amsterdam ing 49094347431 o kopieren

Dankzij slimme sensoren stemmen de armaturen van TRILUX Benelux hun lichtoutput zelfstandig af op het aanwezige daglicht. (Beeld: Anton van Daal | HOMIJ Technische Installaties)

00:48
03-08-2020

Slimme en duurzame LED-verlichting voor nieuw hoofdkantoor ING

Het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost is duurzaam, energiezuinig, toekomstbestendig én technologisch vooraanstaand. Ook als het om de (LED) verlichting gaat. In opdracht van de HOMIJ-Bosman Combinatie (HBC) heeft TRILUX Benelux een verlichtingsplan op maat voor de nieuwbouw uitgewerkt. “Exact conform de uitgangspunten uit het bestek en nadrukkelijk rekening houdend met de BREEAM-NL ‘Outstanding’ criteria en NEN-EN 12464-eisen voor werkplekverlichting”, vertelt Kees van der Slik, Salesmanager bij TRILUX Benelux. Op basis van dit ontwerp kreeg de verlichtingsspecialist uit Amersfoort de productie, levering en montage van alle cascoverlichting gegund.

TRILUX Benelux heeft onder meer de LED downlighters voor alle verkeersruimtes van het nieuwe hoofdkantoor geleverd en geïnstalleerd, evenals de wandarmaturen voor de trappenhuizen en MER- en SER-ruimtes en de waterdichte armaturen voor de parkeergarage. Het grootste deel van de armaturen is gekoppeld aan het lichtmanagementsysteem van de nieuwbouw, waardoor een intelligente verlichtingsinstallatie ontstaat. “De lichtoutput, dimpercentages én brandtijden van de LED-armaturen kunnen flexibel worden aangepast”, vertelt Van der Slik. “Dankzij slimme sensoren stemmen de armaturen bovendien hun lichtoutput zelfstandig af op het aanwezige daglicht. In combinatie met bewegingssensoren wordt een aanzienlijke energiebesparing bereikt. Zodra de sensoren beweging in de verkeersruimtes, trappenhuizen, MER- en SER-ruimtes of parkeergarage detecteren, dan schakelen de LED-verlichtingsarmaturen automatisch en direct op tot een vooraf ingesteld lichtniveau, rekening houdend met het daglichtniveau. Wanneer medewerkers of bezoekers de ruimte verlaten, dan blijven de armaturen nog enkele minuten branden, waarna ze ook automatisch weer terugdimmen naar de gewenst backgroundlevel of uitschakelen.”    

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld Anton van Daal | HOMIJ Technische Installaties

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

amsterdam ing 49094348016 o kopierenqneqt aanwezigheidsmelder bij ing kopieren