Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Pontsteiger | Amsterdam

Pontsteiger | Amsterdam

Ponsteiger: Amsterdamse grandeur op hoog niveau

In hartje Amsterdam wordt de laatste hand gelegd aan het door Architectenbureau Arons & Gelauff ontworpen project Pontsteiger; één van de grootste en hoogste woongebouwen van Amsterdam. Soler & Palau leverde er gelijkstroom boxventilatoren en plug&play hoog rendement WTW-units.

Projectleider John Nijman van Steboma kopiërenProjectleider John Nijman van Steboma.

Opgetrokken aan het IJ op het voormalige terrein van de Houthaven, staat de nieuwe blikvanger Pontsteiger. Het project bestaat uit 252 vrije sector huurappartementen en 66 penthouses in de koopsector. Kenmerkend is het imposante brugdeel van acht verdiepingen, dat op zestig meter hoogte de gebouwen onderling met elkaar verbindt. Voor de liefhebber: er zijn nog enkele appartementen te koop. Dan geniet u van een prachtig uitzicht én natuurlijk van een perfect geregeld binnenklimaat.

Meedenken in de ontwerpfase
Projectleider John Nijman van Steboma, specialist in ventilatietechniek, is nuchter als het gaat om de omvang van dit project. “Met ons bedrijf zijn we dagelijks actief op deze schaal, het project Pontsteiger is daarop geen uitzondering.” Vanuit de vestiging in Beverwijk (Steboma houdt ook kantoor in Vianen) bezoekt Nijman wekelijks de bouwvergaderingen van Pontsteiger. Zijn voornaamste taak in de uitvoeringsfase is het bewaken van de planning én de kwaliteit van alle opgeleverde techniek. Daarbij werkt hij nauw samen met partijen als Bogro en Blom. In de ontwerpfase van project Pontsteiger dacht Berry Brand, Sales Manager Nederland van Soler & Palau, inhoudelijk mee met Marco Koster, directeur/eigenaar van Steboma. Met als resultaat de plaatsing van gelijkstroom boxventilatoren en WTW-units van Soler & Palau.

Compacte plug_play WTW-unit van S&P kopiërenCompacte plug & play WTW-unit van Soler & Palau.

Installatie op maat
Berry Brand over de apparatuur: “We hebben vierendertig EC brushless gelijkstroom boxventilatoren uit de CAB ECOWATT-serie geleverd.  

Die zijn zeer zuinig en ook stil, wat wordt bereikt door het gebruik van 50 mm dikke brandwerende glaswolisolatie. De units zijn gemakkelijk te onderhouden via snelsluitingen. Waar gewenst kan eenvoudig een afstandsbediening worden aangesloten. Deze units zijn standaard voorzien van een werkschakelaar en potmeter voor het instellen van het gewenste toerental. De units ventileren zo de bergingen in het hele gebouw.”

“Daarnaast leverden we twee staande en twee plafond-onderbouw WTW-units uit de CADB PRO-REG serie. In dit project staat de apparatuur binnen, maar we leveren ook voor installaties voor buiten. De plug&play units voor Pontsteiger zijn vanzelfsprekend voorzien van een hoog rendement warmtewisselaar en energiezuinige EC-motoren. Zowel de filters als platenwisselaar zijn na installatie middels snelsluitingen makkelijk bereikbaar via de zij- én onderkant. Ze zijn geplaatst voor het in balans ventileren van alle algemene ruimtes in het gebouw, met name de verkeerszones. Vanwege de beschikbare ruimte in deze bouw zijn in de trappenhuizen twee plafond-onderbouw WTW-units gemonteerd en zijn twee staande modellen in de technische ruimtes geplaatst.”

Gelijkstroom boxventilatoren kopiërenGelijkstroom boxventilatoren.

Standby
Vanwege de strakke bouwplanning werd Soler & Palau door Steboma gevraagd om tijdens de bouw standby te staan. De afspraak werd gemaakt om na een telefoontje van Steboma binnen twee werkdagen te kunnen assisteren bij het inbedrijfstellen van de geleverde apparatuur. John Nijman: “En zoals eigenlijk wel te verwachten viel: het was inderdaad plug&play. Je snapt dat als de apparatuur van

Soler & Palau bij installatie ook gewoon doet wat de folder en de offerte beloven, ons dat rust geeft in de verantwoordelijkheid voor de planning en kwaliteitsbewaking.”

Koppeling gebouwbeheersysteem
Berry Brand sluit af: “De units zijn ook gekoppeld aan de brandmeldinstallatie. Mocht er ooit een brandmelding zijn, dan schakelen de units uit, conform de brandweereisen. Wanneer de brandmelding wordt opgeheven, starten de units automatisch weer op. Dergelijke koppelingen en ook een koppeling op een gebouwbeheersysteem zijn bij de CADB-serie eenvoudig. Via Modbus/BACnet kan direct worden gekoppeld met dergelijke systemen. Bovendien zijn diverse vrije ingangen in de units voorzien om (ook achteraf) allerlei mogelijk gewenste koppelingen snel te kunnen maken. Denk daarbij aan luchtkwaliteitssensoren of een overwerkschakelaar of, zoals in dit geval, een brandmelding.”

Kijk voor animaties en meer informatie over de CAB ECOWATT-serie en de CADB modulaire WTW-units op www.solerpalau.nl

Tekst en beeld Soler & Palau

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.