Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Rookgasafvoer: ook voor passief wonen

Schiedel-Metaloterm-Isoblock-Installatie-Rieten-Dak-ResultaatE
Het Schiedel Metaloterm ISO-block® in een rieten dak.

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | Metaloterm

20 juli 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Luchtdicht. Brandveilig. BENG-proof

Een specialist in dak- en geveldoorvoeren die de isolerende werking van de buitenschil intact laten, is Schiedel Metaloterm. Met ISO-block® biedt deze producent een doorvoer die niet alleen kierdicht, maar ook nog eens esthetisch verantwoord is. “Onze rookkanalen voor houtkachels, pelletkachels, haarden en cv-installaties worden geleverd in RVS en in meerdere fraaie kleuren”, vertelt Robin Dirks, sales en marketingmanager van Schiedel Metaloterm. “Als een rookkanaal niet wordt weggewerkt en als eyecatcher wordt ingezet, behaal je namelijk ook een extra energetisch effect. Het kanaal geeft dan meer warmte af in de kamer.” Het Centre of Engineering van Schiedel Metaloterm helpt klanten bij het maken van hun ontwerpen, berekeningen en tekeningen voor specifieke projecten.

Foto’s, genomen met een infraroodcamera, tonen aan dat bij de doorvoer met ISO-block® geen warmte verloren gaat.

Drie maatregelen

Bij de bouw van (Bijna) EnergieNeutrale Gebouwen (‘BENG’) is een drietal maatregelen belangrijk. De eerste maatregel heeft te maken met isolatie en het beperken van warmteverlies, met name bij doorvoeren. De tweede heeft betrekking op de inzet van hernieuwbare energieopwekking. “Denk hierbij maar aan biomassa, dat behoort tot de CO2-neutrale brandstoffen”, weet Dirks. De derde belangrijke maatregel is de beperking van fossiele brandstoffen. Met de ontwikkeling en productie van ISO-block® speelt Schiedel Metaloterm in op maatregel één.

Het doorboren van de isolatieschil en dampremmende laag gebeurt luchtdicht en brandveilig.

Luchtdicht en brandveilig

“Juist bij passiefhuizen speelt ISO-block® een belangrijke rol”, vertelt Dirks. “De energie wordt hier opgewekt met hoogrendement verbrandingstoestellen. Deze maken de woning zo energiezuinig mogelijk. Vervolgens is het zaak om de geleverde warmte zo efficiënt mogelijk te gebruiken en warmteverlies tegen te gaan door een dikke isolatieschil. Toch moeten we – om ventilatie en rookafvoer mogelijk te maken – die isolatieschil en dampremmende laag ook weer doorbreken. Met ISO-block® gebeurt dit luchtdicht en brandveilig. Het warmteverlies is nul, terwijl de doorvoerconstructie wordt gekoeld door de koude buitenlucht.”

De rookkanalen van Metaloterm zijn ook esthetisch verantwoord.

Besparing

Hoe goed het warmteverlies wordt beperkt, wordt zichtbaar op foto’s die zijn genomen met een infraroodcamera. In de situatie met een traditionele doorvoer is te zien dat de warmte in grote hoeveelheden het pand verlaat. In de situatie met ISO-block® blijft de warmte in de woning. “Dankzij de unieke constructie blijft alle warmte binnenshuis. Ook de keuze tussen isolatie of brandveiligheid hoeft niet meer te worden gemaakt. ISO-block® maakt de woning luchtdicht, houdt de dampremmende laag intact en borgt de brandveiligheid.”

ISO-block® is het enige prefab product dat bovengenoemde kwaliteiten in zich verenigt en is daarom gepatenteerd. Behalve in Nederland, bevinden zich ondertussen verkooppunten in Finland, Denemarken, België, Frankrijk, Italië en Engeland.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht