Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Schoolventilatiesystemen zijn straks niet aan te slepen
Scholen moeten gezondheid hoog in het vaandel hebben staan.

Schoolventilatiesystemen zijn straks niet aan te slepen

Materialen en onderdelen worden in rap tempo schaarser en duurder en als alle scholen laat en tegelijk hun beslissingen nemen, zullen er heel wat op de wachtlijst belanden en een hogere prijs betalen.

Wouter Wijma is directeur van Ned Air, fabrikant van onder meer luchtbehandelingssystemen en is glashelder over dit onderwerp: snelle beslissers komen aan de beurt, treuzelen wordt kostbaar. “De € 100 miljoen van de Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) is verdeeld, de uitslagen en toewijzingen komen binnen en het is nu tijd voor de scholen om te reageren. En dat gaat langzaam.”

‘Onzichtbare’ luchtbehandelingskast voor op het dak: als het ware platgedrukt tot slechts 70 cm hoog.

Schaarste

Wijma enigszins kritisch: “Wij zien dat scholen in het oude stramien blijven: in mei bestellen en in de zomervakantie installeren. In een normale zomer heb je het over tweehonderd ventilatie-units, nu kan dat zomaar naar de zeshonderd of meer gaan. En dat wordt lastig, want we hebben het niet over standaardproducten die op de plank liggen. Ik moet weten of de unit boven- of zijaansluitingen heeft, gespiegeld moet worden, voorzien moet worden van een elektrische verhitter of koeling nodig heeft, enzovoorts. De capaciteitsbeperking ligt met name bij de toeleveranciers. Overal heerst schaarste, vooral in aluminium, koper en elektronica. Hamsteren maakt het probleem alleen maar erger. Als een onderdeel er niet is, sta je stil. Daarom zullen de snelle beslissers de winnaars zijn deze zomer.”

EduComfort 1000

Ondertussen is Ned Air druk bezig met de lopende orderportefeuille. “Er zijn genoeg scholen die wel gas geven. In Amsterdam bijvoorbeeld loopt al enige jaren het project Gezonde Scholen Amsterdam en daar worden voortvarend schoolgebouwen van goede ventilatie voorzien. Een mooi voorbeeld is de Kiem Montessori in Amsterdam-Oost, waar installateur Klaver Giant Alkmaar als eerste onze net geïntroduceerde EduComfort 1000 unit heeft geplaatst. De school heeft gezondheid hoog in het vaandel staan en heeft in overleg met Klaver gekozen voor deze uiterst stille, CO2-gestuurde en decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning. Hoewel de unit voorbereid is op koeling, heeft de school daar niet voor gekozen.”

Wouter Wijma, directeur van Ned Air: “De snelle beslissers zullen deze zomer de winnaars zijn.”

Installaties op het dak uit het zicht

De EduComfort 1000 is een voorbeeld van een eigen ontwikkeling waarmee Ned Air inspeelt op vragen uit de markt. “Dat is één van onze sterke punten: snel anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Wij zijn daar als bedrijf helemaal op ingericht. Een ander voorbeeld is een trend die zich aftekent op daken. Steeds vaker komen we projecten tegen waar luchtbehandelingsinstallaties uit het zicht moeten blijven vanuit een bepaalde afstand gezien. Een welstandsdingetje, maar ook deels geredeneerd vanuit het idee: wat je ziet, kun je horen. In het bestek staat bijvoorbeeld dat de luchtbehandelingskast maar 75 centimeter hoog mag zijn. Ned Air is al klaar voor deze ontwikkeling: we hebben de unit opnieuw geconfigureerd en als het ware platgedrukt tot een brede, lange doos met een capaciteit van 1.000 tot 15.000 kuub per uur. We gaan nu voor een project meerdere luchtbehandelingskasten leveren van 70 centimeter hoog, waar zonnepanelen op geplaatst worden en waar het platte dak een opstand krijgt van een meter. Alles uit het zicht, iedereen tevreden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.