Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

‘Samen staan we sterk’

lennox-samen-bij-chiller
Peter van Rens, directeur van TCA B.V. (l) en Gerhard Loer, accountmanager bij Lennox Benelux BV (r).

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Lennox Benelux BV

22 december 2022 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Leverancier van klimaatoplossingen Lennox is met 127 jaar het oudste bedrijf met de meeste kennis en ervaring in de HVAC&R-industrie. “Inmiddels bieden we een breed en compleet binnenklimaatassortiment met hoogwaardige producten”, vertelt Gerhard Loer, accountmanager bij Lennox Benelux BV. “Van rooftopunits tot koelmachines, warmtepompen en luchtbehandelingskasten. Met onze Close Control lijn voorzien we bovendien in de behoefte aan precisiekoeling. Als organisatie gaan we met onze tijd mee en anno 2022 voeren we de meeste van onze producten uit met efficiënte koudemiddelen, toerengeregelde componenten en duurzame materialen. Zo zijn onze rooftopunits ontwikkeld tot volledige dakcentrales met R32 koudemiddel en warmteterugwinning middels kruisstroomwisselaars of warmtewielen, gelijkstroommotoren, toerengeregelde compressoren, et cetera. Dankzij deze innovatieve en energiezuinige producten kunnen wij klanten voorzien van de meest optimale binnenklimaatoplossing.”

Eén van deze klanten is Total Cooling & Airconditioning (TCA) B.V. in Best, een technische groothandel en specialist op het gebied van airconditioning- en luchtbehandelingsapparatuur. “De afgelopen decennia hebben wij een bijzonder goede en vruchtbare samenwerking opgebouwd met TCA, dat officieel dealer is van Lennox equipment.” Het bedrijf beschikt over zeer ervaren en gekwalificeerde servicemonteurs en kan – in opdracht van installatiebedrijven – zowel de aanleg van koeltechnisch leidingwerk als de inbedrijfstelling van de installaties verzorgen. Naar wens staat TCA bovendien in voor de uitvoering van het wettelijk verplichte preventief onderhoud en de lekdichtheidscontroles. “TCA heeft in de afgelopen jaren een enorm netwerk opgebouwd en is dankzij een hoog kennisniveau, brede expertise en uitstekende service in staat om klanten volledig te ontzorgen”, aldus Loer. “Projecten worden van A tot Z en met een uiterste deskundigheid opgeleverd. Als vaste partners hebben wij al grote aantallen aan duurzame projecten mogen opleveren, waarbij de klant volledig is ontzorgd en voorzien van een binnenklimaatsysteem op maat.”

Waardevolle productinnovaties

De keuze voor de systemen van Lennox is voor TCA een logische, vertelt Peter van Rens, directeur van TCA B.V. “Immers heeft het bedrijf een interessante ontwikkeling doorgemaakt, voor waardevolle productinnovaties. Ruim 40 jaar geleden vestigde het Amerikaanse Lennox zich in Nederland, op het moment dat luchtverwarming hier zijn opwachting maakte. De oprichting van Lennox geschiedde in Amsterdam en al snel volgden vestigingen in Sassenheim en Veldhoven, waar de uit Amerika geïmporteerde apparatuur gereed werd gemaakt voor de Europese markt. Al gauw werden ook koelsystemen aan het assortiment toegevoegd en in de jaren die volgden, werd Lennox een steeds belangrijkere speler in binnenklimaat.” Grote troef in luchtverwarming waren de Lennox rooftopunits, die steeds meer op een dakcentrale gingen lijken. “Bijvoorbeeld dankzij de geïntegreerde regelingen en toepassing van diverse verwarmingsopties, die klanten én installateurs grote voordelen bieden. Doordat de compacte units op het dak worden geplaatst, kan binnen op vierkante meters worden bespaard. Daarnaast wordt de installatie flink vereenvoudigd.” Loer: “Doordat wij het volledige proces van advies t/m productie en bevoorrading in eigen beheer uitvoeren, kunnen wij snel schakelen in projecten en korte levertijden garanderen.”

Onder andere de Lennox rooftopunit heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Enorme kennis en knowhow

Bij TCA werken diverse medewerkers die ooit bij Lennox in Veldhoven zijn gestart. “Hierdoor hebben wij van meet af aan een enorme kennis en knowhow van de Lennox apparatuur”, aldus Van Rens. “In de afgelopen 22 jaar hebben wij enorm veel projecten opgeleverd waarin Lennox apparatuur is toegepast. De units worden onder andere toegepast in distributiecentra, slijperijen, fijnmechanica en de metaalindustrie. Kortom: in ruimtes waarin de binnenklimaatcondities belangrijk zijn. Tevens worden ze veelvuldig ingezet in kantoorruimtes en bijvoorbeeld bioscopen. Voor elke ruimte bieden wij een passende oplossing. Ook wanneer maatwerk gewenst is.”

Adaptieframe voor snelle vervanging

TCA beschikt over een eigen servicedienst en voert vaak het complete onderhoud uit voor de installateur. “Daarnaast worden wij regelmatig betrokken bij de vervanging van oude Lennox units, die aan het eind van hun technische levensduur zijn gekomen”, aldus Van Rens. “Anno 2022 willen steeds meer klanten van het gas af. Uit duurzaamheidsoverwegingen worden bovendien rooftopunits met warmwaterbatterijen vervangen door units met warmtepomptechniek. Om deze vervanging eenvoudig en snel mogelijk te maken, hebben wij adaptieframes op maat ontwikkeld die over het oorspronkelijk frame worden geplaatst. Doordat in de frames alle verlopen voor het kanaalwerk reeds zijn opgenomen, zijn geen aanpassingen aan het kanaalwerk en/of op het dak nodig. Dit scheelt de installateur veel tijd en geld, omdat de vervanging binnen no-time kan worden uitgevoerd. Ook wordt het risico op lekkage slim ondervangen, omdat het dakframe niet opnieuw ingeplakt hoeft te worden. Per dag kunnen we drie tot vier units vervangen en in bedrijf stellen! Hierdoor worden klantprocessen nauwelijks verstoord. Doordat we over een redelijke voorraad aan reserveonderdelen beschikken, kunnen we installateurs snel van dienst zijn.”

Gelijkwaardige partners

Lennox en TCA zien elkaar als gelijkwaardige partners, waarvan de diensten complementair zijn, besluit Van Rens. “Dankzij de kwaliteit en diversiteit van de Lennox apparatuur, de korte lijnen tussen onze organisaties én de continue productinnovaties kunnen we onze fijne samenwerking ook in de toekomst voortzetten en mooie projecten blijven opleveren.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht