Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Rotterdam krijgt derde luchthavenhotel: Duurzaamheid en slimme technieken komen samen in de bouw
“Nog voor de vloer is gestort, kunnen we de voorbedrade buizen leggen.”

Rotterdam krijgt derde luchthavenhotel: Duurzaamheid en slimme technieken komen samen in de bouw

Clipper Hotel krijgt 130 kamers verdeeld over vijf verdiepingen, deels met uitzicht op de luchtverkeerstoren. HOMIJ Technische Installaties verzorgt alle gebouwgebonden installaties voor het all-electric hotel, van ontwerp tot en met realisatie.

“We leveren het totaalpakket om voor onze opdrachtgever, die nog even geheim moet blijven, een operationeel, veilig, coronaproof en duurzaam gebouw neer te zetten”, legt Sven Jakobsen, projectleider namens HOMIJ, uit. “Denk aan installaties voor luchtbehandeling, verwarming en koeling, maar ook aan verlichting, een systeem voor toegangscontrole en een sprinklerinstallatie.” Binnen het project werkt HOMIJ samen met Moonen als bouwkundig specialist en Wijnen voor de sprinklerinstallatie. Ook is nog een aantal onderaannemers betrokken.

Erg belangrijk in dit project is de inzet van prefabricage.

Geen gasaansluiting

Het interessante van het project noemt de projectleider van HOMIJ de waarde die de opdrachtgever hecht aan duurzaamheid. “Het gebouw krijgt geen gasaansluiting”, legt hij uit. “De opwekking van warmte en koude voor verwarming, koeling en warmtapwater gebeurt door middel van warmtepompen. Het klimaat in de hotelkamers wordt middels een VRF-systeem (Variable Refrigerant Flow) geregeld. Dit tweepijpssysteem zorgt voor onafhankelijke verwarming en koeling per kamer. Voor warmtapwater heeft het systeem een buffercapaciteit van zesduizend liter.”

“Op het hotel komen 142 zonnepanelen, buiten komen tien laadplekken voor elektrische auto’s en natuurlijk wordt voor de verlichting in het hotel gebruik gemaakt van duurzame LED”, somt Jakobsen nog een aantal duurzame aspecten op. Een intelligent meet- en regelsysteem maakt volgens hem een efficiënt en duurzaam gebouwbeheer mogelijk.

Installaties in de gangzone.

Nieuwe, slimme technieken

Vanwege de omvang en strakke doorlooptijd zet HOMIJ binnen het project in op een aantal nieuwe en slimme technieken. “Zo maken we voor het eerst gebruik van Preflex buizen voor de verschillende installaties”, geeft de projectleider een voorbeeld. “Nog voor de vloer is gestort, kunnen we deze voorbedrade buizen leggen, waar je normaal wanneer je de buizen hebt gelegd nog de kabels moet trekken.” Twee andere aspecten qua moderne productie en planning die hij hier zeker wil benoemen, zijn de inzet van prefabricage en BIM. “Door deze twee werkmethoden optimaal te combineren, kunnen we installaties van tevoren in onze eigen werkplaats helemaal pasklaar maken, om ze vervolgens precies op het juiste moment op locatie in Rotterdam snel en eenvoudig te kunnen leveren en installeren.” Optimalisatie van het bouw- en logistieke proces in optima forma dus, als je het Jakobsen vraagt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.