Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Schoolunit: compact, efficiënt en plug & play

Schoolunit: compact, efficiënt en plug & play

Voor de grootste fabrikant van ventilatoren en luchtbehandelingskasten in Europa is het onderwerp scholen geen bijzaak. “Soler & Palau is in alle sectoren actief, zowel in de woningbouw, utiliteitsbouw als industrie, maar ook voor het onderwijs hebben wij hele mooie oplossingen in huis”, stelt Berry Brand, sales manager Nederland. In huis dient letterlijk te worden genomen: het bedrijf heeft 21 fabrieken en vijf R&D-centra en ontwikkelt en maakt alle producten en componenten zelf. “Daarmee houden wij over de gehele keten controle over kwaliteit en beschikbaarheid.”

Voor renovatie- of nieuwbouwprojecten in het onderwijs kan Soler & Palau putten uit een breed pakket aan compacte luchtbehandelingskasten, met een duidelijke kanttekening. Brand: “Wij zijn vooral sterk in centrale units voor meerdere lokalen en kunnen de modernste units leveren, tot 10.000 m³/uur. Onze systemen zijn heel goed vraaggestuurd te maken en altijd plug & play. Zet de luchtbehandelingskast in de technische ruimte of op het dak, sluit de kanalen, waterzijdige leidingen en elektra aan, stop de stekker in het stopcontact en met behulp van de touchscreen afstandsbediening kun je meteen aan de slag.”

International School Utrecht

Een goed voorbeeld van een onderwijsproject is de International School Utrecht, waar Soler & Palau twee grote, plug & play units leverde. Brand: “Deze school telt 2.000 m² over twee bouwlagen en is ontworpen met een VAV-systeem op basis van CO2-ruimtesensoren. Hiervoor hebben wij in drie weken tijd twee units ontworpen, geproduceerd en geleverd, voor elke verdieping één en met een capaciteit van 9.500 m3/uur per unit. Aansluiten door installateur Loohuis Meulenbeld was zo gebeurd. Deze units hebben een hoog rendement warmtewiel en zijn volledig online te monitoren en besturen.”

soler 3 kopieren

RHE met warmtewiel | CADB-HE PRO-REG met kruisstroomwisselaar

 

Budgetten

Nu is de International School Utrecht een uitzondering wat betreft budget. Brand: “Geld speelt vaak een te belangrijke rol. In Deventer zat op de basisschool van mijn kinderen alleen mechanische afzuiging. Daar zou ooit warmteterugwinning in komen, maar dat is toen wegbezuinigd. Tien jaar later kreeg men spijt en is alsnog balansventilatie gemaakt door de retourkanalen te promoveren tot toevoerkanalen. Ook bij recente projecten merken we dat er vaak wordt bezuinigd op de details. Een warmtewiel dat vocht terugwint is iets duurder, maar als je met een goedkoper alternatief in de winter met een relatieve vochtigheid van 20% in je lokalen zit, wordt het onaangenaam. Goedkoop is ook hier duurkoop.”

Verschillen

Waar ook te weinig rekening mee wordt gehouden, is het verschil in ruimten. Een theorielokaal is geen gymzaal en een leeg lokaal heeft andere ventilatie nodig dan een volle ruimte. Brand: “Alle lokalen met dezelfde aansturing werkt niet, maar ventileren op basis van een referentieruimte is ook niet handig. Bij drie lege lokalen en een volle gymzaal krijgt die laatste te weinig ventilatie. De best werkende oplossing, is om in elk lokaal een CO2-sensor plaatsen. Deze communiceert met een variabel volumeklep in het toevoerkanaal, met de luchtbehandeling in constante druk modus. Bij een hoge CO2-waarde stuurt de sensor de klep open, waardoor de druk in het systeem daalt en de luchtbehandelingskast zal optoeren. Zo maak je op een hele simpele manier een hele school vraaggestuurd, en behalve gezond ook energiezuinig.”

Compacte modellen

Voor toepassing in scholen biedt Soler & Palau twee series aan: de CADB-HE PRO-REG met kruisstroomwisselaar en de RHE met warmtewiel, beiden in capaciteiten tot 10.000 m³/uur. Brand: “Beide series zijn zeer geschikt voor het onderwijs, ook bij renovaties, omdat het zeer compacte modellen betreft. De units zijn geschikt voor binnen- en buitenopstelling en worden naar wens geleverd met zij- of bovenaansluitingen. De panelen zijn dubbelwandig en beschikken over vuurvaste, thermo-akoestische isolatie gemaakt van vezelglas. Scholen krijgen daarmee de beschikking over een gezonde, comfortabele leeromgeving.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.