Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Robots en Mixed Reality geven jongeren een vliegende start in de installatie- en elektrotechniek’

‘Robots en Mixed Reality geven jongeren een vliegende start in de installatie- en elektrotechniek’

Om meer jongeren te interesseren voor een baan in de techniek en om onderwijs en beroepspraktijk optimaal te laten aansluiten, is in 2017 CIVIL (Centrum voor Innovatief Vakmanschap Installatietechniek Limburg) opgericht. CIVIL is een publiek-private samenwerking van ROC Gilde Opleidingen en Opleidingsbedrijf IW Zuid-Oost. Onder deze titel worden innovatieve theorie- en praktijkopleidingen op het gebied van installatie-, elektro-, luchtbehandelings- en koeltechniek verzorgd. Op een centrale plek in Limburg waar – dankzij een samenwerking met het bedrijfsleven – jongeren kunnen kennismaken met de modernste apparatuur en nieuwste technieken.

“IW Zuid-Oost is een initiatief van werkgevers”, vertelt directeur Jack van Boxmeer. “In ons land heerst een gigantisch tekort aan geschoold technisch personeel. De animo voor een baan in de techniek loopt sterk terug, waardoor veel technische opleidingen geen stand kunnen houden. Een trend die in Limburg nog eens wordt versterkt doordat ook het aantal jongeren in de provincie afneemt. Het is daarom hoog tijd voor actie, wat enkele jaren geleden heeft geleid tot een intensieve samenwerking met ROC Gilde Opleidingen. Deze samenwerking (CIVIL) wordt ondersteund door 80% van de Limburgse installatiebedrijven én door de overheid, middels een Regionaal Investeringsfonds (RIF) subsidie.”

Bundeling van krachten

“IW Zuid-Oost en ROC Gilde Opleidingen hebben hetzelfde belang. Namelijk: het opleiden van jonge mensen in de installatie- en elektrotechniek”, vertelt Van Boxmeer. “Door samen te werken, kunnen we onze krachten bundelen. Dit geeft niet alleen voordeel in het werven/interesseren van jong talent; we investeren ook samen in voldoende praktijklocaties. In 2017 hebben we in Roermond CIVIL opgetuigd en het is de bedoeling dat de ROC’s in Zuid-Limburg – die recent gefuseerd zijn tot VISTA college – binnenkort gaan aansluiten. In de regio Helmond en Cuijk hebben we ook opleidingslocaties ingericht, om zoveel mogelijk basisopleidingen in de regio te kunnen aanbieden. Voor de complexere technieken kan men dan terecht in ons centrum in Roermond.”

CIVIL

CIVIL heeft de Trimble Field Solutions in maart aangeschaft via Stabiplan. “Begin april is ons gebouw ingemeten en begin mei hebben de eerste docenten en instructeurs de trainingen gevolgd.”

 

Modernste apparatuur, nieuwste technieken

“We onderhouden nauw contact met het bedrijfsleven. Zodat we exact weten wat er bij de bedrijven gebeurt, welke nieuwe technieken er op hen afkomen en wat dit betekent voor de mensen die wij (gaan) opleiden”, vertelt Van Boxmeer. “De mensen die nu met hun opleiding starten, hebben nog vier jaar te gaan voordat ze volwaardig in het bedrijfsleven kunnen meedraaien. Als opleider proberen wij daarom zo ver mogelijk vooruit te kijken én innovatief te zijn. Zodat de opleidingen en cursussen die wij aanbieden, zo actueel mogelijk zijn. Om te kunnen concurreren met andere branches en voldoende jongeren aan te trekken, trachten we de techniek zo mooi, interessant en uitdagend mogelijk neer te zetten. Mede hierom hebben we recent gekozen voor de implementatie van Trimble Field Link, een softwareoplossing die via een robuuste tablet BIM naar de bouwplaats brengt. Daarnaast gaan we werken met de Trimble robots Trimble’s Robotic Total Station (RTS) en Rapid Positioning System (RPS), waarmee uitzettaken aanzienlijk sneller én nauwkeuriger kunnen worden uitgevoerd.” De lasers van de bouwrobots zetten punten direct vanuit de ontwerpsoftware uit op de bouwplaats, vertelt hij. “Dit bespaart tijd, verhoogt de kwaliteit en verlaagt de bouwkosten. Het werk van de monteurs wordt hierdoor vereenvoudigd en versneld en meetfouten worden voorkomen.”

CIVIL heeft de Trimble Field Solutions in maart aangeschaft via Stabiplan. “Begin april is ons gebouw door Stabiplan ingemeten en begin mei hebben de eerste docenten en instructeurs de trainingen gevolgd. Eind mei hebben we onze jaarlijkse participantenbijeenkomst gehouden, waarin we de tool hebben gedemonstreerd. Bij aanvang van het nieuwe schooljaar wordt de softwaretool onderdeel van onze dagelijkse onderwijspraktijk. Datzelfde geldt voor de Microsoft HoloLens, waarmee de BIM-ontwerptekeningen direct vanuit de computer en via een Mixed Reality bril in de echte wereld geprojecteerd kunnen worden en waarmee een brug tussen de BIM-ontwerptekening en bouwplaats wordt geslagen.”

Perfecte combinatie

“Onze ambitie is om jongeren op te leiden met de nieuwste technieken, die volgens ons de toekomst kúnnen zijn”, vertelt Van Boxmeer. “De Trimble Field Solutions en Microsoft HoloLens sluiten hier perfect op aan. Veel bedrijven werken er nog niet mee. Bovendien zijn de instrumenten een perfecte combinatie tussen techniek en ICT, wat veel jongeren aanspreekt. Niet alleen op de vmbo-scholen, maar ook op de havo- en technasia-opleidingen, die we steeds vaker bezoeken. Want onze branche heeft niet alleen behoefte aan goede monteurs en servicetechnici, maar ook aan BIM-modelleurs, tekenaars, calculators en werkvoorbereiders. De bouw wordt steeds digitaler, waarop we met onze lesprogramma’s willen inspelen. Zodat de jongeren vertrouwd raken met deze technieken en de digitale (papierloze) bouw als normaal gaan beschouwen. Onze samenwerking met Stabiplan levert hier een belangrijke bijdrage aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.