Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Selectief inleren van gekoppelde melders

Selectief inleren van gekoppelde melders

Voorkom onnodige paniek en doorgifte van een vals alarm.

Het toepassen van selectief inleren bij gekoppelde melder raden wij veelal aan als het gaat om appartementencomplexen, studentenhuizen en andere woonvormen waarbij zich één of meerdere algemene ruimten bevinden. Selectief inleren zorgt ervoor dat een alarm beperkt blijft binnen een zone zodat onnodige paniek, met name in het geval van vals alarm, voorkomen wordt. Bovendien vergroot dit de kans om op tijd te vluchten en minimaliseert het aantal slachtoffers.

Wat is selectief inleren precies

Standaard (zonder inleren) zendt ieder RF product (RF sokkel, melder, handalarm) zijn alarmsignaal uit met voor iedere melder dezelfde fabriekscode. Bij het inleren (huiscoderen) van melders wordt deze fabriekscode niet meer gebruikt maar de per melder unieke huiscode. Tijdens het inleren worden deze adressen tussen alle melders en componenten onderling uitgewisseld (alleen tussen de melders die op dat moment in de inleerstand staan). Elke melder slaat de ontvangen adressen op in zijn eigen lijst.

Deze lijsten kunnen per melder worden gewist zodat er bepaald kan worden welke melders op elkaar moeten reageren. Zo realiseer je bijvoorbeeld dat melder 1 (algemene gang) zijn beginnend alarm wel doorgeeft aan melder 2 (in het appartement), maar melder 2 kan zijn beginnend alarm niet doorgeven aan melder 1.

Dit wordt veelvuldig toegepast wanneer er voldoende sub-brandcompartimentering in het gebouw aanwezig is en dan met de basisvoorwaarden: dat een alarm in een woning alleen in die betreffende woning moet blijven en een beginnend alarm vanuit een voorliggende gang alle aanliggende woningmelders moet activeren. Zo wordt eenvoudig onnodige paniek en doorgifte van een vals alarm voorkomen.

Werking en principe van draadloos koppelen.

Om dit principe helder uit te kunnen leggen gebruiken we als voorbeeld een appartementencomplex met 4 appartementen en een gang. De gang is veelal ook de vluchtroute voor de bewoners. In ons kenniscentrum op www.eielectronics.nl leggen we aan de hand van dit voorbeeld precies uit hoe je de melders kan koppelen en selectief kan inleren.

Gratis advies op maat?

Wil je meer weten over de mogelijkheden of wil je advies over een specifiek project waar je mee bezig bent? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Ze adviseren je krijgt en maken desgewenst een projectering op maat.

info@hemminnk.nl
Tel: (038) 4698 200
www.eielectronics.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.