Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Samen voor stekerbaar 
V.l.n.r.: Bert Fix, Montageleider bij Unica Building Projects, Robert Woudenberg, salesmanager Installatie en Bouw bij Attema en Mohammed Zaanan, Commercieel Manager bij Isolectra.

Samen voor stekerbaar 

Stekerbaar totaalconcept voor St. Antonius Ziekenhuis combineert duurzaamheid met een snelle doorlooptijd en minimale faalkosten

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft enkele jaren geleden alle geboortezorg geconcentreerd op haar locatie in Utrecht. Om aan de groeiende vraag naar klinische geboortezorg in de regio te kunnen voldoen, is een forse uitbreiding gerealiseerd. Tegen het bestaande gebouw is een toekomstbestendig zorgcentrum gebouwd, waarin moeder- en kindzorg centraal staat. Bovendien is de bestaande bouw uitgebreid met twee verdiepingen. De installatiewerkzaamheden zijn begin 2023 gestart en begin april opgeleverd. Om de snelheid in het project te houden, is waar mogelijk gekozen voor stekerbaar installeren in samenwerking met Attema en Wieland/Isolectra. 

Als totaalinstallateur verzorgde Unica Building Projects alle elektrotechnische als werktuigbouwkundige installaties in het nieuwe moeder-kind-centrum. Van de licht- en krachtinstallaties tot en met de brandmeldinstallaties, data-installaties, klimaatinstallaties, hemelwaterafvoeren, riolering, sanitaire installaties, zusteroproepsystemen en medische gassen. “Om een juiste koppeling met de bestaande bouw te borgen, is bovendien een aantal aanpassingen gedaan”, vertelt Bert Fix, Montageleider bij Unica Building Projects. “Om tijd en personeel te besparen, is het gros van de 230 Volt-installatie stekerbaar uitgevoerd. Alleen het traject vanaf de verdeelkast naar de Attema AK2 kabeldoos is traditioneel opgezet. Hiermee komen we ook tegemoet aan de duurzaamheidsambitie van onze opdrachtgever. Eventuele aanpassingen in de toekomst kunnen eenvoudig worden doorgevoerd en aan het eind van de gebouwlevensduur kunnen de stekerbare technieken elders worden hergebruikt. Er wordt niets weggegooid.”

Om de snelheid in het project te houden, is waar mogelijk gekozen voor stekerbaar installeren. De metalstudwanden en systeemplafonds in de uitbreiding boden hier een uitgelezen mogelijkheid voor.

Compleet stekerbaar systeem

Om een betrouwbaar, efficiënt en kwaliteitsvol concept voor de elektrotechnische installaties uit te denken, nam Unica Building Projects al in een heel vroeg stadium contact op met partnerbedrijven Attema en Isolectra. “Onze gezamenlijke aanpak heeft geleid tot een compleet stekerbaar systeem inclusief kabeldozen, hollewanddozen, voedingskabels, verlichting, zonwering en medische aarding”, vertelt Robert Woudenberg, salesmanager Installatie en Bouw bij Attema. “In de Attema kabeldozen en hollewanddozen zijn alle Wieland chassisdelen, voedingskabels en stekers al voorgemonteerd en uitgebreid getest. Bovendien is gekozen voor minimale productvariaties. Alle configuraties zijn van tevoren bedacht, zodat de monteurs ter plaatse de systemen in een handomdraai konden aansluiten.” 

De elektrotechnische materialen zijn in overleg met groothandel Rexel netjes voorgemonteerd en voorgesorteerd geleverd in mobiele service units (MSU’s). Voor de stekerbare bekabeling is gebruik gemaakt van speciale rolcontainers, die met de monteurs meebewogen over de bouw. Ook dit kwam de installatiesnelheid en efficiëntie ten goede.

Innovatieve partners

“Voor het succesvol realiseren van een duurzame stekerbare installatie is ketensamenwerking essentieel”, vertelt Mohammed Zaanan, Commercieel Manager bij Isolectra. “Met Attema en Unica Building Projects beschikken wij over innovatieve partners met grote bereidwilligheid en een goede dosis lef, die samen met ons stekerbaar installeren naar een nog hoger niveau kunnen brengen. Bijvoorbeeld in het St. Antonius Ziekenhuis kwamen de synergievoordelen duidelijk naar voren. Techniek, planning en logistiek zijn tot in de puntjes afgestemd en alle partijen in de keten konden de voordelen hiervan ervaren. Zowel in structuur, installatiesnelheid als kwaliteit.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever St. Antonius Ziekenhuis
  • Aannemer Heerkens van Bavel
  • Installatie-adviseur Halmos
  • Installaties Unica Building Projects
  • Stekerbare Installaties Attema en Wieland/Isolectra
  • Groothandel Rexel

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.