Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

Renovatie van de Louis Armstrong & Elvis Presley galerijflats: Meer wooncomfort dankzij toekomstbestendige installaties

palestrinalaan-4261
Doel van de werkzaamheden is niet alleen om de bouwtechnische staat van de ruim vijftig jaar oude flats te verbeteren en het wooncomfort te verhogen, maar ook om de directe woonomgeving een kwaliteitsimpuls te geven.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Breman Woningrenovatie

29 april 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Aan de Palestrinalaan in de Zwolse wijk Holtenbroek worden twee galerijflats met in totaal 280 appartementen grondig gerenoveerd. Doel van de werkzaamheden is niet alleen om de bouwtechnische staat van de ruim vijftig jaar oude flats te verbeteren en het wooncomfort te verhogen, maar ook om de directe woonomgeving een kwaliteitsimpuls te geven. De garageboxen op de begane grond worden vervangen door transparante bergingen. Op de plaats van de oude bergingen komen elf nieuwe woningen en de entrees van beide flats worden vergroot. De bestaande woningen krijgen nieuwe gevels, nieuwe BKT-installaties en verbeterde voorzieningen voor ventilatie, verwarming en warm tapwater. Gasaansluitingen worden verwijderd en op het dak komen zonnepanelen. De installatietechnische werkzaamheden worden in opdracht van hoofdaannemer Mateboer Bouw uitgevoerd door Breman Woningrenovatie, één van de nieuwe divisies binnen de Breman Installatiegroep.

Breman Woningrenovatie werd al in een vroeg stadium door Mateboer Bouw en woonstichting SWZ betrokken, om in een bouwteam mee te denken over het meest efficiënte én kwaliteitsvolle renovatieplan. “Naast functionele eisen zoals duurzaamheid, energiezuinigheid en wooncomfort stond het beperken van bewonersoverlast hierbij centraal”, aldus Dirk Bredewout, projectleider bij Breman Woningrenovatie. “Alle werkzaamheden worden uitgevoerd in bewoonde staat. Een goede informatievoorziening én communicatie met bewoners zijn dan ook essentieel. Dit is meteen ook onze eerste uitdaging, want de bewoners zijn samen goed voor 68 nationaliteiten.”

De installatietechnische werkzaamheden worden uitgevoerd door Breman Woningrenovatie, één van de nieuwe divisies binnen de Breman Installatiegroep.

Uitvoering in fases

Om de doorlooptijd op het project zo kort mogelijk te houden, voert Breman Woningrenovatie de installatietechnische werkzaamheden uit in vier fases (twee fases per flat). “In de eerste fase worden de keukens, toiletten en meterkasten vervangen, gevolgd door de kabels en leidingen in de leidingschachten”, aldus Bredewout. “De werkzaamheden worden uitgevoerd per strang van tien woningen. Alle materialen worden prefab en per dag aangeleverd. De doorlooptijd per woning bedraagt circa vijftien dagen.” In fase 2 worden – in een tempo van circa zeven dagen per woning – de badkamers, cv-installatie en mechanische ventilatie gerenoveerd. Hierbij worden de radiatoren, het leidingwerk en bijbehorende hulpstukken voor de cv-installatie én het prefab cv-plafond voor de badkamer zoveel mogelijk voorbereid en per vier woningen aangeleverd in een container, die om de dag wordt omgewisseld. “Warmte en warm tapwater worden de komende jaren nog geleverd door het centrale ketelhuis, dat zich op het dak van de galerijflats bevindt. Elke woning krijgt daarbij de beschikking over een eigen warmte-unit, waardoor centrale regelingen niet meer aan de orde zijn. Naast de leidingen richting het dak worden alle warmte-units alvast door ons voorzien van een leiding richting de bodem, zodat zij in de toekomst eenvoudig aangesloten kunnen worden op het warmtenet.”

In de eerste fase worden de keukens, toiletten en meterkasten vervangen, gevolgd door de kabels en leidingen in de leidingschachten.

Prefab leidingwerk

Vanwege de grootschaligheid van het project heeft Breman Woningrenovatie eerst een proefstrang gemaakt. Hierbij is ook gekeken naar welke installaties geprefabriceerd konden worden, vertelt Bredewout. “Prefabricage van het leidingwerk is echt nodig om het hoge bouwtempo te halen. Maar ook om te voorkomen dat vaklieden op de bouw elkaar in de weg lopen. In het werk hoeven alle leidingen alleen nog gekoppeld en gemonteerd te worden.” Door alle werkzaamheden zorgvuldig voor te bereiden én door de aanpak in de praktijk te testen, wist Breman Woningrenovatie zeker dat de planning haalbaar was. Bovendien konden – waar nodig – nog optimalisaties worden doorgevoerd. “Hierdoor verloopt het werk nu vlot en volgens planning.”

Fase 1 voor de Louis Armstrongflat is eind 2021 afgerond. In januari 2022 ging fase 2 van start, net als fase 1 van de Elvis Presleyflat. Eind dit jaar moeten alle werkzaamheden worden opgeleverd.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht