Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Revitalisatie Moba Barneveld:

selectie_MobaExterieur-creditsGerwinVanLuttikhuizen(ENT_ID=7192

Tekst | Tekst Lieke van Zuilekom | Beeld Leertouwer, Gerwin van Luttikhuizen

31 oktober 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het kan bijna niemand zijn ontgaan: de verbouwing van Moba in Barneveld gaat als een speer. In september 2018 is de wereldwijde marktleider op het gebied van eiersorteer- en eierverpakkingsmachines gestart met een uitgebreid renovatie- en nieuwbouwtraject, dat in verschillende fases wordt uitgevoerd.

Inmiddels zijn zowel de nieuwe industriehal met technische dienstruimte, bedrijfsrestaurant en vergaderfaciliteiten (fase 1) als de nieuwe spuitgiethal, granulaatopslag, gereedschapsmakerij en matrijzenkluis (fase 2) gereed. Begin oktober wordt het nieuwe kantoorgebouw (fase 3) opgeleverd. Recent is bovendien gestart met het doortrekken van de gevellijn aan de zuidoostzijde en de inrichting van het voorterrein (fase 4).

In december 2017 is een bouwteam voor het renovatie- en nieuwbouwtraject geformeerd, met OPL architecten (Utrecht), Snetselaar Constructieve Ingenieurs (Ede), B&T bouwmanagement (Hardinxveld-Giessendam), bouwbedrijf Hardeman (Lunteren), W-installateur Wolf Klimaat Service (Baarn) en E-installateur Leertouwer (Barneveld). “Als veelzijdige en innovatieve systeemintegrator in elektrotechniek, klimaatinstallaties en ICT zijn wij verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering en de montage van alle elektrotechnische installaties”, vertelt Eric Versteeg, projectmanager bij Leertouwer. “Bepaald geen sinecure, omdat de processen van Moba tijdens onze werkzaamheden niet gehinderd mogen worden. Om dit mogelijk te maken, hebben wij twee nieuwe transformatorstations (2×1.000 kVA) geplaatst, waaraan twee nieuwe hoofdverdeelruimtes zijn gekoppeld. Vanuit deze inpandige hoofdverdeelruimtes wordt de volledige fabriek opnieuw ingericht, parallel aan de bestaande installatie uit 1960. Voor de energiedistributie in de nieuwe spuitgiethal en gereedschapsmakerij is gekozen voor railkokers, waarmee (grotere) vermogens eenvoudig getransporteerd kunnen worden. In de overige ruimtes zijn traditionele bekabelingen toegepast.” Bijzonder is bovendien de verlichting in de fabriekshallen, die is uitgevoerd in lichtkleur 6500K (daglicht), aldus Versteeg. “De heldere en levendige lichtkleur is door de medewerkers zelf geselecteerd op basis van een proefopstelling, omdat zwart/wit contrasten duidelijk geaccentueerd worden en men hierdoor zeer prettig kan werken.”

Naast de licht- en krachtinstallaties verzorgt Leertouwer ook de data-installatie, het glasvezelnetwerk, de brandmeldinstallatie en de beveiligingsinstallatie voor Moba in Barneveld. “We zijn al vijftien jaar huisinstallateur van Moba, wat tevens geldt voor Wolf Klimaat Service”, benadrukt Versteeg. “We zijn goed bekend met de fabriek en alle processen en kennen elkaar door-en-door. Hierdoor zijn de lijnen kort en kunnen we heel efficiënt én prettig samenwerken.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht