Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Particuliere villa vol regeltechniek dankzij KNX-oplossing

Particuliere villa vol regeltechniek dankzij KNX-oplossing

In Zeeland, pal aan de Oosterschelde, ligt villapark ‘Waterrijk Resort Oesterdam’. Er is één villa die opvalt. Het bijzondere zit niet zozeer in de carrosserie, maar eerder onder de motorkap. 

Dit verhaal begint als Rob Stekelenburg samen met partner Nicole besluit om één van de kavels te kopen op het door Piet Boon ontworpen villapark. Met zijn achtergrond als directeur van projectmanagement- en ingenieursbureau Promad, laat Stekelenburg het pand casco opleveren. “Dit was een uitgelezen kans mijn eigen filosofie toe te passen in de praktijk”, vertelt Stekelenburg. “Het moest echt het huis van de toekomst worden.” Hij wilde met dit project laten zien dat hoge eisen aan comfort, gebruiksvriendelijkheid en onderhoudsgemak hand-in-hand kunnen gaan met een focus op duurzaamheid.

Met Promad heeft Stekelenburg de verschuiving van dichtbij meegemaakt: geen gebruik van aardgas, beter isoleren, op een duurzame manier verwarmen en koelen en dit alles monitoren. Dat wilde hij ook voor zijn vakantievilla. Samen met vaste installateur B&V Techniek is flink gebrainstormd over slimme oplossingen. Een belangrijk onderdeel is monitoring. “Hoewel we hier graag en vaak verblijven, is en blijft het een recreatiewoning. Dat maakt het belangrijk om op afstand in de gaten te houden of alles naar behoren functioneert.”

V.l.n.r.: Martijn Verwoerd, Simon Dupper, Rob Stekelenburg en Harold van Faassen voor het ‘huis van de toekomst’.

Focus op duurzaamheid

Toen Martijn Verwoerd, eigenaar van B&V Techniek, zo’n twintig jaar geleden voor zichzelf begon, werkte hij veel voor de (semi-)overheid. Daar was duurzaamheid toen al een zeer belangrijk thema. “Daarvan hebben we veel geleerd en nu hebben we echt een voorsprong op de concurrentie als het gaat om wet- en regelgeving en duurzame installaties.”
Stekelenburg en Verwoerd werken zowel bij gezamenlijke klussen als onafhankelijk van elkaar met meetapparatuur van Schneider Electric. Simon Dupper is als Partner Account Manager betrokken. “Dit is voor ons als Schneider een heel mooi traject. Je ziet in de markt dat het steeds meer draait om de eindgebruiker, of het nu om domotica in de woningbouw gaat of om klimaatbeheersing in kantoren.” 

Harold van Faasen, engineer bij Schneider Electric, nam als vierdejaars student aan de Hogeschool Utrecht ooit deel aan de Solar Decathlon. In deze wedstrijd, opgezet door de VS om de woningbouwmarkt open te breken, draaide alles om een zo laag mogelijke CO2-footprint. Met het modulaire huis dat Van Faasen en zijn teamgenoten bouwden, wonnen zij de publieksprijs. “Wat ik daar onder andere heb geleerd, is dat je echt een businesscase kunt maken voor slimmer meten”, vertelt hij.

Energiezuinig gebruik

De techniek in de vakantievilla van Rob Stekelenburg biedt het nodige comfort: vanaf thuis controleren of je de lichten wel hebt uitgedaan, of als je er bent vanaf de bank met je telefoon de lichten juist aan doen. “Waar het hier vooral om draait, zijn functionele controlemogelijkheden. Elk klepje in de vloerverwarming, elk onderdeel van de warmtepomp, de oppervlaktecollectoren in het water, alle pompen en alle afsluiters: ze zijn met sensoren uitgerust en worden via een KNX-systeem voortdurend in de gaten gehouden. Dat is niet alleen gericht op veiligheid en onderhoud, goed inzicht zorgt bovendien voor een veel lager energieverbruik.”

Het besturen en monitoren van apparaten zal de komende jaren alleen maar toenemen. Steeds meer apparaten worden gekoppeld en het toepassen van systemen als KNX zal ook in woonhuizen meer en meer de standaard worden. Waar Stekelenburg nog wel een uitdaging ziet, is de implementatie van deze systemen. Daar ziet hij een kans voor bedrijven als Schneider Electric. “Zij hebben goed begrepen dat alleen open source-oplossingen ons in de toekomst goed gaan helpen. Nu is het zaak van dat besef algemene kennis te maken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.