Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Passende oplossing met relatief nieuwe warmtepomp
De nieuwbouwwoning aan de Poelsnip in het Groningse Bedum.

Passende oplossing met relatief nieuwe warmtepomp

De nieuwbouwwoning aan de Poelsnip in het Groningse Bedum zal Jeroen Vast niet snel meer vergeten. Als eigenaar van installatiebedrijf Vast Installatietechniek installeerde hij daar één van zijn eerste warmtepompen, de Xource van Intergas. “Wat dit project nog eens extra bijzonder maakt, is dat ik zelf uit Bedum kom.”

Toeval bestaat niet, ook niet in de installatiebranche. Toen Vast via een collega-installateur de vraag kreeg of hij de verwarmingstechniek in een nieuwbouwwoning aan de Poelsnip in Bedum kon verzorgen, had hij al een afspraak gemaakt met sales manager Raymond Bouman van Intergas. Achteraf gezien bleek de timing perfect. “De toekomstige bewoners waren niet tevreden over de warmtepomp die voor hen geselecteerd was. Ze wilden een groter boilervat en vonden de crèmekleurige buitenunit niet mooi passen bij hun zwarte gevel”, herinnert Vast zich. “Dankzij mijn gesprek met Raymond wist ik dat de Xource-warmtepomp van Intergas over een boilervat van 300 liter beschikt. Daarnaast past de antraciete kleur van de buitenunit beter bij hun gevel. Toen ik ze dit voorlegde, kozen ze direct voor de Xource.”

De antraciete kleur van de buitenunit past goed bij de gevel.

En dat terwijl Bouman Vast nog niet eens had benaderd met een bepaald project in zijn achterhoofd. “Jeroen was nog niet zo lang geleden met een eigen bedrijf gestart en ik wilde hem op de hoogte stellen van de nieuwe ontwikkelingen”, vertelt Bouman. “Tot en met afgelopen jaar hebben we de warmtepompen rechtstreeks aan de installateur geleverd. In 2022 is dit veranderd en wordt de levering in een totaalpakket uitgevoerd door een aantal groothandelaren.”

Eenvoud

Nadat de bewoners hadden aangegeven te kiezen voor de Xource-warmtepomp van Intergas, begon Vast afgelopen maart met het aanleggen van de vloerverwarming en een maand later volgde de installatie van de warmtepomp. Hij kreeg hierbij advies van sales engineer Ronald Mollema van Intergas. “We adviseren onder meer over de plaatsing van de sensoren, maar ook over het aansluiten”, legt Mollema uit. “De Xource werkt niet met een driewegklep, maar met een dubbele pomp: één voor het laden van de boiler en één voor de cv-aanvoer. Deze pompen zitten samen in de Heat Pump Control Unit – de HPCU – die we in eigen beheer hebben ontwikkeld. Vanuit de HPCU wordt een warmwatervraag doorgestuurd naar het monobloc, die een bepaalde temperatuur levert naar het lage temperatuursysteem of de warmwatervoorziening.”

De bediening van de Xource-warmtepomp.

Om er zeker van te zijn dat alles goed is aangesloten, was Mollema namens Intergas aanwezig bij de ingebruikname van de warmtepomp. “We rekenen hier slechts 199 euro voor. We kunnen die prijs zo laag houden, vanwege de eenvoud van het product”, legt hij uit.

Het binnendeel van de Xource-warmtepomp.

Bijzonder

Vast kijkt met trots terug op dit project in Bedum. “Het is één van de eerste warmtepompen die ik vanuit mijn eigen bedrijf heb geïnstalleerd. Wat dit project nog eens extra bijzonder maakt, is dat ik zelf uit Bedum kom. Ik ben de bewoners al een paar keer tegengekomen en heb hun enthousiaste verhalen over de warmtepomp gehoord.” Bouman is vooral trots op het feit dat Vast voor de Xource heeft gekozen. “In plaats van te vertrouwen in een product dat al geruimere tijd bestaat, heeft Jeroen gekozen voor de Xource: een relatief nieuw product. Dat vind ik toch bijzonder, zeker voor iemand die nog niet zo lang geleden met zijn eigen bedrijf is begonnen. Dit komt met name door de betrouwbare naam die Intergas heeft opgebouwd in de cv-ketels en in de begeleiding van A tot Z voor de installateur bij dit project.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.