Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Proper sanitair zorgt voor meer aandacht tijdens de les

Proper sanitair zorgt voor meer aandacht tijdens de les

Het nieuwe schooljaar is van start gegaan en we proberen er gezamenlijk voor te zorgen dat scholieren en studenten in deze aanhoudende coronapandemie een zo normaal mogelijke tijd doormaken. Zo wordt continu gewezen op het belang van voldoende mogelijkheden om regelmatig de handen te wassen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat deze bijkomende hygiënemaatregel niet het eerste aandachtspunt dient te zijn. Het hygiëne- en gezondheidsrapport van Essity, uitgevoerd door Kantar Public in 2018, vermeldt bijvoorbeeld dat ruim 1.500 ouders, leraren en leerlingen van zowel basisscholen als voorgezet onderwijs stank (85%) en vieze wc-brillen (76%) aangeven als de voornaamste redenen waarom kinderen hun boodschap ophouden tot zij weer thuis zijn.

De onhygiënische toiletten zijn niet alleen vervelend en vies; leerlingen die dringend naar de wc moeten maar dit ophouden, kunnen zich ook niet concentreren tijdens de les, krijgen buikpijn en ondervinden op termijn mogelijk gezondheidsproblemen.

Propere handen

De aangeraden maatregelen in de strijd tegen corona geven aan dat handhygiëne een belangrijk vereiste is. Er wordt gevraagd de handen veel vaker te wassen: bij het binnenkomen van de school, na elke pauze, voor en na elke maaltijd, na elk toiletbezoek, na het niezen, hoesten of snuiten. Het wassen van de handen moet bovendien op een grondige, correcte manier gebeuren: met behulp van water en zeep waar mogelijk en door de handen nadien grondig te drogen met een papieren wegwerphanddoekje. Het onderzoek van Essity geeft echter aan dat éénderde van de scholieren niet altijd de handen wast na een toiletbezoek. De voornaamste reden is het ontbreken van noodzakelijke voorzieningen zoals zeep en/of handdoeken.

TEMPOSOFT 2 mechanische zelfsluitende wastafelkraan van DELABIE, met intuïtieve en soepele bediening, is toegankelijk voor iedereen.

Technische oplossingen die aan alle vereisten beantwoorden

Willen we de leerlingen tijdens de coronacrisis op school houden en hun aandacht vasthouden, dan dienen we vies sanitair op school te voorkomen. Door te kiezen voor toiletsystemen met directe spoeling wordt meteen de eerste klacht omtrent vieze toiletten aangepakt. Een klassiek toilet met reservoir werkt volgens het principe van zwaartekracht, waardoor de spoeling minder krachtig is. Bij een systeem met directe spoeling wordt daarentegen de druk van het waternet benut. De spoelkracht garandeert efficiëntie waardoor slechts één enkele spoeling volstaat. Ook zijn met dit systeem opeenvolgende spoelingen mogelijk, bij meerdere gebruikers na elkaar. Hierdoor is het gedaan met achterblijvend papier of andere sporen van vorige gebruikers! Een korte spoeling van 7 seconden, zonder wachttijd, biedt scholieren het broodnodige comfort en verhindert stank.

Als het aankomt op hygiëne vormen zelfsluitende mechanische of elektronische kranen een geschikte oplossing, omdat er na het in werking stellen geen manueel contact is met de kraan. Eventuele bacteriën of virussen op drukknoppen of hendels worden zo niet opnieuw via de handen overgedragen. Door te kiezen voor elektronische kranen met een periodieke spoeling wordt waterstagantie en dus ook bacteriegroei voorkomen. Een automatische spoeling activeert zichzelf elke 24 uur na het laatste gebruik en spoelt gedurende 60 seconden. Elektronische toiletkranen treden bovendien automatisch in werking zodra de gebruiker het detectieveld verlaat. Zo wordt zelfs bij vergetelheid van de student het toilet na elk gebruik proper achtergelaten.

Voor een optimale handhygiëne worden zeepdispensers aanbevolen die betrouwbaar en gemakkelijk te bedienen zijn. De dispenser van DELABIE werkt zowel met zeep als gel en levert bij elke activering een optimale dosis (0,8 ml) die beperkt kan worden tot maximaal 7 doseringen per gebruik. Bovendien zijn de DELABIE-zeepverdelers eenvoudig bij te vullen dankzij een brede opening. Ecologische overwegingen zetten ertoe aan het waterverbruik te beperken. Vergeleken met een traditionele wastafelkraan wordt waterbesparing geoptimaliseerd met de zelfsluitende mechanische of elektronische kranen van DELABIE. Zij laten toe de waterfactuur te optimaliseren zonder in te boeten op comfort en hygiëne. De kraan sluit automatisch na 7 seconden (mechanische modellen) of na het verwijderen van de handen uit de detectiezone (sensorgestuurde modellen) en heeft een beperkt debiet van 3 liter per minuut bij 3 bar. De gebruiker kan dus zijn handen nat maken, de zeep aanbrengen en afspoelen zonder dat de kraan doorloopt. Met een elektronische kraan van DELABIE daalt het waterverbruik tot 0,6 liter per gebruik. Bij een traditionale wastafelkraan met een verbruik van 9 liter per minuut loopt dit verbruik op tot 4,8 liter. De DELABIE kraan zorgt dus voor een daling van bijna 90%.

TEMPOFIX 3 voorwandsysteem voor toilet met directe spoeling verhindert stank en garandeert een optimale hygiëne na elk toiletbezoek. (L) De elektronische zeepverdeler van DELABIE, in rvs, is bestand tegen intensief gebruik. (R)

Om intensief gebruik te weerstaan, zijn de kranen, zeepdispensers en andere sanitaire voorzieningen van DELABIE vervaardigd uit duurzame materialen zoals massief messing, met mechanismen die bestand zijn tegen meer dan 500.000 handelingen. De bevestigingen zijn ook versterkt om te voorkomen dat ze na verloop van tijd loskomen. Door te kiezen voor modellen met gestandaardiseerde vervangingsonderdelen wordt ook het onderhoud sterk vereenvoudigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.