Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Scholengemeenschap CSG Willem van Oranje gaat voor gasloos en energiezuinig

Scholengemeenschap CSG Willem van Oranje gaat voor gasloos en energiezuinig

De duurzame ambities van scholengemeenschap Willem van Oranje in Oud-Beijerland krijgen verder vorm met het vernieuwen van de klimaat­installatie. Ook verbetert het binnenklimaat doordat er voortaan ook gekoeld kan worden. Barth Installatietechniek B.V. uit ’s Gravendeel realiseerde in samenwerking met klimaatspecialist en LG-distributeur Centercon B.V. een gasloze en energiezuinige oplossing.

In de technische ruimte staan de hydrokits, waterzijde componenten en buffer opgesteld.

In de technische ruimte staan de hydrokits, waterzijde componenten en buffer opgesteld.

 

Al enkele jaren is CSG Willem van Oranje bezig met verduurzaming. Door verschillende investeringen, zoals LED-verlichting op de gangen en in de lokalen, heeft de school het energieverbruik al met 15% weten terug te dringen. In 2016 werden 450 zonnepanelen geplaatst en in 2018 kwamen er nog eens 308 bij. Het opgewekte vermogen is nu voldoende om de helft van het stroomverbruik te dekken. Afgelopen jaar was de klimaatinstallatie aan de beurt. De wens van de school was om ‘van het gas af’ te gaan en het comfort te verbeteren, door naast verwarmen ook te kunnen koelen.

Hydrokits

Barth Installatietechniek ging samen met Centercon om tafel om het nieuwe concept vorm te geven, met als vertrekpunt het advies van Curvers Raadgevende Ingenieurs B.V.. “De bestaande installatie bestond uit een gasgestookte cv-ketel met radiatoren en fancoilunits met warmteterugwinning. We hebben de opwekking verduurzaamd door de ketel te vervangen door warmtepompen, in combinatie met hydrokits. Voor de afgifte maken we gebruik van de bestaande fancoilunits. Om deze aan te kunnen sluiten op de warmtepompen hebben we een nieuw leidingwerk aangelegd. Ook is de regeltechniek vervangen”, vertelt Erik Lugtenburg van Barth Installatietechniek.

Opstelling van tien LG Multi V 5 buitendelen ten behoeve van de hydrokits.

Opstelling van tien LG Multi V 5 buitendelen ten behoeve van de hydrokits.

 

LG Multi V 5

De nieuwe installatie bestaat uit twaalf LG Multi V5 buitendelen en tien hydrokits. Vanuit een buffervat van 1.000 liter wordt het warme water (40°C) naar de fancoilunits getransporteerd. “Door te bufferen, kunnen we met een minimale energiebelasting het afgiftesysteem in de lokalen van warmte voorzien”, licht

accountmanager Martijn ter Braak van Centercon toe. Ook is de luchtbehandelingskast van de aula vervangen. Hierop zijn twee LG Multi V5 units aangesloten. De komende periode gaat de school gebruiken om vertrouwd te raken met het systeem. “De radiatoren en ketel zijn er nu nog, maar het doel is om deze in de nabije toekomst definitief af te sluiten. Het vermogen wordt steeds verder teruggedraaid”, aldus Lugtenburg.

Centercon

Groot project

Centercon was in elke fase, van ontwerp en engineering tot en met projectbegeleiding, bij het project betrokken. Barth had veel aan de kennis en expertise die de Rotterdamse klimaatspecialist en tevens LG-distributeur inbracht. Lugtenburg: “Het gaat hier om een grote installatie met een totaalvermogen van 380 kW. Het is dan prettig om samen te werken met een partij die die kennis en expertise in huis heeft. De aanpak van Centercon is ons goed bevallen: ze zorgde voor een goede ondersteuning, was goed bereikbaar en had snel antwoord op vragen.” Ook Ter Braak kijkt terug op een geslaagd project: “We zijn als partners opgetrokken en samen tot een optimale oplossing gekomen. Voor ons was dit een mooi project om te laten zien wat we kunnen op het gebied van duurzame klimaattotaaloplossingen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.