00:52
20-07-2018

Een revolutie binnen HVAC / R en ventilatie

In 1973 lanceerde FabricAir ’s werelds eerste stoffen-luchtverdeelsysteem en dit was het startpunt voor een geheel nieuwe manier van denken over HVAC / R en binnenklimaat. Gebruikerscomfort, productveiligheid en nauwkeurige luchtstromen zorgden voor een revolutie in de voedselproductie-industrie en de innovatieve luchttechnologie verspreidde zich snel naar andere industrieën en landen over de hele wereld.

Het prototype voor dit innovatieve concept is ontwikkeld in samenwerking met het Danish Meat Research Institute (DMRI) voor gebruik bij voedselproductie. De Deense vleesproductie-installaties leden destijds productieverlies omdat hun werknemers vaak ziek werden van de tochtige werkomgeving. DMRI benaderde FabricAir, toen onderdeel van Electrolux, en droeg hen op tot het bedenken van een hygiënische en efficiënte oplossing. Dit was de geboorte van deze moderne luchtverdeeltechnologie.

In de jaren 80 ontdekten architecten en raadgevende ingenieurs over de hele wereld de vele voordelen die textiele kanalen biedt. Het concept verspreidde zich snel en momenteel levert FabricAir oplossingen voor luchtverdeling aan meer dan 90 landen en een breed scala aan uiteenlopende projecten in voedselproductie, industriële productie, laboratoria, winkels, onderwijs, kantoren, tentoonstellingscentra en niet het minst zwembaden en sportarena’s.

Efficiënte luchtverdeling en hoog comfort zonder onaangename tocht of geluid

In tegenstelling tot conventionele metalen kanalen die gebruikmaken van roosters op bepaalde plaatsen, wordt de lucht in een FabricAir-luchtverdeeloplossing gelijkmatig over de hele lengte van het kanaal verdeeld, wat een optimale inductie garandeert. Dit zorgt voor een ongeëvenaard comfort, waardoor problemen met tocht, geluid en condensatie worden voorkomen. De technologie remt bacteriegroei en de kanalen kunnen in een wasmachine worden gewassen, zodat het systeem ook hygiënischer is dan conventionele metaaloplossingen.

Installatie en Bouw Nederland partners

Textiele luchtverdeelsystemen