Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Slimme sanitaire technieken voor Little C
            

Op de kop van de Coolhaven, tussen het Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam wordt de laatste hand gelegd aan Little C.

Slimme sanitaire technieken voor Little C 


Op de kop van de Coolhaven, tussen het Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam wordt de laatste hand gelegd aan Little C, een rauwe maar ook intieme New York style stadswijk met vijftien woon- en kantoorgebouwen bovenop een verbindende parkeerkelder. De omvang van het project, maar ook de diverse functies vormen de belangrijkste uitdaging van deze nieuwbouw. Bovendien is duurzaamheid het uitgangspunt én moet alles voorzien worden van de nieuwste innovaties. De sanitaire installaties van Sanitair-Installatie Hoogendoorn BV leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Hoogendoorn is de sanitaire installatiespecialist voor utiliteitsbouwprojecten in de Randstad, zoals hotels, ziekenhuizen, datacenters, winkelcentra en kantoren. De enthousiaste en betrokken medewerkers adviseren, ontwerpen en installeren systemen voor watervoorziening, afvoertechniek, brandbeveiliging, legionellapreventie en sanitaire objecten. Van BIM-model tot beheer. Ook bij de nieuwbouw van Little C werd de Woerdense installateur al in de voorbereidende fase betrokken. “Terberg Totaal Installaties heeft het 3D/Revit-ontwerp voor alle gebouwgebonden installaties gemaakt”, vertelt werkvoorbereider Henk-Jan Rijneveld. “Vervolgens hebben wij het sanitaire deel gecontroleerd. Bovendien waren wij betrokken bij de clashcontroles.”
In dit project is Hoogendoorn verantwoordelijk voor de sanitaire installaties in kantoorgebouwen The Scott en The Clark en Familiehuis Daniel den Hoed. Van de waterleidingen tot en met de riolering en Pluvia hemelwaterafvoeren en inclusief de hydrofoorinstallaties, vuilwaterpompen, brandslanghaspels en sanitaire voorzieningen.

De ondervloerse leidingen van twee (gespiegelde) badkamers


Veel instortvoorzieningen

“De werkzaamheden voor de kantoorgebouwen zijn gestart op de begane grondvloer”, vertelt projectleider Christiaan Eichholtz. “Elke twee weken en in een bouwtreintje achter de bouwkundig aannemer hebben wij onze instortvoorzieningen in de constructievloeren aangebracht, waarna het beton werd gestort.” Ook de Pluvia hemelwaterafvoeren in het dak zijn ingestort, vertelt hij, wat tevens geldt voor de waterleidingen in de betonnen tussenwanden. “In plaats van het later doorvoeren van de waterleidingen in sparingen, heeft de aannemer gekozen om de leidingen direct in de wanden in te storten. Hierdoor hoefden de wanden achteraf niet meer gestuct te worden. Dit stelde bijzondere eisen aan onze werkzaamheden, want de leidingen moesten nu al in de ruwbouwfase worden meegenomen in de stalen bekisting.”


Slim hemelwatersysteem

De meest afwijkende techniek zit echter in het p arkeerkelderdek, volgens Rijneveld. “Vanuit de gemeentes wordt steeds vaker geëist dat hemelwater niet direct wordt geloosd op het gemeenteriool, maar op het eigen terrein wordt gebufferd. In dit project wordt het hemelwater slim gemanaged op het parkeerkelderdek, dankzij de Optigrün Smart Flow Control. Dit systeem is opgebouwd met retentiekratten en biedt ruimte voor een waterbuffer van 8 centimeter. Wanneer meer regen wordt voorspeld dan in de buffer kan worden opgeslagen, dan zal het systeem automatisch en in een lage capaciteit hemelwater afvoeren naar het gemeenteriool. Hierdoor kan alle nieuwe neerslag efficiënt worden opgenomen.” Hoogendoorn heeft het leidingsysteem onder het parkeerkelderdek gemaakt, waarmee de Smart Flow Control met het gemeenteriool is verbonden. “Omdat we niet van piekbuien hoefden uit te gaan, konden de leidingdiameters een stuk kleiner worden uitgevoerd. Dankzij de gelijkmatige lozing waren diameters van 160 mm voldoende.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.