Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Ruimtesensoren zijn essentieel voor een gezond, schoon en comfortabel ruimteklimaat
V.l.n.r.: Sandro Cipolletti (Signum Meet- en Regeltechniek), Jeffrey Bellmann (Belimo) en Oktay Kalip (Signum Meet- en Regeltechniek).

Ruimtesensoren zijn essentieel voor een gezond, schoon en comfortabel ruimteklimaat

Meten = weten en verbeteren

Sensoren zijn goed voor ongeveer 0,08% van de totale klimaatinstallatie-investering van een gebouw. Voor de gebouwgebruikers is een gezond, schoon en comfortabel ruimteklimaat echter veel meer waard. Immers kunnen zij zich beter concentreren, zijn zij productiever en alerter en worden zij minder snel ziek. Een investering in sensoren verdient zich dan ook snel terug. Zeker wanneer voor de ruimtesensoren en bedieningsmodules van Belimo Servomotoren B.V. wordt gekozen. “Onze nieuwste producten bewaken de temperatuur, relatieve vochtigheid en het CO2-niveau in de ruimte nauwgezet en kunnen naadloos in het bestaande of nieuwe gebouwbeheersysteem geïntegreerd worden”, vertelt Jeffrey Bellmann, Accountmanager Noord-Nederland bij Belimo. “Hierdoor wordt een slimme vraagsturing mogelijk, in elke ruimte en met het laagst mogelijke energieverbruik.”

De Belimo ruimtebedieningsunit is bekroond met de prestigieuze Red Dot Design Award.

Belimo levert ruimtesensoren en bedieningsmodules voor elke ruimte die, afhankelijk van het ruimtegebruik en de comfortbehoefte, verschillende grootheden kunnen meten. “Ons assortiment loopt uiteen van een eenvoudige temperatuursensor en een gecombineerde temperatuur- en vochtigheidssensor tot ons nieuwste paradepaardje: de ruimtebedieningsunit”, aldus Bellmann. “In deze compacte en innovatieve ruimtebedieningsunit met heldere ruimtedisplay zijn maar liefst drie sensoren geïntegreerd. Hierdoor kunnen we – afhankelijk van de configuratie – in één keer drie waarden meten en inzichtelijk maken: temperatuur, vochtigheid en CO2. Bovendien is in de module een dauwpuntbewaking geïntegreerd.” Dankzij een Belimo MP communicatie-bus kan flink bespaard worden op bekabeling, vertelt hij. “In plaats van drie kabels met elk twee aders is slechts nog één kabel met twee aders per regelaar nodig om de verbinding met het gebouwbeheersysteem te maken. Ook zijn hardware-aansluitingen en analoge ingangen in de regelkast niet meer aan de orde, wat de installatie flink vergemakkelijkt.”

Totaaloverzicht van de Belimo sensoren.

De ruimtebedieningsunit onderscheidt zich door een moderne, strakke en luxe uitstraling, zonder onnodige toeters en bellen, en is vrij programmeerbaar. “Dit betekent dat er één standaardversie is, die volledig naar wens kan worden ingeregeld. Wil een gebruiker alleen de meetwaarden in beeld hebben? En is wel of geen ventilatoraansturing gewenst? Dankzij Near Field Communication (NFC) technologie én de Belimo Assistent App kunnen instellingen eenvoudig opgeroepen en aangepast worden.”

Inzicht

De nieuwste ruimtebedieningsunit van Belimo is in staat om CO2-waarden van 0 tot 2.000 PPM te meten. “De regeleenheid stuurt de meetwaarden niet alleen automatisch door naar het regelstation, maar geeft deze ook weer in het gebouwbeheersysteem én op de ruimtedisplay”, aldus Bellmann. “Omdat gebruikers niet altijd weten wat de PPM-waarde betekent, wordt het getal ondersteund met een LED met stoplichtfunctie (groen, geel of rood). Bij groen is de PPM-waarde in de ruimte in orde, bij geel is verbetering (extra ventilatie) wenselijk en bij rood moet direct actie worden genomen.” Dankzij de Dual Beam zelfkalibratietechnologie is handmatige kalibratie van de CO2-sensor niet nodig.

Early adopter

De ruimtebedieningsunit wordt op dit moment breed in de markt geïntroduceerd. De afgelopen maanden hebben diverse Belimo-partners al kennis mogen maken met de nieuwe unit. Eén van deze partners is Signum Meet- en Regeltechniek, dat de Belimo-producten al meerdere jaren succesvol toepast in haar projecten. “De renovatie van een kantoorpand voor de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam (2018) en de nieuwbouw van het hoofdkantoor van Mercedes-Benz Bedrijfswagens in Nieuwegein (2019) waren de start van een hechte samenwerking”, vertelt Oktay Kalip, mede-eigenaar van Signum Meet- en Regeltechniek. “Aanvankelijk gebruikten we vooral de Belimo 6-Weg regelkogelkranen en VAV-aandrijvingen, die zich onderscheiden door een hoge nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en kwaliteit. Met de introductie van het Belimo ruimtesensorprogramma in 2019 kwamen hier al gauw de Belimo sensoren bij. Sindsdien profiteren wij van één leverancier, één contactpersoon en één garantiepartij voor de complete HVAC-veldapparatuur, in alle projecten waarin wij de selectieverantwoordelijkheid dragen.”

Korte lijnen

Met contactpersoon doelt Kalip op Accountmanager Jeffrey Bellmann, die op slechts 10 minuten afstand van Signum Meet- en Regeltechniek woont. “Hierdoor zijn onze lijntjes letterlijk kort”, vertelt hij. “Wanneer wij vragen hebben of indien zich onverhoopt een probleem voordoet, kan direct geschakeld worden. Bovendien spreken we dezelfde taal, is Belimo altijd bereid om een stapje extra te zetten en ontwikkelen de producten continu, op basis van wat de markt vraagt én nodig heeft. De ruimtebedieningsunit is hier een mooi voorbeeld van en onderscheidt zich door een mooie vormgeving, een zeer duidelijke display en een intuïtieve bediening. Komend jaar hopen wij het eerste project met deze nieuwe unit uit te voeren.”

Intelligente sturing

Signum Meet- en Regeltechniek ontwerpt, levert en realiseert complete en moderne meet- en regelinstallaties, die een intelligente sturing van klimaat-, verlichtings- en Domotica-installaties mogelijk maken. Van regelbekabeling t/m software-engineering. “Onze ambitie is om de temperatuur, relatieve vochtigheid en luchtkwaliteit in gebouwen zodanig te sturen, dat te allen tijde een schoon en comfortabel ruimteklimaat wordt geborgd”, aldus Kalip. “Dit begint al in het voortraject, met de selectie van de juiste posities voor alle meetapparatuur. Belangrijk is bovendien om de juiste fabricaten te selecteren, om afwijkingen en een verkeerde interpretatie van (verschillen in) concentraties tot een minimum te reduceren. Tot slot moet de software zodanig worden ingeregeld, dat (klimaat)installaties elkaar niet tegenwerken en bijvoorbeeld warmte- en koude-afgifte geleidelijk en energie-efficiënt verlopen. In samenwerking met partners als Belimo geven onze medewerkers hier elke dag opnieuw invulling aan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.