02:25
22-01-2018

Rookgaskanaalrenovatie in de meerlagenbouw: eenvoudig en efficiënt, zonder hakken of breken

De introductie van nieuwe technieken gaat binnen installerend Nederland in veel gevallen gepaard met koudwatervrees. Men wil eerst zien, dan pas geloven en omarmen. Tijdens de recente lancering van het door Cox Geelen ontwikkelde CoxHYBRID®CLV PP-systeem was het al niet anders. Maar waar sommige noviteiten even tijd nodig hebben om goed in de praktijk te landen, waren de reacties in het geval van dit revolutionaire rookgasafvoersysteem voor meerlagenbouw direct overweldigend. En dat heeft alles te maken met de ongekende voordelen die de Limburgse vinding biedt. Guido van Oijen, commercieel directeur binnen het vanuit Eijsden opererende bedrijf, vertelt er met gepaste trots meer over.

Met het CoxHYBRID®CLV PP-systeem biedt de ontwikkelaar en producent van rookgasafvoersystemen een efficiënt en duurzaam alternatief voor conventionele metalen collectieve rookgasafvoersystemen. Tegelijk geeft Cox Geelen een helder antwoord op de alarmerende rapporten van overheid en onderzoeksinstituten waarin de veiligheid van dergelijke systemen in toenemende mate aan de kaak wordt gesteld. Het CoxHYBRID®-systeem kan in één arbeidsgang geïnstalleerd worden, door vanaf het dak secties te stapelen. Hierbij is zonder zagen of het gebruik van passtukken een grote flexibiliteit in etagehoogtes mogelijk. Condens, gevormd in de collectieve leiding, wordt eenvoudig afgevoerd via de aansluitleiding naar het cv-toestel.


Guido van Oijen.

Oplossing
“HR cv-ketels hebben ten opzichte van VR cv-ketels een lagere rookgastemperatuur, waardoor zich condenswater vormt en ook de thermische onderdruk niet of nauwelijks aanwezig is”, zegt Van Oijen. “De metalen collectieve rookgasafvoerkanalen, ook wel CLV-systemen genoemd, kunnen na de ketellevensduur als gevolg van deze condensvorming aangetast zijn, waarbij de afdichtingen de zwakste schakel vormen. Daarbij zijn de diameters van deze systemen gebaseerd op een onderdruksysteem en kunnen de oudere CLV-systemen niet in overdruk functioneren.” Een oud gezamenlijk rookgasafvoerkanaal, waarop zowel VR- als HR-ketels aangesloten zijn, doet de kans op koolmonoxidevergiftiging significant toenemen. Met het CoxHYBRID®-systeem komt daaraan definitief een einde.

Alles anders
Het plaatsen van een nieuw condenserend gasgestookt verwarmingstoestel in de bestaande (meerlagen)bouw is doorgaans een eenvoudige klus. Echter, de aansluiting van het toestel op het te renoveren collectieve rookgasafvoerkanaal is van een grotere complexiteit. “Dit was voorheen een klus waarvoor het nodige sloop- en breekwerk moest worden verricht”, aldus Van Oijen. “Met hoge kosten en veel overlast voor de bewoners als minder prettige gevolgen.” Het CoxHYBRID® CLV PP-systeem van Cox Geelen zorgt ervoor dat alles anders wordt. Een gegeven dat zowel installateurs als Verenigingen van Eigenaren als muziek in de oren zal klinken. Snel, flexibel en duurzaam: het door het eigen Research & Development Centre van Cox Geelen samen met installatiebedrijven ontwikkelde systeem is het allemaal. En ook qua toepassing biedt het volop speelruimte. “Het systeem leent zich uitstekend voor gestapelde bouw met verdiepingshoogten van 2,6 tot 3,1 meter”, licht Van Oijen toe. “De kunststof componenten kunnen snel en eenvoudig vanaf het dak in een bestaande schacht, shuntkanaal, VMC-kanaal of CLV-kanaal worden aangebracht. Slopen of breken is niet nodig, de bestaande opening naar de schacht van de oude ketel kan worden gebruikt en de bewoners merken er hoogstens één dag iets van. Verder is beugelen in de schacht niet aan de orde. De verdiepingspijpen zijn voorzien van rvs strips, waardoor de secties netjes op hun plaats blijven en niet kunnen krimpen of uitzetten. De uitgevoerde praktijkcases laten zien dat een volledige schacht in een dag kan worden gerenoveerd. Daarmee is CoxHYBRID® het snelste collectieve renovatiesysteem op de markt.”


Appartementsgebouw met gezamenlijke rookgaskanalen waar VR-ketels vervangen worden door HR-ketels.

Oog voor morgen
CoxHYBRID® CLV PP staat voor een ongekende snelheid en gemak. Aspecten die worden bevestigd middels een filmpje op de website van Cox Geelen. Daarin wordt in minder dan twaalf minuten een complete renovatie van een rookgasafvoerkanaal getoond. Tegelijk is te zien dat een complete strang CoxHYBRID® CLV PP slechts een dakdoorvoer, een bovendakse afdekplaat, een aantal repeterende pijpdelen en een bodemsectie omvat. De componenten zijn ultralicht en vormen in combinatie met de nieuwe brandwerende muuraansluitplaten een fireproof geheel. Last but not least is CoxHYBRID® aan het einde van zijn levensduur vanaf de dakzijde simpel te verwijderen en volledig recyclebaar. “We zetten met dit systeem niet alleen in op gemak, snelheid en veiligheid, maar leveren ook een bijdrage aan het milieu en de wereld van morgen”, besluit Van Oijen. “Díe combinatie maakt onze vinding nog bijzonderder.”


CoxHYBRID® instellen op de opgemeten verdiepingshoogte.

Tekst: Chris Elbers   Beeldmateriaal: Cox Geelen
Uitgelichte foto boven: 
CoxHYBRID®-pijp met gemonteerde rvs strips.

Installatie en Bouw Nederland partners