Om een optimale binnenluchtkwaliteit te borgen, wordt in Nederland en België veelal gestuurd op temperatuur, luchtvochtigheid en CO₂. Echter is sturing op fijnstof minstens zo belangrijk, weet AFPRO Filters. Bijvoorbeeld om problemen als hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en kanker te ondervangen. Om zelfs de kleinste en meest schadelijke fijnstofdeeltjes (PM1) uit de lucht te filteren, introduceert de ontwikkelaar en fabrikant van energie-efficiënte fijnstof luchtfilters nu de AFPRO A+ filter. Dit zakkenfilter voldoet aan de ISO 16890 standaard en heeft een optimale filterconstructie, een minimale luchtweerstand en zeer hoge energie-efficiëntie. Niet-voor-niets is dit ontwerp bekroond met een Eurovent A+ energielabel. De gerenommeerde pre-layer maakt het AFPRO A+ filter zeer veilig én eenvoudig te installeren in elke luchtbehandelingskast.
In de grote steden van Nederland dwarrelt overmatig veel fijnstof rond. Niet alleen de lucht in onze bedrijfsgebouwen en woningen raakt hierdoor vervuild, ook scholen hebben hier veel last van. Echter waar fijnstoffilters in bedrijfsgebouwen en woningen steeds meer gemeengoed worden, blijft het onderwijs wat achter. Zoals in Amsterdam, waar maar liefst 26 basisscholen in een fijnstofzone staan. Om het fijnstof te filteren, de CO2-concentratie in de scholen op peil te houden en te zorgen voor voldoende schone lucht in de klaslokalen, is in 2015 het programma Gezonde Scholen Amsterdam van start gegaan. Met hulp van de gemeente konden alle scholen in het fijnstofgebied een ventilatiesysteem laten installeren. De plannen waren ambitieus: in 2018 zou op de meeste scholen een fijnstoffilter met een ePM1 van 85% (F9) aanwezig moeten zijn. Onderzoek van De Groene Amsterdammer en OneWorld wijst echter uit dat op negen scholen nog geen of een niet-toereikend systeem hangt. Bovendien betreffen de schoolpleinen van veel basisscholen echte steenwoestijnen, waardoor de fijnstof ook niet deels wordt afgevangen. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam contact gehad met deze scholen en is een nieuwe ondersteuningsregeling in het leven geroepen. En ook voor de betonnen speelpleinen is inmiddels een vergroeningsregeling opgestart, zodat de Amsterdamse kinderen in een gezonde, frisse en groene omgeving kunnen leren.
Fijnstof is niet alleen in Amsterdam een probleem. Ook Rotterdam en de binnensteden van Utrecht, Eindhoven en Den Haag hebben er veel last van. Allemaal hebben ze hun eigen regelingen, blijkt uit een overzicht van de landelijke GGD-werkgroep Lucht. Zo heeft Rotterdam een ‘ambitieprofiel’ voor nieuwbouw, maar geen overzicht van of subsidiebeleid voor bestaande scholen in fijnstofzones. De gemeente Utrecht geeft ‘gezondheidsadviezen’ bij de aanleg van nieuwe scholen en de gemeente Den Haag vraagt ‘maatwerkadvies’ aan de GGD bij bestaande scholen in de buurt van drukke wegen. In Eindhoven is nog geen beleid voor scholen in fijnstofgebied. En dat is zorgelijk. “We ademen elke dag, elk uur en elke seconde, zonder hierbij stil te staan”, vertelt Joost Verlaan, Vice President bij AFPRO Filters. “Zouden we dit wel doen, dan zouden we schrikken van de hoeveelheid giftige deeltjes die bij elke ademhaling binnendringen. Want hoewel ons ademhalingssysteem goed in staat is om de grotere deeltjes te filteren, richten juist de kleinere, onzichtbare deeltjes op lange termijn de meeste schade aan.” Verontreinigde moleculen zijn overal en kunnen ervoor zorgen dat we moeite krijgen met ademhalen of zelfs resulteren in chronische luchtwegaandoeningen. Ook kunnen deze deeltjes de bloedstroom binnendringen waardoor het bloed dikker wordt, wat kan leiden tot hartfalen of trombose. Om hiermee de strijd aan te gaan, is schone lucht essentieel.
“‘Gelukkig’ brengen de meeste mensen 90% van hun tijd binnen door”, meent Verlaan. “Want dat is een omgeving die we goed kunnen reguleren. Door een kwaliteitsluchtfiltersysteem met ons nieuwste AFPRO A+ filter te installeren bijvoorbeeld kunnen we de vervuilde lucht tot 99,9% reinigen!”
Het AFPRO A+ filter is volledig in eigen beheer door AFPRO Filters ontwikkeld en geproduceerd en opgebouwd uit een frame van gegalvaniseerd staal en aluminium, met daarin een synthetische vezelbeschermende laag, een hoogwaardig micro-glasvezel filtermedium met een optimale filterefficiëntie en een synthetische pre-layer, die het stofhoudend vermogen optimaliseert én de installatie aanzienlijk vereenvoudigt. “Doordat de lucht met een minimale weerstand door het filtermedium kan worden geleid, kunnen zelfs de kleinste fijnstofdeeltjes efficiënt worden afgevangen. Een optimale binnenluchtkwaliteit én zeer lage Life Cycle Cost (LCC) zijn het resultaat.”
Dankzij de installatie van de nieuwe AFPRO A+ filters bespaart o.a. de Hogeschool van Amsterdam (HvA) jaarlijks € 15.000 op haar energie- en LCC-kosten, zonder dat hiervoor extra investeringen nodig waren. Het vervangen van de traditionele zakkenfilters naar HQ luchtfilters was voldoende.