Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Redundante systemen van groot belang in ventilatie isolatiekamers’

‘Redundante systemen van groot belang in ventilatie isolatiekamers’

De nieuwbouwopgave voor het in november geopende Amphia was fors: circa 80.000 m² met onder andere een operatiecomplex, isoleerkamers, laboratoria, traforuimtes, lift- en machinekamers. De nieuwbouw huisvest 2.800 medewerkers en 4.000 patiënten per dag. De eisen aan de ventilatiesystemen, geplaatst op de technische toplaag en het dak, zijn hoog. “Zo moet het systeem in de isoleerkamers continu op onderdruk staan om goed te kunnen afzuigen en besmettingen te voorkomen”, vertelt Berry Brand van fabrikant Soler & Palau.

Om de bedrijfszekerheid te garanderen, worden de ventilatoren redundant opgesteld. “Ze werken per twee op vijftig procent van hun capaciteit; wanneer er onverhoopt één mocht uitvallen schakelt de andere snel op naar honderd procent capaciteit”, vertelt Brand. “Dat heeft natuurlijk in deze tijd met het coronavirus grote urgentie. De continuïteit van een goede ventilatie is van levensbelang.”

Soler & Palau levert in totaal 35 kunststof centrifugaal ventilatoren en 23 verticaal uitblazende aluminium dakventilatoren voor dit project. “Die komen uit twee van onze productfamilies, maar verschillen onderling in capaciteit afhankelijk van de benodigde hoeveelheid frisse lucht. Per ruimte is maatwerk geleverd.”

A-merk met een sterke R&D

Onder de naam i4Care werkten Unica en Engie Services samen aan de installatiesystemen; Soler & Palau werd geselecteerd voor het produceren en leveren van de benodigde ventilatoren en toebehoren. De Spaanse multinational staat in de markt bekend als A-merk, met een sterke R&D. Brand: “Wat vaak de doorslag geeft bij dit soort projecten, is de ondersteuning aan de klant. Soler & Palau heeft uitvoerig meegedacht in het voortraject. Wij konden naast een tijd- en prijstechnisch goede offerte alle componenten en berekeningen vooraf laten zien. Ook hebben we veel tijd gestoken in het selectiewerk, onder andere met werkpunten, geluidsberekeningen, alsmede 3D-tekeningen van de eindsituaties. Bovendien hebben wij in het kader van de just-in-time-levering hecht samengewerkt met de groothandel.”

sp dakventilator verticaal uitblazend 2018 05 16 08 57 04 ut kopieren

Doorsnede centrifugaal ventilator.

 

Verontreinigende lucht zuiveren

Uit meer dan vierhonderd beschikbare types dakventilatoren werden diverse selecties gemaakt. “In alle gevallen is gekozen voor een verticaal uitblazende uitvoering met een kunststof dakopstand, voorzien van een terugslagklep om de instroom van buitenlucht in de nulstand te voorkomen.” De kunststof centrifugaal ventilatoren zijn op vraag van de klant voor de ene situatie vervaardigd van polypropyleen (PP) en voor de andere situaties van PVC. “Dit is nodig in verband met de verschillende soorten chemische verontreiniging in de af te zuigen lucht.”

De centrifugaal ventilatoren worden gemonteerd op meegeleverde trillingsdempers en alle ventilatoren worden aangestuurd vanuit het centrale gebouwbeheersysteem. De totale hoeveelheid lucht die de ventilatoren gezamenlijk kunnen afzuigen, bedraagt ruim 120.000 m³/h. Maatwerk per ruimte is het sleutelwoord. “Alle getroffen voorbereidingen in het voortraject leidden tot een ventilatiesysteem voor Amphia dat bij aanvang functioneert op een hoog niveau. Een redundant ventilatiesysteem op maat van de betreffende ruimte en een innovatiesysteem dat optimale bedrijfszekerheid biedt – en daarmee gezondheidsveiligheid”, besluit Brand.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.