Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Rock Utrecht: een uitstekende mix van techniek en duurzaamheid

Rock Utrecht: een uitstekende mix van techniek en duurzaamheid

Op een omvangrijke kavel in Utrecht-Kanaleneiland wordt een voormalige ziekenhuislocatie getransformeerd tot veelzijdige woonbuurt. Onder de naam Rock ontwikkelt ontwikkelingscombinatie Oudenrijn BV betaalbare woningen, appartementen en studentenwoningen voor studenten, jongeren en starters. Het stedenbouwkundig plan gaat uit van het behoud en de transformatie van het voormalige beddenhuis tot appartementencomplex, met 219 compacte wooneenheden en commerciële ruimten op de begane grond en eerste verdieping. Ook behelst het plan een imposante, 70 meter hoge toren met 23 verdiepingen en 463 studentenwoningen. Boven een nieuw parkeerdek worden twee appartementenblokken gerealiseerd met resp. 48 en 125 wooneenheden.

In totaal drie architecten tekenden voor het woonproject. VolkerWessels en Veluwezoom Verkerk Bouw realiseren het project, terwijl Schulte & Lestraden Lisse bv in opdracht van de bouwcombinatie verantwoordelijk is voor het ontwerp, de engineering en de aanleg van alle elektrotechnische, werktuigbouwkundige en sanitaire installaties. Zowel in de appartementenblokken, toren en het beddenhuis als in de parkeergarage. “De nieuwbouw voldoet aan de Energie Prestatie Norm (EPN)”, vertelt Tim van den Akker, Operationeel Manager bij Schulte & Lestraden Lisse bv. “Bovenop de gebouwdaken zijn centrale luchtbehandelingskasten met hoog rendement warmteterugwinning geïnstalleerd. Verse lucht wordt rechtstreeks aangezogen via de gevel en voorverwarmd met de restwarmte uit de afgezogen binnenlucht. Via centrale schachten wordt de geklimatiseerde lucht vervolgens naar de diverse  woonunits geleid, waar constant volumekleppen zorgen voor balansventilatie.”

foto 2 kopieren

Het gerenoveerde beddenhuis, met daarnaast de twee appartementenblokken en imposante woontoren.

 

Veel aandacht voor duurzaamheid

In het beddenhuis is gekozen voor een mechanisch ventilatiesysteem met alleen afzuiging, vertelt hij. “In dit gebouw is bovendien een centrale aansluiting gemaakt op het stadsverwarmingsnet van Utrecht, van waaruit de verschillende bouwblokken worden gevoed. Voor de overige blokken zijn in de centrale luchtbehandelingskasten van de woningen kruisstroomwarmtewisselaars geïnstalleerd, die de warmte afgegeven door de vloerverwarming automatisch terugwinnen. Gekozen is voor lage temperatuur vloerverwarming, waarmee we tevens tegemoetkomen aan de duurzaamheidsambitie in dit project. Ook de pv-panelen op de daken van de twee appartementenblokken en de LED-verlichting in alle algemene ruimtes dragen hieraan bij.”

Omdat in het beddenhuis de cementdekvloeren zijn behouden, was vloerverwarming hier niet mogelijk. In plaats hiervan is gekozen voor radiatoren.

Energiedistributie

De energiedistributie verschilt per gebouw, vertelt Van den Akker. “Onderin de toren hebben wij een trafo geplaatst en gekoppeld aan een centrale hoofdverdeler. Middels een railkoker in de centrale schacht worden de onderverdelers op de verdiepingen gevoed. Gekozen is voor één verdeler per verdieping, waarop alle woningmeterkasten zijn aangesloten. Alle ondermeters zijn centraal en draadloos uitleesbaar.” De appartementenblokken en het beddenhuis hebben een eigen aansluiting gekregen vanuit de netbeheerder, die de voedingen tot in de woningmeterkasten heeft aangelegd. “Vanaf hier hebben wij de energievoorziening in de woning opgepakt. Bovendien is een grote aansluiting voorzien voor de algemene verlichting, liften, et cetera.”

Bijzondere brandmeldinstallatie

Om de veiligheid van de toekomstige bewoners te garanderen, zijn de toren en het beddenhuis voorzien van een totaaldetectie brandmeldinstallatie, in combinatie met een CCTV-installatie. De parkeergarage is door Schulte & Lestraden Lisse bv voorzien van een complete brandmeldcentrale, inclusief aansturing van het rookwarmteafvoersysteem. Ook heeft de totaalinstallateur hier LED-verlichting aangebracht. Inmiddels zijn de toren, twee appartementsblokken en parkeergarage opgeleverd.

Komend najaar wordt ook de rest van het project afgerond.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.