Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Samen met studenten  bouwen aan de toekomst

Samen met studenten bouwen aan de toekomst

Innoveren, circulair en aantoonbaar duurzaam bouwen en energieneutraal wonen … Onze branche staat voor fikse uitdagingen. Dat vraagt om vernieuwende oplossingen. Een levend voorbeeld én lab is het Huis van de Toekomst in Utrecht.

In 2015 ging een multidisciplinaire groep studenten de uitdaging aan om een modulair, circulair, duurzaam, zelfvoorzienend én comfortabel huis te ontwerpen. Harold van Faassen was een van de studenten die deze fikse uitdaging aanging. “Via de Hogeschool Utrecht (HU) schreven we ons in 2015 in voor de Solar Decathlon. Deze Amerikaanse wedstrijd daagt wereldwijd studententeams uit om duurzame, energieneutrale, gezonde én betaalbare gebouwen te ontwerpen en bouwen. Als studenten wilden we bewijzen dat je met innovatieve technologie een zo’n huis kunt bouwen dat ook nog levensloopbestendig is. In 2017 is ons huis van de toekomst bij de wedstrijd in Denver opgeleverd. Ik ben nog steeds heel trots op het resultaat.”

“Een kijkje in de keuken van de innovatieve technieken van het Huis van de Toekomst.”

 

Living lab

Harold kan met recht trots zijn, want het huis functioneert sinds mei 2019 als living lab en is opgenomen in het curriculum van de HU. Ook zakenrelaties van Schneider Electric kregen de kans om het huis te bezoeken. “Als wereldspecialist in energiemanagement en gebouwautomatisering laten we graag onze relaties zien en ervaren hoe wij het wooncomfort kunnen verhogen én circulair en duurzaam kunnen bouwen”, vat Hans Smid samen. Als Solutions en Technology Manager bij Schneider Electric werkte hij graag mee aan de realisatie van het Huis van de Toekomst. “Het huis is compleet bedacht, gebouwd en gerealiseerd door studenten”, benadrukt hij. “Met onze kennis, ervaring en technologie konden we bijdragen aan dit project. Dat deden we graag, want dit project sluit naadloos aan bij onze visie. Duurzaamheid staat bij ons voorop. Daarvoor ontwikkelen we innovatieve technologieën en circulaire producten. We denken echt vooruit en dragen vooruitstrevende oplossingen aan voor toekomstige vraagstukken. Het is mooi dat we relaties in het living lab konden laten ervaren hoe wij met duurzame toepassingen het wooncomfort vergroten en het energieverbruik verlagen.”

Nieuwe uitdaging

Naast een living lab heeft het Huis van de Toekomst nog meer gebracht voor Schneider Electric. Hans: “We zijn ervan overtuigd dat de kruisbestuiving van bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap je verder brengt. De vernieuwende denkkracht van studenten heeft toegevoegde waarde. Zij denken vooral in mogelijkheden, proberen alles voor de eerste keer en dat opent de deur naar nieuwe oplossingen. Daarnaast willen we graag dat studenten ons bedrijf leren kennen. Want ook wij merken de gevolgen van de arbeidskrapte.” Harold lacht: “Dat heeft voor mij gewerkt, want inmiddels werk ik als System & Architecture Designer bij Schneider Electric. Het leuke is dat ons bedrijf betrokken is bij een nieuw Huis van de Toekomst voor de Solar Decathlon in 2020. De techniek ontwikkelt zich heel snel en wij zullen bijdragen met een aantal technologische primeurs. Daar heb ik heel veel zin in!”


Rondleiding door het Huis van de Toekomst

Enkele innovatieve highlights uit het Huis van de Toekomst:

• Modulaire, uitwisselbare elementen waarmee de woonruimte flexibel opgeschaald of afgeschaald kan worden.

• Modulaire en circulaire bouwelementen die eenvoudig verhuisd kunnen worden.

• 32 zonnepanelen zorgen voor zelfvoorzienend elektriciteitsverbruik, inclusief opladen van batterij en onder andere een elektrische auto

• Draadloze energiemeters waarmee energieverbruik inzichtelijk wordt.

• Laadpaal die gestuurd wordt aan de hand van de beschikbare energie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.