Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Slimme sensoren voor een gezond en comfortabel gebouw
Ook aan de binnenzijde is gebruik gemaakt van duurzame materialen en veel bomen en planten.

Slimme sensoren voor een gezond en comfortabel gebouw

De Aeres Hogeschool in Almere wordt duurzaam, circulair, gezond en flexibel. Dit wordt deels mogelijk gemaakt door de slimme toepassingen van BRControls. Dit bedrijf werd door HOMIJ Technische Installaties gevraagd om de complete meet- en regelinstallatie te leveren met slimme plafondsensoren. Deze zorgen ervoor dat het binnenklimaat, de verlichting, de zonwering, energieprestaties en prestatieborging in één blik zichtbaar en aan te passen zijn.

Het gebouw van de Aeres Hogeschool wordt letterlijk en figuurlijk groen.

Bij de Aeres Hogeschool staan duurzaamheid en het welzijn van gebruikers voorop. Het doel is om een WELL-certificaat te behalen en daarom moet het gebouw voorzien worden van een smart gebouwbeheersysteem. De ruim tachtig BRControls plafondsensoren van het type BRT35 worden aangesloten op de IP/BRN20 naregellijn. Ze meten de ruimtetemperatuur, relatieve luchtvochtigheid, vluchtige organische stoffen (VOC) en CO2, lichtsterkte, bezettingsgraad en geluidsdruk per ruimte. Per verdieping wordt bovendien de fijnstof gemeten. Al deze variabelen kunnen gemonitord worden via een app en via het eenvoudig te bedienen webbased gebouwbeheersysteem. Een besparing op de energie- en beheerkosten wordt bereikt doordat enkel de ruimtes die in gebruik zijn worden gekoeld en verwarmd en doordat er behoefteafhankelijk geventileerd wordt. “Zitten er veel studenten in een ruimte, dan meten de sensoren dat en wordt er meer geventileerd. Ook de verlichting met daglichtregeling en de zonwering lopen hierin mee. Het webbased gebouwbeheersysteem geeft een totaalinzicht in de werking van alle installatiedelen en zorgt voor een optimaal werkend gebouw”, vertelt Harry Peters, senior accountmanager bij BRControls.

De BRT-35 multisensor.

Periodiek inzicht

“Een goede nazorg is van groot belang”, gaat Peters verder. “Het prestatieborgingssysteem ‘My Building’ slaat gebouwdata op en vergelijkt ze met de KPI’s. Rapportages van meetgegevens geven periodiek inzicht en er kan direct bijgestuurd worden.” Ook de energiestromen van het gebouw worden gemonitord en zichtbaar gemaakt op een energiespiegel; een groot tv-scherm waarop de levering van de PV-panelen, CO2-reductie en andere waarden zichtbaar zijn.

De installatie wordt gedaan door HOMIJ. Dit is een vaste relatie van BRControls. Peters: “We kennen deze installateur al jaar en dag en hebben er al vaker grote projecten mee gedaan. De onderlinge samenwerking verloopt goed. De Aeres Hogeschool is qua oppervlakte niet extreem groot, maar het is wel een bijzonder project omdat er volop ingezet wordt op het complete productenpallet dat wij als BRControls hebben. De slimme sensoren, metingen, energiespiegel en My Building prestatieborging inclusief My Energy energiemanagement: we halen alles uit de kast om een gezond gebouw neer te zetten.”

Technologie van vandaag en morgen

De bouw van de Aeres Hogeschool werd gestart in het derde kwartaal van 2020. Het hoogste punt werd half maart bereikt en naar verwachting wordt het pand vanaf het studiejaar 2021/2022 in gebruik genomen. De regeltechniek van BRControls wordt geïnstalleerd samen met de E- en W-installatie. De totale inbedrijfstelling volgt als alle componenten zijn aangesloten op het systeem. Het is altijd spannend of dit lukt binnen de gestelde tijd, vindt Peters. “Aan het eind van de rit willen we allemaal tegelijkertijd klaar zijn en een goed product opleveren. De technologie die men in dit gebouw stopt, is van vandaag en morgen. Het is met recht een smart building te noemen.”

Over BRControls

Wanneer je een gebouw smart uitvoert, kunnen energieverbruik, duurzaamheid, gebouwbeheer en exploitatie naar een hoger niveau getild worden. Gebruikers merken dit doordat de omgeving comfortabeler aanvoelt, gezonder is en doordat ze veiliger kunnen wonen en werken. BRControls voorziet gebouwen van gebouwgebonden hard- en software, waaronder multifunctionele sensoren, intelligente communicatiesystemen en data-analyses. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en installeert deze innovatieve automatiseringsoplossingen zelf, samen met partnerbedrijven.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.