Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Prefab regelkogelkraan gooit hoge ogen in de utiliteit én woningbouw

Prefab regelkogelkraan gooit hoge ogen in de utiliteit én woningbouw

In 2012 startte Belimo met de productfamilie Zone Tight™. Inmiddels bestaat deze familie uit vier ventielseries, namelijk de 2-weg en 3-weg regelkogelkraan QCV, de 2-weg drukonafhankelijke regelkogelkraan PIQCV, de 6-weg regelkogelkraan en de elektronische drukonafhankelijke regelkogelkraan. Belimo biedt hiermee de ideale oplossing voor energiebesparende, storingsvrije ruimte- en zoneregeling in de krappe inbouwruimte in de utiliteit.

In 2014 werd de zone Tight™ uitgebreid met de 2-weg drukonafhankelijke regelkogelkraan PIQCV, vertelt Danny de Laater, Manager Technical Support bij Belimo. “Gelijk werden prachtige utiliteitsprojecten gescoord, zoals de verduurzaming van het KPMG Ten Thirty kantoor in Amstelveen. Maar er waren ook adviseurs, service-installateurs en OEM-klanten die het product direct toepasten, bijvoorbeeld in de woningbouw d.m.v. stadsverwarmingsunits.”

purmerend-1-barry-kopieren

Stadsverwarming in Purmerend, links de oude opstelling en rechts de vervangingsopstelling.

 

Toepassing in stadsverwarmingsunits

Een adviseur die gelijk de pluspunten van de PIQCV zag – zoals een 100% luchtdichte afsluiting en een zeer laag energieverbruik tussen de 0,3 en 0,16W – was Andre Pater van Instad Adviesbureau Installatietechniek uit Heerhugowaard. “Hij zag onder andere voordelen voor zijn stadsverwarmingsproject Antoniushof in Montfoort”, aldus De Laater. “Dit project werd in 2015 uitgevoerd met 80 stuks prefab drukonafhankelijke PIQCV regelkogelkranen. Prefab houdt bij Belimo in dat klantwensen standaard worden toegevoegd. In dit geval ging het om een stekkerklaar product, waarbij de servomotoren werden uitgevoerd met 1 meter kabel inclusief een stekkertrafo en een aansluiting voor een kamerthermostaat. In navolging van dit stadsverwarmingsproject heeft Instad Adviesbureau Installatietechniek in 2018 nogmaals de Prefab PIQCV uitvoering toegepast, namelijk in het stadsverwarmingsproject Schuilhoeve te Badhoevedorp (178 stuks prefab PIQCV).”

image1-barry-kopieren

Prefab drukonafhankelijke regelkogelkraan PIQCV in stadsverwarmingsproject Antoniushof in Montfoort.

 

In nieuwbouw en bij renovatie

Naast renovatieprojecten zijn er de afgelopen jaren ook diverse servicewerken gepasseerd. “Zoals in Purmerend, bij installatiebedrijf D.S. Service van Dick Schipper, die de prefab PIQCV geregeld voorstelt bij particulieren/huiseigenaren”, vertelt De Laater. “Purmerend is meer en deels een stadsverwarmingsstad. Dat hier de prefab PIQCV als vervanging van de oude thermische 2-weg kranen werd toegepast, heeft puur te maken met verduurzaming. Want ook particulieren snappen dat een 100% luchtdichte afsluiting en een energieverbruik van maar 0,3W in bedrijf maandelijks flink scheelt in de portemonnee.” 

img_3807-barry-kopieren

De 80 stuks PIQCV’s zijn stekkerklaar geleverd, waarbij de servomotoren werden uitgevoerd met 1 meter kabel inclusief een stekkertrafo en een aansluiting voor een kamerthermostaat.


Nieuw: de digitale CQ24A-BAC servomotor

Werktuigbouwkundig heeft de Belimo Zone Tight familie zijn meerwaarde al lang aangetoond. Maar er zijn ook nog uitdagingen, vertelt Danny de Laater. “Zo heeft Belimo de Zone Tight servomotoren dit jaar uitgebreid met een digitale servomotor. Dit type servomotor, genaamd CQ24A-BAC, heeft de mogelijkheid om bus-communicatief te functioneren. Er is keuze uit BACnet MS/TP en Modbus RTU. Het instellen hiervan is nog indrukwekkender: hiervoor gebruik je gewoon je smartphone!”

De nieuwe CQ24A-BAC digitale servomotor is onder andere te bewonderen op de Installatievakbeurs in Hardenberg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.