dB(A) te brengen. “De LWDV is bovendien modulerend, waardoor de warmtepomp zich automatisch aanpast aan de warmtevraag in de woning.”   

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld Nathan
Uitgelichte afbeelding: 
De LWDV lucht/water-warmtepomp kan de bestaande cv-ketel één-op-één vervangen. Zonder grote renovatiewerkzaamheden.

Installatie en Bouw Nederland partners

Systemair