Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Rijkskantoor Haarlem wordt open en licht
Door glazen erkers aan de betonnen gevels toe te voegen, krijgt het gebouw een opener uitstraling.

Rijkskantoor Haarlem wordt open en licht

Verschillende bedrijven, één team

Aan de Surinameweg 4 in Haarlem wordt momenteel hard gewerkt aan het Rijkskantoor waar voorheen de FIOD en de Belastingdienst gevestigd waren. Wanneer BAM Bouw en Techniek klaar is met de renovatie en uitbreiding van het pand, wordt het in gebruik genomen door Rijkswaterstaat. In samenwerking met BAM Bouw en Techniek Advies & Engineering leverde Hager de hoofd- en onderverdelers en railkokersystemen.

Wanneer alles klaar is, kan Rijkswaterstaat gebruik maken van een open en licht gebouw.

Het Rijkskantoor stamt uit 1981 en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Niet alleen was het onvoldoende duurzaam, ook was de gevel erg gesloten en de binnenkant donker (gesloten karakter). Het Rijksvastgoedbedrijf zette daarom een tender uit, die gewonnen werd door BAM. Bertil Groot, projectmanager bij BAM, vertelt: “Wij willen het gebouw weer benaderbaar maken voor de omgeving. Daarnaast moet het aan de huidige eisen gaan voldoen, zowel klimatologisch als op het gebied van werkplekken.”

Open Up

Het gebouw bestaat uit achthoekige betonnen blokken waarvan de gevels geopend worden. De glazen erkers die op de gevels komen, brengen extra daglicht naar binnen en geven het gebouw een open uitstraling. Een open interieur met zichtbare installaties sluit hier naadloos op aan.

Behalve de renovatie bestaat het project ook uit een stuk nieuwbouw met dakterras. Dit gedeelte wordt volledig demontabel. In deze nieuwbouw komen een vergadercentrum en een restaurantgedeelte. Het nieuwe en bestaande gebouw worden deels van elkaar gescheiden door een binnentuin.

Zoveel mogelijk hergebruiken

De opdrachtgever stelt hoge eisen op het gebied van circulariteit. Dat bracht uitdagingen mee op installatietechnisch vlak, want de aanwezige installaties waren inmiddels veertig jaar oud. Groot: “We zijn met een stofkam door het gebouw gegaan en hebben precies aangegeven welke installaties konden worden hergebruikt. Daarna hebben we nog een tweede schifting gemaakt. Op deze manier kunnen we het maximale hergebruiken, zoals de luchtkanalen, het leidingwerk voor koel en warm water, de datakasten en de vluchtwegaanduiding.” Ook werden materialen op een creatieve manier opnieuw ingezet. Van de metalen plafondplaten worden bijvoorbeeld magneetborden gemaakt. Voor alle andere materialen die niet direct hergebruikt konden worden, is gekeken naar andere projecten waar deze mogelijk ingezet kunnen worden.

Hager leverde een hoofdverdeler, 26 onderverdelers en 40 meter railkokers met in totaal 20 aftakkasten.

Energiedistributie

Naast circulariteit wordt er rekening gehouden met andere duurzaamheidseisen. Het gebouw krijgt duurzaamheidslabel A+. Helaas kon het niet volledig van het gas af, maar er wordt wel gebruik gemaakt van twee grote warmtepompen. Twee kleine gasketels treden in werking bij extreme kou. Een cascadeopstelling moet zorgen voor een maximaal rendement.

De energiedistributie ligt in handen van Hager. Zij leverde een hoofdverdeler, 26 onderverdelers en 40 meter railkokers met in totaal 20 aftakkasten. Het was spannend om alles op tijd geleverd te krijgen, vertelt Martwin de Man, projectleider bij Hager. “Er was een strakke planning die we gehaald hebben door continu heel goed te overleggen. We hebben echt als partners met BAM samengewerkt en gekeken hoe we elkaar konden helpen. Het is heel bijzonder om te zien hoe verschillende bedrijven hier één team vormden. Op deze manier konden we snel ontwerpen en kregen we snel goedkeuring.”

De luchtkanalen, het leidingwerk voor koel en warm water, de datakasten en de vluchtwegaanduiding worden hergebruikt.

Eisen en wensen

Als alles volgens planning blijft verlopen, wordt het pand in mei 2023 opgeleverd. Omdat het om een UAV-GC-contract gaat, moeten BAM en de onderaannemers aantonen dat alles volgens de gestelde eisen wordt opgeleverd. BAM stelde samen met Hager een keuringsdocument op met behulp van een digitale administratie. De Man: “Daarin was de samenwerking erg belangrijk. De installatie is technisch, kwalitatief en praktisch in orde. De verdelers voldoen niet alleen aan de eisen van BAM, maar ook aan de wensen.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.