Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Powered Fiber is dé oplossing voor  langere afstanden bij Power over Ethernet

Powered Fiber is dé oplossing voor langere afstanden bij Power over Ethernet

Door de langere afstanden en toepassing van Power over Ethernet (PoE) komen de grenzen van de mogelijkheden van de huidige koperen kabels snel in zicht. Het Amerikaanse bedrijf CommScope heeft voor een oplossing gezorgd, waarmee onder meer wifi-accesspoints, camera’s bij toegangspoorten en bruggen snel en eenvoudig met een digitaal netwerk kunnen worden verbonden.

De werking van het Powered Fibre Cabling System uitgelegd.

Camera’s spelen steeds vaker een belangrijke rol. Niet alleen op het gebied van beveiliging, maar ook om bijvoorbeeld de veiligheid en het goed functioneren van bruggen in de gaten te kunnen houden. Vanwege de kortere afstanden zijn de mogelijkheden van koperbekabeling te beperkt om de camerabeelden – en zeker van camera’s die verder weg van een gebouw hangen – in hoge resolutie goed zichtbaar te maken. In plaats van nieuwe koperbekabeling aan te leggen, heeft de Amerikaanse aanbieder van netwerkinfrastructuur CommScope een andere oplossing bedacht: het Powered Fibre Cabling System. Barend van de Lagemaat, Systems Engineer Infrastructure van CommScope, legt het nieuwe systeem uit: “De huidige netwerkbekabeling op basis van koper biedt een lengte van maximaal 100 meter. Ons Powered Fibre Cabling System werkt met een hybride kabel die voorziet in een glasvezelconnectiviteit en voedende connectiviteit om apparaten van spanning te voorzien. Deze combinatie maakt het aansluiten van apparatuur mogelijk, zonder dat hiervoor 230 Volt-voedingskabels worden geïnstalleerd.”

De glasvezelkoppeling zorgt ervoor dat het apparaat op basis van een standaard TCP/IP-protocol gekoppeld kan worden in het al aanwezige netwerk. Dit kan bijvoorbeeld een camera zijn, maar ook de mogelijkheid om een volledig campusterrein te voorzien van een sterk wifisignaal. De reikwijdte van het systeem is momenteel gesteld op 1,6 kilometer bij gebruik van een belasting van 30 Watt en bij een lagere belasting zelfs tot 3 kilometer. “Het is erg goed toepasbaar voor een toegangscontrolesysteem met camera”, vertelt Lagemaat. “Dankzij de glasvezelkabel laat de camera de beveiliging direct beelden in een hoge resolutie zien.”

Kabel voor data en voeding

Als distributeur van CommScope-producten heeft Rexcom inmiddels gemerkt dat veel bedrijven interesse hebben in dit nieuwe systeem. “Het grote voordeel van dit systeem is dat één kabel zorgt voor de data en de voeding”, legt Tjeerd Brandsma, technical support bij Rexcom, uit. “De gelijkspanning van maximaal 57 Volt maakt dat het een systeem veilig is.” Het bedrijf uit Nijkerk heeft inmiddels diverse projecten in Nederland met dit systeem uitgevoerd. “Het kan dienen als een aanvulling om het netwerk van een gebouw uit te breiden. We hebben bijvoorbeeld met dit systeem gezorgd voor de terreinbeveiliging van een financiële instelling”, geeft Brandsma aan. “Daarnaast kan het zorgen voor voeding en een dataverbinding voor een camera op een brug, om goed te kunnen laten zien of een brug omhoog of omlaag kan. Zowel de veiligheid van het verkeer op de brug als die van de scheepvaart is hierbij gewaarborgd. We hebben dit systeem bijvoorbeeld toegepast bij bruggen in Amsterdam. Waar in het verleden de langsrijdende trams storingen veroorzaakten op de aanwezige koperkabels, is dat met het Powered Fibre Cabling System niet meer van toepassing. Dit komt doordat de glasvezelbekabeling ongevoelig is voor verstoringen van buitenaf.” Van de Lagemaat: “We verwacht ook veel interesse vanuit bedrijven die beschikken over op- en overslagterreinen. Zij willen ook graag hun eigendommen goed in de gaten houden.” 

Steeds meer sensoren

Het gaat echter niet alleen om de aansluiting van en de connectiviteit met camera’s, vindt Brandsma. “Het gaat ook om bijvoorbeeld intercom of toegangscontrole, maar eigenlijk elk Power over Ethernet (PoE) gevoed apparaat. We zien dat er steeds meer sensoren komen, waarvoor dit systeem ook een goede oplossing kan bieden. Daarbij merken we dat steeds meer bedrijven, zoals luchthavens, de horeca, de gezondheidszorg en het transport, hoge eisen stellen aan connectiviteit. Het CommScope Powered Fibre Cabling System biedt hiervoor bij uitstek de oplossing.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.