Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Jaarboek

Smart Building Oosterdokseiland wordt prachtig visitekaartje voor Haagse gebouwautomatiseerder

Siemens-ZUG_300dpi
Het hoofdkantoor van Siemens in Zug (Zwitserland).

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Siemens Nederland N.V.

17 januari 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Op de kop van het Oosterdokseiland in Amsterdam wordt de laatste hand gelegd aan de City Campus van Booking.com. Het ontwerp van UNStudio is gebaseerd op een ‘tech campus’, met ruimte voor zo’n 4.600 verschillende soorten werkplekken, diverse sociale ruimtes, co-creatieruimtes, stiltewerkplekken en restaurants. Het open karakter van de campus wordt versterkt door de volledig in glas uitgevoerde gevel en twee imposante atria. Bovendien wordt ruim aandacht besteed aan licht, uitzicht, zichtlijnen en sociale interactie. Een belangrijke gebruikerswens is een ‘Smart Building’, om medewerkers uit de hele wereld een uitdagende werkplek te bieden. De City Campus moet slim en logisch in elkaar zitten, terwijl technische hulpmiddelen een optimaal gebruikerscomfort garanderen. De installaties van Siemens Nederland N.V. leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Voor de aanleg van de technische installaties in het gebouw hebben Klimaatservice Holland en Van den Pol Elektrotechniek hun krachten gebundeld in de Installatie Combinatie Oosterdokseiland (ICO). “Beide organisaties zijn Solution Partner van Siemens”, vertelt Gerben de Haan, Salesmanager bij Siemens Nederland N.V. “Daarom hebben we al in een zeer vroeg stadium geïnventariseerd hoe we dit project met Siemens producten naar het allerhoogste niveau konden tillen. Hierbij is ook Siemens Solution Partner en systeemintegrator PCS betrokken. In de engineeringsfase van het project hebben wij de eindklant en de bouwkundig adviseurs meegenomen op een studiereis, waarbij we zowel het hoofdkantoor van de Agnelli Foundation in Turijn (Italië) als ons eigen hoofdkantoor in Zug (Zwitserland) hebben bezocht. Beide referentieprojecten laten perfect zien hoe wij als organisatie kunnen bijdragen aan de Smart Building ambities, slimme technologieën, verduurzaming en energiebesparing. Ook hebben we een aantal mock-upruimtes ingericht, in nauwe samenwerking met de installatiecombinatie.”

Vraaggestuurde regeling

In opdracht van Klimaatservice Holland heeft Siemens diverse componenten geleverd voor de gebouwautomatisering. Een logische keuze, volgens Jan Nederveen, Directeur Nieuwbouw bij Klimaatservice Holland, omdat hiermee de vraagspecificaties van de klant het best kon worden ingevuld. “Van alle professionele partijen is Siemens het meest open, als het gaat om data-ontsluiting en datamanagement. Bovendien hebben wij ruime ervaring met de systemen, waardoor een optimale installatie wordt geborgd.” Dankzij de Siemens sensoren en automatisering worden de diverse ruimtes comfortabel en energetisch verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer, aldus De Haan. “De klimatisering gebeurt volledig vraaggestuurd, op basis van actuele ruimtetemperatuur, 

CO2-luchtkwaliteit en relatieve vochtigheid. Bovendien zijn koppelingen gemaakt met de Cerberus Pro brandmeldinstallatie én de (bewegingsmelders van de) verlichting, zodat nergens onnodig energie wordt verbruikt. Hiermee leveren we tevens een bijdrage aan de hoge BREEAM-ambitie (Excellent) in dit project.”

Pas wanneer gebruikers een ruimte betreden, schakelen automatisch de klimaat- en verlichtingsinstallaties in, vertelt hij. “Gebruikers die dit wensen, kunnen de setpoints bovendien eenvoudig middels een app aan hun persoonlijke voorkeuren aanpassen. Omdat de multi-plafondsensoren op stramienmaat zijn ingebouwd, zijn wijzigingen in ruimte-indelingen in de toekomst geen enkel probleem.”

Alle ruimteregelingen staan in verbinding met het overkoepelende Desigo CC gebouwbeheersysteem van Siemens.

Open platform

Alle ruimteregelingen staan tevens in verbinding met het overkoepelende Desigo CC gebouwbeheersysteem van Siemens, vertelt De Haan. 

“Desigo CC is een open gebouwmanagementplatform waarmee eenvoudig Smart Buildings gerealiseerd kunnen worden. Het systeem is gebaseerd op wereldwijde communicatiestandaarden zoals BACnet, OPC, Modbus, IEC 61850, SNMP en ONVIF, waardoor ook koppelingen met systemen van derden mogelijk zijn. Ook in dit project wordt hier in verregaande mate gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld door indoor positionering en beveiliging in het systeem te integreren.”

Prachtig visitekaartje

“Met de realisatie van de City Campus illustreren we wederom dat onze technieken klaar zijn voor de toekomst”, benadrukt Kazs Krikke, Communicatieadviseur bij Siemens Nederland N.V. “De gunning van dit project vond plaats in 2018 en vandaag de dag zijn onze systemen nog altijd actueel. Met de oplevering medio 2022 hebben we er een prachtig, lokaal visitekaartje bij.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%