Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Remeha cv-ketels als eerste Kiwa-gecertificeerd voor waterstof bijmenging

Remeha cv-ketels als eerste Kiwa-gecertificeerd voor waterstof bijmenging

Bijmengen van waterstof realistische oplossing voor CO2-reductie

Kiwa heeft diverse Remeha CV ketels als eerste in Nederland gecertificeerd voor aardgas waar voor maximaal 20% aan waterstof is bijgemengd. De energietransitie is in volle gang en Nederland neemt stap voor stap afscheid van fossiele brandstoffen. Eén van de manieren om de CO2-uitstoot terug te dringen is het toevoegen van waterstof aan aardgas, ook wel bijmengen genoemd.

Waterstof toevoegen aan aardgas werkt relatief eenvoudig. Via het bestaande gasnetwerk mengt de netbeheerder waterstof bij het bestaande aardgas. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de bestaande infrastructuur en de gecertificeerde ketels. Momenteel hebben diverse Remeha cv-ketels een Kiwa certificering voor waterstof bijmenging van 0 tot 20%. Wat Remeha en Kiwa betreft kan Nederland de stap naar bijmenging bij wijze van spreken morgen al maken.

Liefst 8% CO2-reductie

“Waterstof bijmenging is de meest pragmatische manier om snel een grote stap te maken in de CO2 doelen die wij nastreven” zegt Marco Bijkerk, (Manager Innovative Technologies) bij Remeha. “Remeha laat zien dat onze CV ketels nu al hun CO2-reductie bijdrage kunnen en willen leveren”.

Bijmenging vermindert de CO2-uitstoot en dat levert heldere cijfers op. “Met een bijmenging van 20% waterstofgas realiseren we al een CO2-reductie van 8%.”

Kiwa toonde vorige jaar al aan dat netbeheerders het gasnet relatief eenvoudig geschikt kunnen maken voor de distributie van waterstof.  Het ontwikkelen van een voor waterstof geschikte CV is daar een voorbeeld van. Om echter naar 100% waterstof over te stappen is veel groene stroom nodig. Op korte termijn is 20% bijmenging een realistische maatregel, aangezien de hoeveelheid beschikbare waterstof nu nog zeer beperkt is.

“Kiwa speelt een voortrekkersrol bij nieuwe toepassingen van waterstof”, zegt Falco Thuis, Business Unit Manager bij  Kiwa. “Kiwa en Remeha hebben een langdurige samenwerking op het gebied van nieuwe technologieën zoals de toepassing van waterstof.

De volgende stap

In de wijk Rotterdamse wijk Rozenburg testen Remeha en Kiwa reeds een 100% waterstof CV ketel. De gehele keten wordt daarbij onder de loep genomen; opwekking van groene stroom, de elektrolyse en het transport via bestaande leidingen naar de Remeha Hydra, een 100% waterstof CV ketel.

De tests met 100% waterstofketels zullen in 2020 verder worden uitgebreid naar andere wijken verspreid door Nederland. Remeha voorziet een belangrijke rol voor waterstof in de Nederlandse energietransitie vanwege;

  • Geen CO2-uitstoot
  • Vergaand hergebruik bestaande gasinfrastructuur
  • Grootschalige opslag van duurzame energie

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.