Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

Slecht binnenklimaat orde van de dag in verouderde schoolgebouwen

Met SIEGENIA kan dit eenvoudig geoptimaliseerd worden

Goede ventilatie is altijd een punt van aandacht in gebouwen. Echter, door de COVID-19 maatregelen is het pijnlijk duidelijk geworden hoe slecht het gesteld is met het binnenklimaat in schoolgebouwen. Zo kunnen een groot aantal oude scholen momenteel niet voldoen aan de huidige norm. Het gevolg? Leerlingen en docenten die moeite met concentratie hebben, last hebben van een suf gevoel en kampen met branderige, rode ogen.

Vandaag de dag is het overgrote deel van de schoolgebouwen voorzien van een mechanische luchtafvoer en een natuurlijke luchttoevoer. Dat wil zeggen dat er via raamroosters verse lucht binnenkomt en de vuile lucht wordt afgezogen door een mechanische ventilator. In theorie lijkt dit te werken, maar de praktijk is anders. Regelmatig komt er bijvoorbeeld niet genoeg verse lucht via de raamroosters binnen. Hierdoor krijgen docenten het advies om ‘gewoon’ het raam open te zetten. Dat klinkt onschuldig, maar als de temperaturen buiten omlaag gaan dan daalt de binnentemperatuur uiteindelijk ook. Bovendien kan er door het openen van de ramen geluidsoverlast ontstaan. Hierdoor besluiten veel docenten de ramen toch dicht te houden waardoor de ventilatie niet werkt en uiteindelijk een stijging van CO2-concentratie ontstaat door een gebrek aan verse lucht.

Een beter binnenklimaat realiseren

Mede door de COVID-19 maatregelen is de slechte toestand van het binnenklimaat in schoolgebouwen pijnlijk duidelijk geworden. Het verhelpen van het ventilatieprobleem hoeft echter geen moeilijke taak te zijn. Er zijn diverse manieren om een beter binnenklimaat te realiseren in de klaslokalen van oude schoolgebouwen. Een goed voorbeeld hiervan is de AEROPAC van SIEGENIA. Dit is een fluisterstille wandventilator die schone, zuurstofrijke lucht in de ruimte blaast. Dankzij de AEROPAC kunnen ramen gewoon dicht blijven en is er geen sprake meer van geluidsoverlast. Voor een optimaal binnenklimaat is het mogelijk om de AEROPAC te combineren met een SENSOAIR. Deze sensor meet de luchtkwaliteit in de ruimte. Daarbij let de sensor onder andere op CO2 en vluchtige, organische stoffen (VOC) zoals lijm. Ten slotte zal de AEROPAC ook omgevingsinvloeden buiten de klaslokalen houden dankzij optionele filters. 

Gemakkelijk aanvullen van het bestaande ventilatiesysteem

Volgens Jeroen Wolters van SIEGENIA biedt de AEROPAC een uitkomst voor kleine en grotere ruimtes. Dankzij de eenvoudige installatie is de AEROPAC een gemakkelijke manier om het bestaande ventilatiesysteem van oude schoolgebouwen aan te vullen. “De installatie neemt niet langer dan drie kwartier in beslag. Vervolgens stop je de stekker in het stopcontact en voilà”, aldus Wolters. Het binnenklimaat zal daarna aanzienlijk verbeteren.

Wat kan de AEROPAC voor o.a. scholen betekenen:
● Ventilatie zonder ramen te openen om geluidsoverlast te voorkomen.
● Een ventilatiesysteem dat schadelijke stoffen en/of hinderlijke stoffen (fijnstof, pollen, NOx, geur en dergelijke) filtert
● Ventilatie die zijwaarts via de muur loopt en geen directe luchtstroom de ruimte in.
● Aanvulling op het bestaande ventilatiesysteem zodat er aan de gestelde norm wordt voldaan. 

Meer informatie over bovenstaande? Vul dan eenvoudig dit formulier in.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.