Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden: Lucht/water-warmtepomp voorziet in een optimaal binnenklimaat

B
Hijsen van de Western lucht/water-warmtepomp.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Western Airconditioning

8 maart 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) is hét nationale archeologiemuseum van Nederland. Het museum is gevestigd in een oud herenhuis en begijnhof; een monumentaal gebouwencomplex in eigendom van de Staat (Rijksvastgoedbedrijf), dat deel uitmaakt van het beschermde stadsgezicht van Leiden. De collectie bestaat uit circa 180.000 objecten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Om deze collectie in optimale conditie te houden, is een stabiel binnenklimaat essentieel. De lucht/water-warmtepomp van Western Airconditioning levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Technisch Installatiebureau Nederland (TIBN) is verantwoordelijk voor het onderhoud van de elektrotechnische en werktuigkundige installaties in het Rijksmuseum van Oudheden. Toen afgelopen zomer de koelmachine in het museum aan het eind van zijn technische levensduur kwam, nam de totaalinstallateur uit Maarsbergen contact op met Western Airconditioning. “In opdracht van TIBN hebben wij een lucht/water-warmtepomp geleverd en geplaatst, met een koelvermogen van 185,3 kW en een verwarmingsvermogen van 190,8 kW”, vertelt Hans van Nes, Accountmanager bij Western Airconditioning. “Waar doorgaans de warmtepompen en koelmachines buiten staat opgesteld, was in dit project een binnenopstelling in de technische ruimte noodzakelijk. Onder andere vanwege de monumentale status van het museum. Met onze BETA REV RFE HP 18.4 spelen we hier perfect op in.”

Alleen door de warmtepompunit volledig te demonteren en in handelbare delen naar het Rijksmuseum te verplaatsen, kon het naar binnen.

Levering in delen

Samen met TIBN stond Western Airconditioning voor een interessante uitdaging, aldus Van Nes. “De technische ruimte op de zevende verdieping van het museum is namelijk geheel afgeschermd met staal en uitsluitend toegankelijk via meerdere deuren met een onderling hoogteverschil. Alleen door de warmtepompunit op onze locatie in Hoevelaken volledig te demonteren en in handelbare delen naar het Rijksmuseum te verplaatsen, kon het naar binnen.”

Vanaf het bodemframe opgebouwd

Maar ook toen bleek het nog een flinke klus om de Western lucht/water-warmtepomp naar binnen te krijgen. Met name om de zeer zware en kwetsbare condensor over de drempel te tillen, was spannend, vertelt Van Nes. “De condensor, met afmetingen van wel 5,2 x 2,1 meter, is uiteindelijk op een bodemframe in de technische ruimte geplaatst en verder opgebouwd. Na vele hardsolderingen en koeltechnische montagewerkzaamheden is de unit voorzien van de juiste koudemiddelvulling en aangesloten op de bestaande afgiftesystemen. Alle uitgevoerde werkzaamheden voldoen aan de laatste eisen, waaronder de ‘Pressure Equipment Directive’ 2014/68/EG.”

Met name om de zeer zware en kwetsbare condensor over de drempel te tillen, was spannend.

Contract op maat

“Onze service engineers zijn zeer vakbekwaam en bezitten alle vereiste diploma’s en certificaten om airconditioning- of warmtepompsystemen in elkaar te zetten en/of te onderhouden”, benadrukt Van Nes. “Uiteindelijk is ook de machine voor RMO opgeleverd conform de F-gassen verordening Nr. 517/2014, met bijbehorende kenplaat koelinstallatie en apparatuurregister/logboek en tot grote tevredenheid van alle betrokken partijen.” Western Airconditioning beschikt over een compleet pakket onderhoudscontracten voor zowel Western apparatuur als andere fabricaten. “Zo hebben wij ook hier een contract dat op maat is gemaakt voor dit betreffende type installatie en zijn gebruiksfunctie.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht