Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Rookmelders volgend jaar ook verplicht voor de bestaande bouw
De meeste bewoners merken het niet eens als hun rookmelder stuk is, laat staan dat ze het melden. De oplossing hiervoor is monitoring, zoals met de SmartLINK gateway.

Rookmelders volgend jaar ook verplicht voor de bestaande bouw

De wetswijziging die volgend jaar plaatsvindt, heeft veel impact op onder meer woningcorporaties. Wat gaat er precies wijzigen en waar moet je rekening mee houden als het gaat om brandveiligheid? Jan Nies, Productmanager Veilig & Comfortabel Wonen bij Hemmink, vertelt er meer over.

​Het gevaar van rookverspreiding

Bij brand in een woongebouw is het gevaar van rookverspreiding groot. Uit onderzoek is onlangs weer gebleken hoe gemakkelijk rook zich van de ene naar de andere ruimte kan verplaatsen. “En ook van de ene naar de andere woning”, zegt Nies. “Een snelle ontdekking van brand is cruciaal en de rol van rookmelders is daarin heel belangrijk.” De combinatie van brandveiligheid en wetgeving luistert bovendien nauw, vertelt hij. “Je kunt je voorstellen dat het realiseren van brand- en vluchtveiligheid in een groot woongebouw met veel kruip-door-sluip-door écht complex is. Je moet als woningcorporatie dus voor elke situatie afzonderlijk bepalen welke oplossingen voor een maximale veiligheid kunnen zorgen om aan je zorgplicht te kunnen voldoen.”

Realtime monitoren

“De zorgplicht van corporaties als het gaat om het brandveilig maken van woningen stopt overigens niet als de juiste rookmelder is geplaatst”, zegt Nies. “De melders moeten natuurlijk wel blijven werken, dus je moet ze onderhouden. Maar hoe regel je dat? De meeste bewoners merken het niet eens als hun rookmelder stuk is, laat staan dat ze het melden. De oplossing hiervoor is monitoring.” Hij vervolgt: “Wij gebruiken bijvoorbeeld de SmartLINK gateway. Hiermee kunnen we rookmelders realtime monitoren. Bewoners hangen de portal op in hun woning, waardoor je als corporatie op elk moment weet wat de status is van de geïnstalleerde rookmelders. Je krijgt direct een signaal als er brand uitbreekt en daarnaast ontvang je een melding wanneer iemand na een vals alarm zijn melder onklaar maakt of verwijdert. Bovendien meet de tool lage koolmonoxidewaardes, waardoor je preventief actie kunt ondernemen.”

Actuele informatie uitlezen

Naast monitoring is het voor corporaties en andere verhuurders ook belangrijk om te beschikken over de meest actuele informatie. Nies: “Met Hemmink Insight kunnen vastgoedbeheerders rook- en koolmonoxidemelders uitlezen en de gegevens in een database bewaren en bekijken. Daarmee heb je niet alleen de statistische informatie, maar weet je ook direct waar de melders hangen. En als er onderhoud is gepleegd, zet de monteur eenvoudig een update in de database. Hier kun je ook zien of de melder ooit is afgegaan of verwijderd en ga zo maar door. Met de juiste oplossingen en tools op het gebied van brandveiligheid kunnen woningcorporaties dus aantoonbaar aan hun zorgplicht voldoen.”    


De belangrijkste wijzigingen

• Rookmelders worden verplicht voor bouwlagen met een verblijfsruimte of besloten ruimte. Dit betekent dat je in ieder geval op iedere verdieping van een bestaande woning een rookmelder moet plaatsen.
• Voordeuren van woningen in wooncomplexen die uitkomen op een inpandige gang moeten straks verplicht zelfsluitend zijn door middel van een vrijloopdranger. Een rookmelder kan deze vrijloopdranger bij brand activeren.
• Rookmelders moeten iedere 10 jaar worden vervangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.