Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Slimme kokers brengen daglicht ver de schoollokalen in
Kinderdagverblijf ABC School in Amersfoort met drie tubes (rechts).

Slimme kokers brengen daglicht ver de schoollokalen in

Dat daglicht een cruciale rol speelt in het welbevinden van de mens, is een open deur. We weten ook dat in scholen voldoende daglicht zorgt voor een prettig en gezond leerklimaat en betere prestaties. Maar waar moet dat licht vandaan komen? Vaak wordt uitgegaan dat daarvoor alleen de ramen en af en toe wat daklichten voorhanden zijn. Met Solatubes levert Techcomlight een extra instrument om daglicht naar binnen te halen, een onderhoudsarm product dat ook nog eens geld kan besparen.

“We zeggen: Techcomlight gaat verder waar het raam ophoudt”, vertelt Mark Veldjesgraaf, directeur van onder meer de Nederlandse vestiging. “Ramen zijn doorgaans aan één kant te vinden, op die manier verspreidt daglicht zich ongelijk in het klaslokaal. Met Solatubes kunnen wij dat aanvullen.”

De Solatubes van het kinderdagverblijf komen uit op het dakterras.

Veel en ver

Solatube is de originele daglichtbuis, ook wel bekend als daglichtkoker of daglichtsysteem. Het zijn kokers die met relatief kleine diameters veel lumen naar binnen halen. Veldjesgraaf: “Dat is niet te vergelijken met andere systemen. Bovenop zit een koepeltje met prisma’s die een maximale hoeveelheid licht oppakken. Via de buis, die een reflectiegraad van 99,7% heeft, komt diffuus licht de ruimte in. De buis is tot 20 meter horizontaal of verticaal te verlengen, dus kun je daglicht zelfs in lager gelegen verdiepingen brengen. De meest toegepaste diameters zijn 35 en 53 centimeter, binnen de standaard hart-op-hartmaat van 60 centimeter. In tegenstelling tot een koepel hoef je met Solatubes geen of weinig constructieve aanpassingen te doen.”

Dimbaar daglicht

De daglichtbuizen zijn in aanschaf niet de allergoedkoopste vorm van daglichttoetreding. Het valt wel onder de categorie slim licht: het kost niks, bespaart op de inzet van kunstverlichting en heeft een gunstige invloed op de productiviteit. “Techcomlight kan op basis van de bestaande situatie berekenen wat onze systemen voor effect hebben. We geven dan ook aan wat er aanvullend aan kunstlicht nodig is voor de optimale situatie. Verder zijn de kokers onderhoudsarm, aan de onderzijde en bovenzijde zelfreinigend en standaard goed geïsoleerd. Ze zijn ook dimbaar, wat weer handig is voor bijvoorbeeld een presentatie. Daartoe kan de leerkracht met een afstandsbediening een vlinderklep in de Solatube aansturen. Een eigen PV-cel zorgt voor de voeding.”

Gymzaal ABC School.

ABC School

Een recent project uit de koker van Techcomlight is de ABC School in Amersfoort, gebouwd conform Frisse Scholen klasse B en het Passiefhuis concept. Op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde haalt de school een gemiddelde GPR-score van 9 en op Energie een 10. Voor deze laatste score moest optimaal gebruik worden gemaakt van daglichttoetreding. Techcomlight bood hier uitkomst met de levering en installatie van vijf stuks polycarbonaat Solatubes met een diameter van 53 centimeter en drie Solatubes van 53 centimeter doorsnede met dubbele koepel. Omdat de gymzaal ook fungeert als podium, zijn de drie tubes met dubbele koepel uitgevoerd met dimmer. De Solatubes van het kinderdagverblijf komen uit op het dakterras en zijn daarom in het slagvastere polycarbonaat uitgevoerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.