Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Primeur: KPN start proef met 11.000 aansluitingen

Primeur: KPN start proef met 11.000 aansluitingen

Prysmian kabelconcept maakt aanleg van glasvezelnetwerk duurzamer

Prysmian Group heeft een uniek kabelconcept voor glasvezelnetwerken ontwikkeld. De innovatie omvat zowel nieuwe glasvezelkabels (Sirocco HD) als buizen (Easenet) met een kleinere diameter dan conventionele bekabeling. Hiermee reduceert Prysmian het totale volume aan gebruikte plastics (PE) en maakt zij de aanleg van glasvezelnetwerken duurzamer én efficiënter. In september start KPN een proef met de aanleg van 11.000 aansluitingen.

Als grootste kabelfabrikant ter wereld heeft Prysmian hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en toonaangevende innovaties. “Deze nieuwe ontwikkeling maakt de weg vrij voor telecombedrijven en datacenters om de aanleg van infrastructurele netwerken duurzamer te maken”, positioneert Commercial Director Telecom Benelux Erik van den Oever het nieuwe kabelconcept. Omdat Prysmian als system integrator complete netwerken levert, ontwikkelde zij naast de nieuwe Sirocco HD (High Density) glasvezelkabels ook, samen met toeleveranciers, dunnere buizen. Beide soorten producten worden in Europa geproduceerd en zijn standaard leverbaar.

Unieke samenwerking

Het nieuwe kabelconcept is na de interne ontwikkelfase onder leiding van VolkerWessels Telecom in een greenfield omgeving getest. Dat gebeurde in een unieke open en gelijkwaardige samenwerking tussen KPN, de aanneembedrijven Van Gelder Telecom en Allinq én Prysmian. Deze samenwerking heeft de snelle marktintroductie en acceptatie van het kabelconcept bevorderd.

Veel efficiënter

De tests toonden aan dat de nieuwe producten de realisatie van glasvezelnetwerken in vrijwel alle processtappen veel efficiënter maken. “Zo zijn onze kabels en buizen in de ontwerpfase volledig toepasbaar binnen bestaande Programma’s van Eisen, zonder wijzigingen of extra ontwerpkosten”, benadrukt Van den Oever. “Vervolgens passen er door de kleinere diameters veel grotere lengtes op een haspel en kunnen transport, opslag en verpakking sterk worden geoptimaliseerd.”

Verder wordt het mogelijk om met dezelfde capaciteit (mankracht, materieel) meer buizen en glasvezelkabels te leggen terwijl er minder afval is. Mede daardoor heeft de omgeving minder overlast. Er zijn bijvoorbeeld minder wegopbrekingen nodig doordat de kleinere volumes beter passen in de bestaande kokers. Ook is er minder graafwerk nodig op concentratiepunten in het netwerk, waardoor er minder zand overblijft voor afvoer en verdere verwerking. “Wij zien dus per saldo veel kansen voor onze klanten om de realisatie van glasvezelnetten op verschillende punten te optimaliseren, zodat zij uiteindelijk meer aansluitingen per jaar kunnen maken.”

Extra duurzaam

Prysmian heeft voor de productie van de nieuwe kabels en buizen ongeveer 50 procent minder grondstoffen (plastic of PE) nodig dan voor conventionele bekabeling. Naast deze directe besparing is er ook een indirect milieuvoordeel doordat Prysmian de buizen voor meer dan 90 procent uit hoogwaardig gerecycled PE fabriceert. Deze besparingen beperken meteen de CO2-uitstoot en uiteindelijk (end of life) de afvalstroom.

Daarnaast verwacht Prysmian met de besparingen in logistiek, opslag en verpakkingsmaterialen een extra  vermindering van CO2-uitstoot te bereiken, hetgeen in een real life test voor KPN zal worden geëvalueerd. “De kracht van het nieuwe kabelconcept ligt dan ook in de combinatie van alle hierboven genoemde eigenschappen“, aldus Van den Oever.

Het kabelconcept sluit ook nauw aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties, benadrukt Frank Middel, Sustainability Officer bij Prysmian. “Met significant minder materiaalgebruik voor dezelfde functionaliteit dragen wij bij aan SDG #12 (responsible consumption). Met het innovatieve karakter voor de telecom infrastructuur dragen we bij aan SDG #9 (innovation and infrastructure). En door de lagere kosten brengen we het aanleggen van telecom infrastructuur binnen het bereik van veel meer steden en gemeenschappen, conform SDG #11 (sustainable cities and communities). Wij kunnen digitale communicatie immers niet meer wegdenken uit onze maatschappij en onze wereld.”

Primeur voor KPN

KPN is het eerste telecombedrijf in Europa dat het nieuwe Prysmian kabelconcept voor het aansluiten van haar klanten zal toepassen. De koploper in de telecomwereld op het gebied van duurzaamheid heeft haar vertrouwen uitgesproken om het kabelconcept met een proef in twee bestaande woonwijken (Buitenpost en Nijmegen-Dukenburg met respectievelijk 2.000 en 9.000 aansluitingen) te testen. Daarbij worden 4,5 mm glasvezelkabels en 10 mm buizen toegepast in tegenstelling tot de conventionele bekabeling van respectievelijk 6 mm en 14 mm. Volgens Van den Oever heeft KPN hiermee een primeur: “Dit is de eerste real life test in bestaande wijken en de eerste keer dat de nieuwe kabel en buis gecombineerd worden toegepast.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.