Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Rookgaskanalen van gasinstallaties: Tot de transitie een punt van aandacht
De uitmondingen van de rookgaskanalen waarin de Furanflex-liner is geplaatst.

Rookgaskanalen van gasinstallaties: Tot de transitie een punt van aandacht

Begrippen als transitie, energieneutraal en all-electric voeren de boventoon op dit moment. Rudie Balink van F.F. Kanaalrenovatie onderschrijft ook beslist het belang hiervan, maar als kanaalrenovator ziet hij ook een andere kant. “In veel gebouwen zijn we nog niet zover. Zeker in de particuliere sector zijn warmtepompen en andere alternatieven voor gas/cv-ketels nog maar zeer beperkt aanwezig. Tot die tijd zullen we de rookgaskanalen van gasinstallaties in de gaten moeten houden.”

“In 2019 werd in Nederland nog een recordaantal cv-ketels verkocht”, weet Balink. “Sindsdien zijn de jaarlijkse verkoopaantallen stabiel, ook nu in de nieuwbouw geen vergunningen meer worden afgegeven voor gasinstallaties. Al die installaties en rookgaskanalen vragen onderhoud of aanpassing volgens de richtlijnen voor nieuw geplaatste ketels en rookgasafvoeren, zodat beide weer de gehele levensduur mee kunnen.”

Renoveren vereist geen ingrijpende bouwkundige werkzaamheden en veroorzaakt dus nauwelijks overlast voor de bewoners.

Vernieuwen of renoveren

Het ligt het meest voor de hand om de conditie van de rookgaskanalen te onderzoeken als de installatie wordt vernieuwd. Dat is het moment om te beslissen of de aanwezige kanalen moeten worden vernieuwd of gerenoveerd. “Renoveren is vaak een hele goede optie”, weet Balink als specialist op dit gebied. “Renoveren vereist geen ingrijpende bouwkundige werkzaamheden en veroorzaakt dus nauwelijks overlast voor de bewoners. Na de renovatie kunnen de rookgaskanalen weer een ketel­leven – dat is zo’n vijftien jaar – mee.”

Renovatie

Bij renovatie worden de rookgaskanalen voorzien van een nieuwe composietvoering. Alle aansluitingen op het afschot naar de ketel worden vervangen en gebeugeld volgens de voorschriften. Balink: “Zo ontstaat een compleet nieuw kanaal, waarbij de buitenste laag – het oude rookgas­kanaal – fungeert als ophangsysteem voor het nieuwe Furanflex-rookgaskanaal. De renovatie zit dus aan de binnenkant.” 

Geschiktheidsverklaring

Na de renovatiewerkzaamheden ontvangt de opdrachtgever een technisch dossier, waarin is vastgelegd dat de kanalen weer volledig voldoen aan de actuele normen en eisen. Hierin is ook de geschiktheidsverklaring opgenomen. “Deze geschiktheidsverklaring kan de eigenaar overhandigen aan zijn installateur, zodat deze de conditie vakkundig kan inschatten en weet welke ketel hij op de kanalen kan aansluiten.” In het technisch dossier staan alle specificaties van de geïnstalleerde Furanflex-kanalen, zoals diameter, lengte en het aantal toestellen per kanaal, evenals de certificering en richtlijnen aan de hand waarvan de Furanflex-kanalen zijn beoordeeld. Het technisch dossier is gebaseerd op de NPR 2759:2020.

Ook bij hybride systemen

Renovatie bezorgt eigenaren een flinke beperking van de bouwkundige kosten en bijbehorende overlast. Dit geldt dus ook voor eigenaren van een hybride systeem, waarbij de warmte wordt aangeleverd door een warmtepomp en de ketel alleen wordt ingeschakeld als de vraag oploopt, zoals tijdens het douchen. “Ook hierbij is het zaak om de rookgaskanalen tijdig te renoveren dan wel te vervangen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.