Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Samen op weg naar een duurzame gebouwde omgeving 

Samen op weg naar een duurzame gebouwde omgeving 

De bedrijven warmtepomp-advies.nl en uw-airco.nl (onderdeel van Duurzaam Klimaatconcept B.V.), Punt Ontwerp en Advies én Stroom door Zon geven hier uitstekend invulling aan. Niet alleen door actief kennis en kunde te delen, maar ook door samen op te trekken in projecten in de woningbouw en kleine utiliteit.

Bioscoopkamer met Daikin Stylish Black wandmodel.

Sjoerd Kuik is samen met Richard Kaihatu eigenaar van Duurzaam Klimaatconcept B.V.. “Wij zijn dit bedrijf een kleine twee jaar geleden vanuit de praktijk gestart”, vertelt Kuik. “Ik had een nieuwbouwwoning gekocht en kon nog kiezen tussen een gasaansluiting of all-electric concept. Mijn wens was om een zo energieneutraal mogelijke woning te bouwen, maar de aannemer en installateur konden mij onvoldoende op weg helpen. In mijn zoektocht naar een passend advies ontmoette ik Richard, die veel ervaring heeft in de installatiebranche. Vanuit een gezamenlijke filosofie hebben wij warmtepomp-advies.nl opgericht, dat in anderhalf jaar tijd is uitgegroeid tot een volwaardig en compleet bedrijf in warmtepomp-advies en -installatie, in combinatie met lage temperatuur vloerverwarming, ventilatie en meer. Recent hebben we hier bovendien een airconditioningstak aan toegevoegd: uw-airco.nl.”

Duidelijk en volledig onderbouwd

“Om onze duurzame technieken duidelijk en volledig onderbouwd aan particulieren én bedrijven te kunnen presenteren, hebben Richard en ik gezocht naar een gediplomeerde partner, die we vonden in Gilbert Punt, eigenaar van Punt Ontwerp en Advies. Gilbert ondersteunt ons niet alleen met technische tekeningen, maar ook met warmteverlies-, ventilatie- en overige berekeningen”, aldus Kuik. “In nieuwbouwprojecten gaan we zelfs een stapje verder, door de installatietekeningen te verzorgen en af te stemmen met de constructeur. Hierdoor is voor iedereen duidelijk waar in de vloeren en wanden sparingen en installaties moeten komen.”

Installatie met 18 zonnepanelen.

Energieverbruik compenseren

Om het extra energieverbruik van de warmtepomp te compenseren, wordt veelal gekozen voor zonnepanelen. “Om gebouweigenaren ook op dit vlak te ondersteunen, heeft Gilbert een uitgebreide marktverkenning gedaan”, aldus Kuik. “Hij kwam uit bij Gerhard van Dam en Jacob Jan Bos, eigenaars van Stroom door Zon, die een logisch verlengstuk van onze dienstverlening vormen. Tijdens mijn inventarisatiegesprekken bij opdrachtgevers peil ik ook altijd de interesse voor zonnepanelen. Eventuele aanvragen worden direct doorgezet naar de mannen van Stroom door Zon, die een energieopbrengst- en ROI-berekening en offerte maken. Deze informatie voeg ik toe aan het totaalaanbod, waarin naar wens ook vloerverwarming en ventilatie worden meegenomen.” Ook andersom is de samenwerking interessant, benadrukt Van Dam. “Voor mensen die willen verduurzamen en zonnepanelen installeren namelijk is de warmtepomp vaak een logische vervolgstap naar energieneutraal wonen.”

Een multi-split airconditioningssysteem zorgt voor extra koeling en comfort.

Toekomstproof installatie

Van Dam en Bos zijn drie jaar geleden gestart met Stroom door Zon, met de ambitie om niet alleen in een energiezuinige stroomopwekking te voorzien, maar uiteindelijk ook richting energieopslag te gaan. “Vanaf 2023 wordt salderen langzaam afgebouwd, wat betekent dat mensen minder geld terugkrijgen voor de stroom die zij terugleveren”, vertelt Van Dam. “Een oplossing hiervoor is eigen energieopslag. Ons systeem is uitstekend geschikt voor de aansluiting van een accupakket, waardoor je alsnog met eigen energie je warmtepomp en overige installaties kunt voeden. De komende jaren zullen accusystemen steeds betaalbaarder en dus interessanter worden voor veel opdrachtgevers.” Waar warmtepomptechnieken nu nog vooral gericht zijn op de woningbouw en kleine utiliteit, zijn zonnepanelen ook een goede businesscase voor grotere bedrijven, aldus Bos. “Daarom verzorgen wij ook zonnepaneleninstallaties voor agrarische projecten en MKB, tot 1.000 panelen.”

Recent hebben warmtepomp-advies.nl, Punt Ontwerp en Advies en Stroom door Zon gezamenlijk een vrijstaande woning in Lelystad verduurzaamd naar energieneutraal. “We hebben een warmtepomp geïnstalleerd en voorzieningen getroffen voor lage temperatuur verwarming”, aldus Kuik. “Ook is een multi-split airconditioningssysteem geïnstalleerd voor extra koeling en comfort. Om het energieverbruik te compenseren, wordt de woning voorzien van 48 zonnepanelen, waarmee ook twee elektrische auto’s bijna volledig gevoed kunnen worden.” Ook illustratief is de realisatie van een nieuwe vrijstaande villa in Almere Oosterwold, waar een volledig gasloos systeem met een lucht/water-warmtepomp, vloerverwarming en 24 zonnepanelen komt.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.