Binnen Schneider Electric, de digitale partner voor hoogwaardig energiemanagement en industriële automatisering, staat naast efficiëntie het aspect duurzaamheid op het hoogste plan. Het meest actuele bewijs daarvan is de vorig jaar geïntroduceerde SM AirSeT, de SF6-vrije modulaire verdeler tot 24 kV. Een toekomstbestendige vinding die dankzij de slimme combinatie van zuivere lucht en vacuümtechnologie een uitstekend en vooral duurzaam alternatief is om broeikasgas of alternatieve gassen in secundaire distributienetwerken en installaties te vervangen.
Terwijl het in distributienetwerken nauwelijks nog als schakelmiddel wordt toegepast, is SF6 vanwege een andere reden nog immer populair in installatieland. Rob de Jongh, Offer Marketing bij Schneider Electric, weet er alles van. “Binnen hoogspannings- en middenspanningsinstallaties wordt SF6 momenteel vooral gebruikt als isolatiemedium en om schade door vlambogen te voorkomen of te beperken. Deze vlambogen, ook wel lichtbogen genoemd, kun je het best omschrijven als een soort kortsluiting die kan ontstaan tijdens het schakelen van apparaten, bij fouten of bij een defect in de installatie. Wanneer daarvan sprake is, ontstaat er een elektrische overslag van de ene naar de andere geleider of naar de aarde. Levensgevaarlijk. Niet alleen treedt er een plotselinge temperatuurverhoging op, de uitzetting van lucht veroorzaakt tegelijk een drukgolf die tot veel persoonlijk en materieel leed kan leiden. Om dergelijke ellende te voorkomen, dienen installaties dan ook vlam- of lichtboogvast te zijn. En daarvoor is SF6 zeer geschikt, vooral vanwege de uitstekende isolerende eigenschappen. Er is echter één grote maar. SF6, 23.500 keer sterker dan CO2, heeft als broeikasgas namelijk een zeer negatieve impact op het milieu. Het staat niet voor niets hoog op de Europese F-gassenverordening, een lijst van ongewenste en/of verboden broeikasgassen waarvoor dringend alternatieven bedacht moeten worden.”
In dat kader blijkt Schneider Electric een gedreven, kundige en vanuit duurzaamheid opererende pionier. Dát blijkt wanneer we een van de meest recente noviteiten van het bedrijf onder het vergrootglas leggen. Een slim stukje techniek dat rondom de energiedistributie binnen uiteenlopende netwerken en installaties definitief een einde maakt aan het gebruik van het schadelijke SF6. Het geheim? De doordachte combi van vacuümtechnologie en pure lucht. “Met de vorig jaar gepresenteerde SM AirSet bieden we binnen onze productgroep Medium Voltage Distribution & Grid Automation en als onderdeel van de SeT-series een volledig SF6-vrije modulaire verdeler”, aldus De Jongh. “Deze luchtgeïsoleerde middenspanningschakelapparatuur voor secundaire distributienetwerken en installaties past perfect binnen commerciële en industriële gebouwensectoren en nutsbedrijven. Zeker wanneer er wat meer elektrisch vermogen verdeeld moet worden. De SM AirSeT is namelijk geschikt tot en met 24 kV.”
De nieuwe vinding uit de keuken van Schneider Electric onderscheidt zich niet alleen als uiterst milieuvriendelijk. Het bedrijf heeft ook een product gelanceerd dat qua functionaliteit niet onderdoet voor de nog immer gangbare SF6-apparatuur. “Vanuit onze missie hebben we tijdens de ontwikkeling van deze verdeler op de eerste plaats gezocht naar een veilig en milieuvriendelijk alternatief voor SF6-gas”, vertelt De Jongh. “Daarnaast diende het te voldoen aan de vertrouwde specificaties qua gedrag, schakelhandelingen en isolatiewaarde en moest het geschikt zijn om via monitoring een helder zicht te houden op de prestaties, toestand en continuïteit van je installatie op afstand. Een uitdaging van jewelste. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij lucht. Simpelweg omdat eigenlijk geen enkel broeikasgas of ander alternatief gas past binnen onze duurzaamheidsgedachte. Dat idee trekken we door, ook in onze volgende SF6-vrije verdeler, de RM AirSeT. Een compacter ring main unit model dat eind van dit jaar het levenslicht ziet.”