renovatie Rudolf Steiner College
01:15
08-01-2016

Rotterdam | Rudolf Steiner College

Door de groei van het aantal leerlingen barstte de bestaande locatie van het Rudolf Steiner College aan de Vondelweg in Rotterdam uit zijn voegen. Een nieuwe locatie werd gevonden in de Oude Technische School, bestaande uit twee verouderde gebouwen uit 1905. Aan het bouwteam de taak om in een razend tempo beide gebouwen te transformeren naar een modern onderkomen van 6.200 m² conform het Frisse Scholen concept.

“Samen met de architect en aannemer hebben we ingeschreven op de openbare aanbesteding”, begint Stephan Leveling van totaalinstallateur Van Dorp. “Het betrof een Design & Build contract met een duidelijk omschreven Programma van Eisen (Frisse Scholen) en een plafondbedrag. Eind 2014 werd ons het werk gegund, waarna we pas in de loop van 2015 aan de slag konden. We hebben eerst het complete ontwerp verder uitgewerkt van grof naar fijn. Het ging om twee afzonderlijke bouwdelen die volledig zijn gestript en een middendeel waarvoor vervangende nieuwbouw is gepleegd. Aangezien er flink wat onvoorzien asbest boven water kwam tijdens de sloopwerkzaamheden, schoof de start van onze werkzaamheden alsmaar op, terwijl de deadline een vast gegeven bleek: opening op de eerste dag van het nieuwe schooljaar 2015/2016.”

Totaalinstallateur
Van Dorp heeft in het project de rol van totaalinstallateur vervuld. “We waren verantwoordelijk voor de W- en E-installaties, alsmede het loodgieterswerk, de liftinstallaties en de 33 kWp pv-panelen”, zegt Leveling. “Kortom, een prachtig project waarin we al onze afzonderlijke disciplines konden laten gelden, inclusief beveiliging-, data- en grootkeukeninstallatie. Op basis van het Frisse Scholen concept hebben we aanvullende voorzieningen moeten treffen om tot de GPR-berekening van minimaal een 7,5 per onderdeel te komen. Dat is onder meer bereikt door toepassing van een WKO-installatie met een bron van 20 m³, een warmtepomp van 160 kW en een ketelvermogen van 120 kW. De ventilatie wordt CO2-gestuurd, waarbij koeling en verwarming individueel naregelbaar is per ruimte. Daarnaast is een nieuwe trafo geplaatst en energiezuinige verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling.”

Mooi referentieproject
Leveling kijkt terug op een mooi referentieproject. “Het was onze taak om de opdrachtgever/gebruiker te ontzorgen. Ze worden tijdens zo’n proces overspoeld met tekeningen, berekeningen, bouwaanvragen, et cetera, waar ze geen kennis van hebben. De wensen hebben we zover als mogelijk vertaald, waarbij uiteraard het ontwerp als uitgangspunt niet uit het oog is verloren.”

Tekst: Roel van Gils Beeldmateriaal: Van Dorp

Installatie en Bouw Nederland partners

Eurofiber datacenter noodstroomaggregaat 1100-kVA