Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Samen moeten we het doen’

‘Samen moeten we het doen’

De urgentie van klimaatbeheersing en ventilatie is door COVID-19 nogmaals benadrukt. Zo weet ook Tiemen Oosterhoff, directeur huisvesting bij scholenvereniging NoorderBasis: “Door de bouweisen en het steeds luchtdichter bouwen ontkomen we niet aan een goede installatie voor een prettig en gezond binnenklimaat. Wij zijn al jaren met dit onderwerp bezig, maar door COVID-19 is het nog eens extra onder de aandacht gekomen.”

We ontmoeten Tiemen Oosterhoff op Basisschool De Wiekslag in Schildwolde. Een prachtige, nieuw gebouwde school die afgelopen zomer is opgeleverd en waar klimaatbeheersing van Klimaatgroep Holland is toegepast. De Wiekslag is één van de 33 scholen van scholenvereniging NoorderBasis, gevestigd in Groningen, Friesland en Drenthe. We vragen Oosterhoff over zijn visie op onderwijshuisvesting.

Tiemen Oosterhoff, directeur huisvesting bij scholenvereniging NoorderBasis.

Hoe is onderwijshuisvesting de afgelopen jaren ontwikkeld?

“Huisvesting verandert snel. Dat wat tien jaar geleden het nieuwste van het nieuwste was, is nu de standaard en over tien jaar alweer verouderd. Dat gaat heel snel. Het is dan ook belangrijk om flexibel te zijn en tijdloze gebouwen te maken.”

“Grote ontwikkeling van de laatste jaren is het steeds luchtdichter bouwen, dit heeft impact op de keuzes die je voor een gebouw maakt. Natuurlijke ventilatie is er gewoon niet meer. Je kunt dus niet meer om mechanische ventilatie heen.”

Wat is het belangrijkste uitgangspunt in renovatie of nieuwbouw?

“Het is belangrijk dat het plan niet alleen mooi is op papier, maar vooral ook in de praktijk werkt. Plat gezegd: ouders sturen hun kinderen niet naar een pand met zonnepanelen, maar naar een gekwalificeerde leerkracht die oog heeft voor hun kind. Voor de klas, daar gebeurt het. En het pand moet dat zo goed mogelijk faciliteren. Dat vind ik belangrijk.”

De zonwering en verlichting kan aan het klimaatbeheersingssysteem worden gekoppeld.

En klimaatbeheersing, wat zijn daar de uitgangspunten?

“Wat je decentraal kunt doen, moet je decentraal doen. Dat heeft wat mij betreft veel voordelen. Het is namelijk heel vraaggestuurd, wat weer zorgt voor minder verbruik. En is er iets stuk, dan treft dat maar één lokaal, anders heb ik direct de hele school van slag.”

“Door luchtdicht bouwen heb je maar een klein beetje warmte nodig om het in de school aangenaam te krijgen. Verwarmen met lucht is daarom ook ideaal, bijvoorbeeld vloerverwarming zou averechts werken. Als het kan, passen we ook koeling toe, daar kunnen we ook niet meer omheen.”

“We kiezen vaak voor het Scholen°Concept van Klimaatgroep Holland omdat we hier goede ervaring mee hebben. Zo ook met COVID-19, we weten zeker dat we de norm halen. Het is een beproefd systeem dat aan onze eisen voldoet. Daarnaast is het plezierig dat er meegekeken kan worden op afstand en dat de zonwering en verlichting er aan gekoppeld zijn. Dat is mooi meegenomen.”

‘Het is belangrijk dat een plan vooral in de praktijk werkt’.

Tot slot, hoe zie je de toekomst van onderwijshuisvesting?

“Het is lastig voorspellen wat die ons gaat brengen. Als NoorderBasis werken we eraan dat elke school gasloos wordt met zonnepanelen en koeling, met oog voor klimaatbehoud. Namens ons bestuur kan ik voor onze scholen enigszins bijdragen aan de klimaatdoelen. We moeten zuinig zijn met de Schepping, wij willen daarin ons steentje bijdragen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.