Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Slimme oplossingen bij netwerkcongestie

netwerkcongestie
Het net groeit op flink wat plekken in Nederland in capaciteit niet evenredig mee met de vraag. Dat betekent dat grootzakelijke verbruikers met een beperking in energieafname te maken kunnen krijgen.

Tekst | Elektro Internationaal

Beeld | Elektro Internationaal

20 mei 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De tijden dat geen zee te hoog was als het ging om het verbruik van energie zijn voorbij. Minder verbruik, dat is waar je als onderneming goede sier mee kunt maken. Naar klanten én naar de omgeving. Energiemanagement speelt een steeds grotere rol, nu concrete klimaatdoelstellingen behaald moeten worden en verbruikers op hun energieconsumptie worden aangesproken. Maar het aantal verbruikers neemt nog steeds toe. Dat heeft tot gevolg dat een andere problematiek steeds zichtbaarder wordt: congestie van het energienetwerk. 

Dirk Blom, verkoopleider Utiliteit bij Elektro Internationaal.

Het net groeit op flink wat plekken in Nederland in capaciteit niet evenredig mee met de vraag. Dat betekent dat grootzakelijke verbruikers met een beperking in energieafname te maken kunnen krijgen. Zij worden bijvoorbeeld op hun nieuwbouwlocatie geconfronteerd met een maximale aansluitwaarde van 3 x 80 A. Wie meer verbruikt, kan een boete verwachten. Wie dit stelselmatig doet, kan zelfs afsluiting boven het hoofd hangen. Dirk Blom, verkoopleider Utiliteit bij Elektro Internationaal zit regelmatig aan tafel met verschillende partijen om bij beperkte netwerkcapaciteit toch een passende oplossing te vinden. “Als producent van schakel- en verdeelinrichtingen komen we steeds vaker tegen dat voor de invulling van de elektrotechnische installatie van een project op creatieve wijze voor de centrale energievoorziening gezorgd moet worden.” Hij benadrukt dat hoewel het beperkte energieaanbod van het net voor bedrijven vaak in eerste instantie tot hoofdbrekens leidt, er gelukkig nog steeds mogelijkheden zijn om de gewenste energievoorziening tot stand te brengen door de juiste partijen in te schakelen. “Er is voldoende kennis van zaken in de markt om tot een oplossing te komen. En welke oplossing dat precies moet zijn, is afhankelijk van het beschikbare budget en of men een alternatief zoekt voor de korte of lange termijn.”

Niet iedereen kan onder de snelweg door

Je hoort wel van extremen waarbij letterlijk onder de snelweg door gegraven wordt om aan te kunnen sluiten op het netwerk in een andere, minder belaste energieregio. “Maar een dergelijke kostbare oplossing is natuurlijk niet zomaar voor iedereen weggelegd”, weet Blom. “Wij denken daarom met de installateur en eindklant mee over een volledig uitgepuzzeld ‘eigen grid’, waarbij de verschillende onderdelen van de installatie op verschillende momenten en op uitgekiende preferentie energie leveren en verbruiken, al dan niet ondersteund met gasturbines om zelf energie op te wekken.”

Korte termijn, lange termijn of slim

Zo heeft Elektro Internationaal recent al verschillende projecten helpen opleveren met uiteenlopende invulling. Blom: “We hebben een verdeler uitgedacht en geleverd voor een project waarbij de aansluitwaarde van het net voor een periode van 4 tot 5 jaar wordt aangevuld met  de opbrengst van een PV-installatie en gasturbines waarmee zelf energie wordt opgewekt. Na die periode zijn de turbines afgeschreven en zegt de netbeheerder weer meer te kunnen leveren. Dit is dan ook een tijdelijke oplossing. Maar we hebben ook een project opgeleverd waarbij 500 A uit de zonnepanelen wordt ingezet om het tekort van het net aan te vullen. Deze investering is voor de lange termijn en rekent ook op teruglevering van een teveel aan PV-opbrengst aan het net. En dan hebben we ook nog klanten die een volledig slim systeem inzetten, waarbij intelligent geschakeld wordt tussen het net, de PV-installatie en accu’s. In deze installaties is precies uitgekiend wanneer er geladen moet worden en wanneer er gevraagd kan worden.”

Samenwerken aan een custom oplossing

De rol die de hoofdverdeler in deze kwestie speelt, is aanzienlijk. Blom: “De verdelers die Elektro Internationaal engineert en produceert zijn intelligent en voorzien van alle mogelijke verbruiksmetingen om de energiestroom inzichtelijk te maken en schakelingen om verbruik te reguleren. Omdat alle elementen van de installatie op elkaar moeten worden ingeregeld en er koppeling in de hoofdverdeler moet plaatsvinden, is het belangrijk om vanaf het allereerste moment goed uit te denken op welke wijze het doel van de klant het beste bereikt kan worden.” Hij benadrukt nog maar eens het belang om alle betrokken partijen op tijd bij elkaar te brengen. “Alleen zo kunnen we bedrijven die te maken hebben met netwerkcongestie operationeel krijgen met een goed uitgedachte, custom oplossing.”      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht