Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Scalda College Vlissingen wint SLIMCirculair ’18-‘19

Scalda College Vlissingen wint SLIMCirculair ’18-‘19

Teamwork, een doordacht en opschaalbaar plan én begrijpen hoe de nieuwe circulaire economie wordt vormgegeven. Die elementen gaven voor de jury de doorslag om de SLIMCirculairprijs ’18-’19 toe te kennen aan team Ad Fundum van het Scalda College uit Vlissingen. Het team ontwierp een circulair multifunctioneel centrum voor de gemeente Veere en presenteerde haar plannen zo hartverwarmend dat zij de stevige concurrentie – met een neuslengte verschil – achter zich liet. De publieksprijs gaat mee met Technovium naar Nijmegen voor hun oogstrelende brug ‘De Glimlach van Nijmegen’.

Nog een keer pitchten de teams afgelopen vrijdag in Amersfoort hun ontwerpen. Nog een keer toonden ze dat Nederland door waterstofopwekking, compostwarmte (biomeilers), biobased materialen én demontabel en natuurinclusief bouwen grote stappen richting de circulaire economie kan zetten. Geen fictieve stappen, ze trekken de zevenmijlslaarzen aan met opdrachtgevers die de gebouwen daadwerkelijk gaan realiseren.

De toekomst van Nederland
“Het niveau van de inzendingen is zo ongelooflijk hoog, dat het voor ons ondoenlijk was om een winnaar te kiezen”, zegt juryvoorzitter Ruud Koornstra. “Vaak wordt er over MBO’ers gezegd: dit zijn de handen in de bouw. Wat bewijzen deze teams het tegendeel. Dit is de toekomst van Nederland, met deze jongens en meiden gaan we het verschil maken. Dat geeft veel vertrouwen. Zij dromen groot en nemen hun opdrachtgevers mee in hun ambities. Ze tonen aan dat vernieuwing niet uit Den Haag of Brussel komt, maar dat circulair denken bij onze jongeren in de genen zit.”

SLIMCirculair

Juryvoorzitter Ruud Koornstra stond voor een moeilijke beslissing tijdens de finale van de landelijke ontwerpwedstrijd SLIMCirculair. De juryprijs ging naar het Scalda studententeam uit Vlissingen. Het team ontwierp een circulair multifunctioneel centrum voor de gemeente Veere en presenteerde haar plannen zo hartverwarmend dat zij de stevige concurrentie – met een neuslengte verschil – achter zich liet.

Scalda
Tijdens zijn presentatie gaf Rick de Vlieger van Scalda haarfijn aan hoe gebouwen CO2 uitstoten, wat circulariteit is en hoe een slim ontwerp en natuurlijke materialen het verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld door isolatie van zeewier te gebruiken en het gebouw CO2 te laten opslaan. Jurylid Raoul Vleugels: “Wat mij als architect aanspreekt is de opschaalbaarheid en de ratio van dit ontwerp. Dit team heeft echt alles uit de kast getrokken en zorgvuldig over ieder detail en materiaal nagedacht. Dat ze daarnaast zelf onderzoek deden en de levensduur van materialen inzichtelijk maakten, gaf voor ons de doorslag.”

SLIMCirculair

Irina, projectmanager van het Scalda team in een eerste reactie:
‘Wij hebben de eerste editie van de ontwerpwedstrijd SLIMCirculair gewonnen. We zijn zo super blij en dankbaar oor alle hulp en steun die we hebben gekregen. En ook zeker voor het vertrouwen wat alle betrokkenen in ons hebben gehad, het heeft ons enorm geholpen. We zijn super tevreden en over the moon!’

Alleen maar winnaars
Maar ze waren niet de enige winnaar. Koornstra: “Jullie geven ons hoop en tonen dat we elkaar nodig hebben om circulair te gaan bouwen.” Daarom werd ter plekke door de jury besloten dat er niet twee maar vijf ‘special awards’ uitgereikt werden. Deze gingen naar: 1. de watergekoelde Deelfabriek van het DaVinci College uit Hardinxveld Giessendam; 2. de fantastisch uitgewerkte recycleboulevard van het ROC van Amsterdam; 3. de slimme Tiny Office van het Graafschap College uit Doetinchem; 4. de financieel aantrekkelijke transformatie van Luifelstede door het ROC Midden Nederland uit Nieuwegein; 5. het team van het Friesland College dat niet alleen de gebruiker maar ook de omgeving centraal stelde bij hun ontwerp van het Wegensteunpunt Quatrebras.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.