Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Smart grid-technologie heeft de toekomst

Smart grid-technologie heeft de toekomst

De dirigent die vraag en aanbod optimaal samenbrengt

Republica in Amsterdam-Noord wordt een circulaire gemeenschap waar wonen, werken en vrije tijd samenkomen. De appartementen, kantoorruimtes, het restaurant en het hotel worden zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Om dit voor elkaar te krijgen, ontwierp en implementeerde Spectral haar smart grid platform. In het platform worden alle lokale energiesystemen geïntegreerd en de impact van netcongestie wordt, middels slimme optimalisatie, geminimaliseerd. Het werk bij Republica bouwt voort op eerdere smart grid-implementaties in transformatiegebied Buiksloterham. De nieuwe standaard van energietechnologie wordt hier in levenden lijve toegepast.

Sinds 2015 werkt Spectral, een Amsterdamse end-to-end system integrator en softwarebedrijf, aan de versnelling van de energietransitie. De technische oplossingen die het innovatieve bedrijf biedt, maken energiesystemen steeds slimmer. Zo realiseert het bij Republica een smart grid platform met een geavanceerd energiebesturingssysteem, waardoor alle woningen, bedrijven en faciliteiten worden geïntegreerd en aangestuurd voor een zo duurzaam en energiezuinig mogelijk systeem. De energie wordt opgewekt met zonnepanelen en slim ingekocht wanneer de tarieven laag of zelfs negatief zijn. Het algoritme besluit of de energie wordt opgeslagen in een batterij, zodat het gebruikt kan worden wanneer de tarieven hoog zijn, of dat het direct gebruikt wordt. De software stuurt de energiestromen tussen al die verschillende assets aan: van zonnepaneel tot batterij, elektrische auto, warmtepomp en gebruiker (ongeacht of het nu hotelgasten, bewoners of kantoren zijn).

Energiecongestie als groot probleem

Bijna gooide energiecongestie roet in de plannen voor Republica. Waar zij 2 MW gridconnectie aanvroeg, kon ze slechts 535 kW krijgen. Teamleider Julian Croker: “Dit komt door een substation in Amsterdam-Noord dat te weinig capaciteit heeft. Het probleem kwam pas aan het licht toen ons ontwerp al klaar was. We moesten ons aansturingssysteem dus rigoureus aanpassen, maar het is gelukt. Door het strak aansturen van batterij, zonnepanelen, warmtepompen en elektrische voertuigen en dankzij Lianders flexibiliteit zorgen we ervoor dat we binnen de mogelijkheden van Liander blijven.”

De toekomst

Het is niet de eerste keer dat Spectral deze technieken inzet. Eerder werden projecten in onder meer Amsterdam, Delft en Groningen al voorzien van deze toekomstbestendige smart grids. Wat Republica bijzonder maakt, is de complexiteit van het project. Er is zowel een mix van gebruiksfuncties, met appartementen, een hotel en andere bedrijven, als een mix van aanstuurbare installaties, zoals de batterij, elektrische voertuigen, warmtepomp en zonnepanelen. Hier wordt alle kennis ingezet die Spectral in de afgelopen jaren heeft opgedaan, om het in de toekomst verder uit te breiden, zegt Croker. “Het is gebouwd op de fundamenten waaraan we werken sinds de oprichting van het bedrijf. Alles komt hier samen en we laten zien wat er mogelijk is met slimme energieoplossingen.” Medeoprichter Tom Westra vult hem aan. “Wonen, werken en vrije tijd komen hier samen binnen één elektriciteitsaansluiting. De VvE is zelf gebruiker, producent én netbeheerder. Dat maakt ons werk juridisch mogelijk, want volgens de regels mag dit eigenlijk nog niet. Republica is een experiment. Spectral is de dirigent die alle vraag en aanbod samenbrengt op een zo efficiënt mogelijke manier.”

Volgens Westra wordt het inzetten van smart grid technologie standaard in de toekomst: “Als we het hier kunnen, dan kunnen we het overal. Gelukkig maar, want de urgentie om op deze manier te werken, is heel hoog. Deze technologie heb je nodig om alle complexe opgaven in de energietransitie aan te pakken. Dat gebeurt niet in één keer. De technologie ontwikkelt zich snel en wordt snel volwassen. Het smart grid platform is een essentiële sleutel om de lokale energielevering en vraag op een flexibele, modulaire, toekomstgerichte manier te verbinden.”

Smart Building Platform

Om het systeem te optimaliseren, zal binnen Republica in de toekomst ook gebruik worden gemaakt van Spectrals andere software, het Smart Building Platform. Een belangrijke stap bij verduurzaming is namelijk het verkleinen van de vraag en het optimaliseren van het warmtesysteem. “Met de combinatie van Smart Building Platform en Smart Grid Platform optimaliseren we Republica maximaal en minimaliseren we de energieverliezen en dus ook de kosten. Republica is echt een multi commodity smart grid dat niet alleen de elektrificatie verduurzaamt, maar ook integraal de warmte- en koudevoorzieningen”, aldus Croker.

Inmiddels is Spectral in de opleveringsfase belandt. Vanaf de zomer van 2023 moeten alle zes gebouwen van Republica in gebruik zijn.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.