Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
PAVATEXTIL P: VAN OUDE JEANS TOT DUURZAAM ISOLATIEMATERIAAL

PAVATEXTIL P: VAN OUDE JEANS TOT DUURZAAM ISOLATIEMATERIAAL

Een jeansbroek of -vest beschermt u tegen de koude, maar wist u dat u met deze textielsoort ook huizen kunt isoleren? Uiteraard heeft het weinig nut om woningen met jeans te bekleden, maar PAVATEXTIL P, een hoogwaardig isolatiemateriaal van gerecycleerde jeansstof, heeft wél uitstekende thermische en akoestische isolerende eigenschappen. Dit materiaal wordt momenteel vervaardigd in Frankrijk in een bijzonder piloottraject en is al verkrijgbaar in België. Hier leest u alles over de weg van afgedankt textiel naar een innovatief isolatiemateriaal. 

JEANS IS EEN GROTE VERVUILER

Jeans wordt vervaardigd uit katoen, een zeer dorstig en intensief gewas. Daarna wordt de stof bewerkt met tal van verfproducten, omdat deze textielsoort erg moeilijk kleurstoffen opneemt. Om één jeansbroek te maken, is er maar liefst 7.000 liter water nodig. Denim is dus ontzettend belastend voor het milieu. 

Het is dan ook erg spijtig als oude jeans op de afvalberg belandt. Daarom investeerde SOPREMA in een techniek om denim en ander gebruikt textiel om te vormen tot een hoogwaardig én milieuvriendelijk isolatiemateriaal. 

DE EIGENSCHAPPEN VAN PAVATEXTIL P

De oude jeansstoffen worden ingezameld en vervolgens gerafeld door een Frans recyclagebedrijf. Zo kunnen de katoenvezels dienen als basis voor een nieuw isolatieproduct. Het resultaat is een zacht materiaal dat zowel beschermt tegen de koude in de winter als tegen de warmte in de zomer. Bovendien isoleert PAVATEXTIL P ook akoestisch en verliest het zijn isolerend vermogen niet na verloop van tijd. Het product regelt de luchtvochtigheid in de woning op een natuurlijke manier en behoudt daarbij zijn initiële dikte. 

PAVATEXTIL P PLAATSEN

PAVATEXTIL P is erg licht en laat zich daardoor gemakkelijk plaatsen. U kunt het product eenvoudig versnijden, zonder irritatie aan de ogen, huid of slijmvliezen. Het materiaal past zich flexibel aan aan de draagstructuur en is de ideale basis voor elk van onze dampschermen

PAVATEXTIL P wordt geproduceerd in Frankrijk, maar is nu al verkrijgbaar in België. We houden u op de hoogte wanneer het bijzondere productieproces ook in ons land plaatsvindt.  

Wilt u meer weten over dit ecologische isolatiemateriaal? Aarzel dan niet om onze productspecialisten te contacteren. Zij beantwoorden vrijblijvend al uw vragen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.