Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
RVKO | Rotterdam

RVKO | Rotterdam

Een optimaal leerklimaat, op alle onderwijslocaties

Afgelopen zomer is het klimaatsysteem in zeven scholen van RVKO Rotterdam geoptimaliseerd. RK de Regenboog (5 lokalen), de Globetrotter (13 lokalen), de Tarcisiusschool (6 lokalen), de Emmaus (9 lokalen), de Paus Joannes (6 lokalen), de Nicolaasschool (6 lokalen) en de Wingerd (2 lokalen) zijn overgestapt op een alles-in-één klimaatoplossing, waarin ventileren, koelen en verwarmen, dynamische warmteterugwinning (D-WTW) én gratis nachtkoeling slim geïntegreerd zijn. In de nieuwe situatie worden de 47 klaslokalen afzonderlijk geklimatiseerd. Volledig vraaggestuurd en via een constante CO₂-meting.

Klimaatgroep HollandDe klimaatunits zijn eenvoudig te bedienen middels een wand-bedienpaneel, waarin ook de sturing van de verlichting en zonwering geïntegreerd kan worden.

De Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO) werkt stap-voor-stap toe naar een optimaal leerklimaat op haar 90 onderwijslocaties. Bepaald geen sinecure, volgens Beleidsadviseur Huisvesting Geert Brugman, omdat veel locaties nog onder de norm presteren. “Omdat onze budgetten beperkt zijn, hebben we een prioriteitenlijst gemaakt met welke scholen het hardst hulp nodig hebben. Daarbij hebben we ons tevens laten leiden door ons MJOP. De prioriteitenlijst hebben we voorgelegd aan de Raad van Toezicht, die voldoende gelden heeft vrijgemaakt om in 60 lokalen het binnenklimaat te verbeteren. Daarbij zijn 47 lokalen voorzien van de nieuwe klimaatoplossing van Klimaatgroep Holland. Het komende jaar hopen we hier een duurzaam vervolg aan te geven.”

Klimaatgroep HollandToe- en afvoer dakkappen.

Hoge temperaturen en CO2-waarden
RK de Regenboog en de Emmaus zijn allebei gebouwd in de jaren ‘70/’80 en voorzien van een stalen dak. En ook de extra verdieping van de Nicolaasschool is uitgevoerd met een staaldak, waardoor de temperatuur in de lokalen ’s zomers flink kan oplopen. De Tarcisiusschool stamt uit de jaren ’30 en beschikt over een houten dak, dat voor dezelfde

ongewenste situatie zorgt. “Deze school maakte tot voor kort bovendien gebruik van hoge temperatuur verwarming”, vertelt Brugman. “In de wintermaanden warmden de radiatoren in de lokalen op tot maar liefst 60˚C, waardoor we in de 40 cm hiervoor geen tafeltjes en stoeltjes konden plaatsen. Aanvankelijk wilden we alle radiatoren vervangen maar dankzij het klimaatsysteem van Klimaatgroep Holland was dat niet nodig. Het Comfort˚Plus Scholen˚Concept zorgt het hele jaar voor een aangenaam binnenklimaat, waarbij we de volledige ruimte van onze lokalen kunnen benutten.”

Bij de Wingerd is het Comfort˚Plus Scholen˚ Concept ingezet om twee nieuw ingerichte lokalen in een overdekte buitenruimte eenvoudig van het juiste binnenklimaat te kunnen voorzien. “Bij de Paus Joannes gaat het systeem met name de strijd aan met het te hoge CO2-gehalte”, vertelt Brugman. “Deze school beschikte aanvankelijk over ventilatievoorzieningen aan beide zijden, maar door verschillende uitbreidingen door de jaren heen is deze dwarsventilatie verloren gegaan.” Ook bij de Globetrotter bleek de ventilatie ondermaats. “In navolging van de grote renovatie van de klaslokalen afgelopen jaar hebben we afgelopen zomer dan ook het complete ventilatiesysteem aangepakt.”

Klimaatgroep HollandDe toe- en afvoer van verse lucht vindt plaats via gevelroosters in de bestaande ramen.

Vraaggestuurd klimatiseren, zonder energieverspilling
In 43 van de 47 lokalen zijn de nieuwe klimaatunits boven de verlaagde plafonds geïnstalleerd, vertelt John Poels, eigenaar van Klimaatgroep Holland Zuid. “In RK de Regenboog, de Emmaus en de Nicolaasschool hebben we een lucht/lucht-warmtepomp op ons systeem aangesloten, die vraaggestuurd in de verwarming én koeling van de klaslokalen voorziet. In de andere lokalen hebben we onze units aangesloten op het bestaande cv-net. In de lokalen met een goed geïsoleerde gevel zijn de radiatoren afgesloten. In de andere lokalen is op de radiatoren een thermostaatkraan gemonteerd, zodat we ook hier vraaggestuurd kunnen klimatiseren, op basis van aanwezigheid. Gratis nachtkoeling resulteert in heerlijk frisse lokalen, zonder energieverspilling.”

“Wij werken al sinds 2011 met de klimaatsystemen van Klimaatgroep Holland en hebben goede ervaringen met de producten én het bedrijf”, vertelt Brugman. “De lijnen zijn kort en Klimaatgroep Holland zoekt creatief naar mogelijkheden om het aantal kanalen in onze scholen tot een minimum te beperken. Wijzigingen worden goed opgepakt en de kwaliteit van de apparatuur is uitstekend. De klimaatunits zijn eenvoudig te bedienen middels een wand-bedienpaneel, waarin ook de sturing van de verlichting en zonwering geïntegreerd kan worden. Een optimale klimaatbeheersing is het resultaat.” 

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld Klimaatgroep Holland
Uitgelichte afbeelding: 
In 43 van de 47 lokalen zijn de nieuwe klimaatunits boven de verlaagde plafonds geïnstalleerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.