Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Poort van Sneek:

Poort van Sneek:

Aan de IJlsterkade in Sneek is recent het project ‘Poort van Sneek’ opgeleverd. Het project omvat twee monumentale villa’s met elk zestien appartementen die voor verwarming, koeling en warm tapwater volledig vertrouwen op bodemenergie. Met meer dan achttien jaar ervaring (!) in ontwerp en implementatie van bodemenergiesystemen geldt Kooiker installatie uit Staphorst als dé referentie op dit gebied.

Elk appartement beschikt over een eigen geothermische warmtepomp van Ecoforest.

Poort van Sneek ligt op loopafstand van de binnenstad van Sneek en aan open vaarwater de Geeuw, waar jaarlijks vele boten doorheen varen. De appartementen hebben zicht op het oude stadscentrum en de drie beeldbepalende monumenten van de stad: de Waterpoort, de Watertoren en de Martinikerk. Bewoners hebben de luxe voordelen van nieuwbouw, maar toch de verbondenheid met de historische binnenstad. De appartementen zijn dan ook ontworpen met een knipoog naar het verleden en gevat in twee monumentale woongebouwen, Villa Nova I en Villa Nova II.

Breed gecertificeerd

In de ontwikkeling van het project is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Reden voor de aannemer om Kooiker installatie al in een vroeg stadium bij het project te betrekken. “We hebben heel veel ervaring met bodemenergie en verzorgen het complete pakket van ontwerp en engineering tot en met aanleg en inbedrijfstelling”, vertelt Hendrik Kooiker. “Alleen het boren van de bronnen besteden we uit, maar gebeurt uiteraard wel onder onze supervisie. We waren de eerste installateur in Nederland die op 1 oktober 2014 alle zes de deelcertificaten van de BRL 6000-21 ‘Certificering Bodemgebonden Energiesystemen’ in één keer wist te behalen. Vanwege onze kennis en ervaring worden we regelmatig door andere installateurs en collega-bedrijven ingeschakeld voor het ontwerp en de installatie van bodemenergiesystemen.”

Ecoforest

De appartementen in beide villa’s in Sneek zijn aangesloten op een warmtepompinstallatie met aardwarmte, waarmee de woningen worden verwarmd (vloerverwarming) en van warm tapwater worden voorzien. Kooiker: “Met dit systeem is het ook mogelijk om in de zomermaanden heel efficiënt te koelen middels vloerkoeling. Het koelen verbruikt vrijwel geen energie omdat er enkel een transportpompje draait die de koude uit de bodem haalt. De villa’s zijn elk aangesloten op een eigen bronsysteem, bestaande uit veertien bodemlussen van 140 meter diep. Elk appartement beschikt vervolgens over een eigen geothermische warmtepomp van Ecoforest, een modulerend combitoestel met een capaciteit van 1-9 kW en een geïntegreerde boiler van 180 liter voor warm tapwater. Eén appartement is uitgerust met een single toestel en een losstaande boiler van 300 liter.”

De Ecoforest-warmtepompen behoren tot de eerste echte modulerende toestellen, zegt Kooiker. “Inmiddels zijn er wel meerdere fabrikanten met modulerende toestellen, zij het met frequentieomvormer. Ecoforest-toestellen daarentegen zijn uitgerust met een DC-motor, die garant staat voor een hoger rendement. We hebben veel kennis en ervaring met deze installaties en kunnen onze opdrachtgevers volledig ontzorgen. Vanaf de installatie tot en met de inbedrijfstelling, maar ook in onderhoud en nazorg. Zo hebben zij geen omkijken naar de duurzame installatie.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.